„Nu este exclus ca Lance Armstrong să fi fost capabil să câştige în următorul deceniu între 15 şi 20 de milioane de dolari anual, ceea ce înseamnă că potenţialul său câştig s-ar fi putut ridica la 150-200 de milioane de dolari”, a declarat Rishe, citat de The Independent.
Suma avansată de profesorul american este mai mare decât cea pe care fostul rutier a câştigat-o în întreaga sa carieră, ceea ce l-ar putea pune pe Amstrong într-o situaţie dificilă din punct de vedere financiar.
Imaginea lui Lance Armstrong a avut deja de suferit după publicarea raportului de 1.000 de pagini al USADA, care a dovedit că fostul rutier s-a aflat în centrul celui mai sofisticat program de dopaj din istoria sportului, iar o parte dintre sponsorii săi l-au părăsit în urma acestor dezvăluiri.
Astfel, Nike a renunţat la contractul de 7,5 milioane de dolari pe an pe care îl avea cu Armstrong, oficialii companiei de echipament sportiv scriind într-un comunicat de presă că „nu tolerează utilizarea substanţelor interzise care îmbunătăţesc performanţele".
De asemenea, constructorul de biciclete Trek şi producătorul american de bere Anheuser-Busch au încetat şi ele la colaborarea cu fostul septuplu campion din Turul Franţei.
Însă problemele lui Lance sunt încă departe de a se fi terminat. În ultimele zile au apărut informaţii conform cărora oficialii Turului Franţei vor solicita americanului să înapoieze premiile în bani pe care le-a obţinut în perioada în care era activ şi câştiga Marea Buclă de şapte ori la rând.
Pauline Juliard, purtătoare de cuvânt a Federaţiei Franceze de ciclism, a precizat că o acţiune prin care să se încerce recuperarea banilor de la Armstrong nu a început încă, adăugând că ar fi pentru prima oară când unui rutier i s-ar solicita să facă acest lucru.
În plus, SCA Promotions, o companie de asigurări din Texas, îi va solicita lui Armstrong returnarea unui bonus de 7,5 milioane de dolari, pe care acesta l-a primit în 2004, după ce s-a impus pentru a şasea oară la rând în Le Tour.
„Vom formula o cerere pentru returnarea fondurilor. Dacă solicitarea noastră nu va avea succes, vom demara procedurile legale împotriva domnului Armstrong în cinci zile lucrătoare”, a declarat Jeffrey M. Tillotson, avocatul SCA Promotions.
Tailwind Sports, care deţinea echipa US Postal în 2004, a încheiat o poliţă de asigurare pentru a acoperi bonusurile de performanţă pe care ar fi urmat să le plătească în cazul în care Armstrong ar fi câştigat Turul Franţei.
Iniţial, compania de asigurări a refuzat să plătească bonusul, bazându-se pe zvonurile care spuneau că sportivul s-ar fi dopat. SCA Promotions a fost dată în judecată şi a pierdut procesul, astfel că Armstrong a primit, pe lângă bonusul de 5 milioane de dolari, alţi 2,5 milioane, reprezentând dobânzi şi penalităţi.
După raportul USADA şi confirmarea din partea UCI că lui Lance Armstrong i se vor retrage cele 7 titluri din Turul Franţei, SCA Promotions va încerca să-şi recupereze banii. Este de aşteptat ca acelaşi lucru să-l facă şi alţii, precum jurnalişti care au fost daţi în judecată pntru calomnie atunci când scriau că rutierul nu este "curat".
„Nu-mi pot imagina cum cineva poate avea o colaborare pozitivă cu el în acest punct”, a concluzionat Jim Andrews, un consultant pe probleme de sponsorizare, într-un interviu telefonic pentru The Independent.