Antena 3 CNN Sport Spania câștigă Euro 2024, după 2-1 în finala cu Anglia. Oyarzabal a marcat golul decisiv în minutul 86. Yamal câștigă trofeul european la 17 ani și o zi.

Spania câștigă Euro 2024, după 2-1 în finala cu Anglia. Oyarzabal a marcat golul decisiv în minutul 86. Yamal câștigă trofeul european la 17 ani și o zi.

profimedia-0889716457
Spania câștigă Euro 2024. Foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Iul 2024   •   22:00

Spania a câștigat Euro 2024, după ce a învins, duminică, Anglia cu 2-1 pe stadionul din Berlin. Este al patrulea trofeu european pentru spanioli. Lamine Yamal a stabilit recordul de cel mai tânăr jucător care a evoluat într-o finală de Campionat European. Yamal are 17 ani şi o zi.

Live text:

Final de meci: Spania câștigă Euro 2024.

Minutul 86: Oyarzabal marchează după ce primește o pasă bună în careu.

Minutul 81: Ocazie uriașă pentru Yamal, care șutează din careu, însă Pickford respinge.

Minutul 72: Gol Anglia! Palmer marchează imediat după ce a fost introdus pe teren. Saka a pătruns pe partea dreapta, a pasat pentru Bellingham, care a scos pentru șutul puternic al lui Palmer. Spania - Anglia 1-1.

Minutul 65: Yamal pătrunde bine, șutează dar mingea este scoasă de Pickford.

Minutul 63: Bellingham șutează pe lângă poartă. 

Minutul 60: Harry Kane este înlocuit. Intră Watkins, marcatorul golului decisiv cu Olanda.

Minutul 57: Bellingham cere un fault, dar arbitrul nu acordă nimic.

Minutul 55: O nouă pasă bună a lui Yamal. Williams șutează din nou periculos.

Minutul 49: Ratare uriașă pentru Dani Olmo. Spania domină Anglia în debutul reprizei secunde. 

Minutul 47: Gol Spania! Yamal pasează pentru Williams care deschide scorul cu un șut perfect. Spania - Anglia 1-0

Pauză Spania - Anglia 0-0. Prima repriză se încheie cu o ocazie pentru Anglia. Foden trage pe poartă, însă Unai Simon reușește o intervenție bună. Spania nu a avut niciun șut pe poartă.

Minutul 45: Șutul lui Kane este respins. Mingea ajunge la Walker care este faultat. 

Minutul 40: Daniel Carvajal (Spania) trimite o centrare în interiorul careului pentru coechipieri dar unul dintre fundașii adverși este pe faza si respinge.

Minutul 30: Cartonaș galben și pentru Dani Olmo.

Minutul 27: Posesie de 69-31 în favoarea Spaniei.

Minutul 25: Harry Kane primește cartonaș galben pentru un fault aproape de careul advers.

Minutul 20: Vedeta de 16 ani a spaniolilor, Lamine Yamal, nu a ieșit încă în evidență.

Minutul 17: Shaw pătrunde și îl lansează pe Saka pe dreapta. Șutul său e blocat de Rodri.

Minutul 14: Walker încearcă să pătrundă în careu. Mingea este respinsă în corner.

Minutul 11: Williams are o ocazie bună. Intră în careul Angliei însă șutul său este blocat și respins în corner.

Minutul 7 Spania își impune ritmul. Cucurella este încă huiduit de suporterii germani din tribune pentru hențul său nepedepsit împotriva Germaniei în urmă cu nouă zile.

Minutul 5 Centrarea incomodă a lui Nico Williams este respinsă în corner de John Stones.

Minutul 1: A început finala de la Berlin a Euro 2024 dintre Anglia și Spania.

Acest derby continental încheie un turneu spectaculos găzduit de Germania, la care România a atins optimile de finală, după o victorie superbă cu Ucraina (3-0), eşec cu Belgia (0-2), egal cu Slovacia (1-1), toate în grupă, şi o înfrângere fără drept de apel în faţa Olandei (0-3), în optimi.

Arbitrul român Istvan Kovacs a condus un singur meci, Cehia - Turcia (1-2), stabilind un record de cartonaşe la acest turneu.

Italia, deţinătoare trofeului, a fost marea dezamăgire a competiţiei, fiind eliminată în optimi de Elveţia, iar Belgia, Croaţia, Serbia, Polonia, Ucraina nu s-au ridicat nici ele la nivelul aşteptat. Revelaţiile au fost debutanta Georgia şi Turcia.

Spania, care a obţinut victorii pe linie la acest turneu final, va încerca să devină prima echipă care cucereşte patru titluri europene.

''La Roja'' este singura echipă care a câştigat două titluri consecutive la EURO, având trei titluri în palmaresul său (1964, 2008, 2012) din tot atâtea finale jucate, după ce a învins URSS, Franţa şi Germania.

Anglia nu are încă un titlu continental, dar se află la a doua finală consecutivă, după ce a pierdut-o pe cea precedentă, în 2021, chiar la Londra, în faţa Italiei, la loviturile de departajare.

Până în finala de la Berlin, Spania a obţinut victorii cu Croaţia (3-0), Italia (1-0) şi Albania (1-0), în grupă, a învins Georgia (4-1) în optimi, Germania (2-1, după prelungiri) în sferturi şi Franţa (2-1) în semifinale.

Adolescentul spaniol Lamine Yamal a scris istorie devenind cel mai tânăr jucător care a jucat la EURO, în meciul cu Croaţia (3-0), la 16 ani şi 338 de zile. Apoi a devenit cel mai tânăr marcator într-o semifinală, 24 de zile mai târziu. Yamal împlineşte 17 ani sâmbătă.

Selecţionata ''Three Lions'' a încheiat grupa cu o victorie (1-0 cu Serbia) şi două egaluri, 1-1 cu Danemarca şi 0-0 cu Slovenia, iar apoi a eliminat trei echipe după ce a fost condusă, 2-1 după prelungiri cu Slovacia, în optimi, 1-1 după prelungiri şi 5-3 la loviturile de departajare cu Elveţia, în sferturi, 2-1 cu Olanda, în semifinale.

Gareth Southgate a devenit al treilea antrenor care atinge două finale de EURO, după germanii Helmut Schoen şi Berti Vogts. Tehnicianul s-a calificat în finala de la Berlin fără a fi pierdut vreunul din cele 13 meciuri ale sale la EURO (8 victorii, 5 egaluri) ca antrenor (excluzând loviturile de departajare) - cea mai lungă serie pentru un antrenor din istoria EURO.

Francezul Francois Letexier a fost desemnat arbitrul finalei. Letexier va fi asistat de compatrioţii săi Cyril Mugnier şi Mehdi Rahmouni, în timp ce conaţionalii Jerome Brisard şi Willy Delajod vor fi responsabili cu arbitrajul video (VAR).

Al patrulea oficial va fi polonezul Szymon Marciniak, iar arbitru asistent de rezervă compatriotul Tomasz Listkiewicz.

Suportul VAR va fi asigurat de italianul Massimiliano Irrati.

În vârstă de 35 de ani şi arbitru internaţional din 2017, Francois Letexier a arbitrat la 65 de partide oficiale ale UEFA, între care Supercupa Europei din 2023, a condus la EURO 2024 trei meciuri din grupe (Spania - Georgia, Danemarca - Serbia şi Croaţia - Albania). De asemenea, el a fost desemnat al patrulea arbitru la meciul de deschidere al turneului, dintre Germania şi Scoţia.

În lotul Spaniei revin, după suspendări, fundaşii Dani Carvajal şi Robin Le Normand, nu însă şi Pedri, accidentat grav de Kroos în sferturile de finală.

Echipele:
Spania: Unai Simon - Dani Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella - Ruiz, Rodri, Olmo - Yamal, Morata, Nico Williams.
Anglia: Pickford - Walker, Stones, Guehi - Saka, Mainoo, Rice, Shaw - Bellingham, Foden - Kane.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close