Taekwondo (Taekwon-Do sau Tae Kwon Do) este un sport tradițional de arte marțiale din Coreea, cu origini străvechi, datând din anii '50 î.Hr, potrivit Agerpres.
Federația Mondială de Taekwondo a fost fondată abia în 1973, iar în 1988, la JO de la Seul, Coreea de Sud, taekwondo a fost prezent ca sport demonstrativ, ca de altfel și la ediția din 1992. Practicat în 188 de țări, taekwondo a fost inclus oficial în programul olimpic în anul 2000 la JO de la Sydney, Australia, potrivit site-ului Comitetului Olimpic și Sportiv Român, www.cosr.ro.
Taekwondo (în traducere — Arta piciorului și a pumnului) este o artă marțială de origine coreeană. Este sportul național în Coreea de Sud, iar în 1989 a devenit cea mai populară dintre artele marțiale, după numărul practicanților. Generalul Choi Hong Hi este creatorul artei marțiale cu cei mai mulți practicanți din lume, taekwondo. El s-a născut în 1918 într-o zonă muntoasă aflată astăzi pe teritoriul Coreei de Nord. Pe atunci țara era ocupată de japonezi, care interziseseră practicarea artelor marțiale tradiționale coreene. De-a lungul vieții, el a dezvoltat un nou stil de lupte rezultat din combinația între taekyon și karate.
Regulile de bază ale sportului: o luptă este împărțită în trei reprize de câte două minute, sportivii primind puncte în funcție de loviturile reușite. Astfel, o lovitură de pumn sau de picior în zona trunchiului valorează un punct, o lovitură cu piciorul din întoarcere care țintește trunchiul asigură două puncte, iar lovitura de picior la cap — patru puncte.
Probele sportive de taekwondo la Jocurile Olimpice de vară din 2016 se vor desfășura în perioada 17-20 august 2016 în Arena Carioca (sala 2) din cadrul Parcul Olimpic din Barra. Competiția are opt categorii de greutate: patru pentru bărbați (58 kg, 68 kg, 80 kg, +80 kg) și patru pentru femei (49 kg, 57 kg, 67 kg, +67 kg). Concursul de taekwondo la olimpiadă, atât cel masculin, cât și cel feminin, se desfășoară în sistem eliminatoriu. Competiția de taekwondo de la aceste jocuri olimpice va avea înscriși un număr total de 128 de sportivi, 64 bărbați și 64 femei, 16 în fiecare dintre cele opt categorii de greutate. Fiecare Comitet Olimpic Național are dreptul să înscrie până la un maxim de opt concurenți, patru din fiecare sex, pe baza clasamentul WTF olimpic, în așa fel încât un atlet per Comitet Național să fie printre primii șase în fiecare categorie de greutate. Patru locuri au fost rezervate pentru țara gazdă, Brazilia, și alte patru au fost desemnate pe bază de invitație de către o comisie tripartită. Cele 120 de locuri rămase sunt alocate printr-un proces de calificare în care sportivii își câștiga locul pentru comitetele naționale.
Așa cum era de așteptat, Coreea de Sud este marea specialistă a acestui sport. În clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice la taekwondo conduce Coreea de Sud (10 aur, două argint, două bronz), urmată de R.P. Chineză (5 aur, un argint, două bronz) și SUA (două aur, două argint, 4 bronz). Urmează, în ordine, Taipeiul Chinez, Mexic, Iran, Turcia, Spania, Grecia și Cuba.
În topul medaliilor olimpice la taekwondo, la masculin, conduc iranianul Hadi Saeibonehkohal (două de aur, un bronz) și americanul Steven Lopez (cu același număr de medalii), precum și turcul Servet Tazegul (o medalie de aur și una de bronz). La femei conduc chinezoaicele Zhong Chen și Jingyu Wu (cu câte două medalii de aur), urmate de sud-coreeana Kyung-Sun Hwang (o medalie de aur și una de bronz).
Federația Română de Taekwondo s-a înființat în noiembrie 1997, iar până acum țara noastră nu a avut reprezentanți în competițiile olimpice.
La Jocurile Olimpice de la Londra 2012, Spania a dominat competiția de taekwondo, cu o medalie de aur și două de argint, fiind urmată de R.P. Chineză (câte o medalie din fiecare metal prețios) și Coreea de Sud și Turcia (câte un aur și câte un argint). Au urmat, în ordine, Marea Britanie, Italia, Argentina, Serbia, Franța, Gabon și Iran.
Medaliații cu aur, la masculin, au fost: Joel González (Spania), Servet Tazegül (Turcia), Sebastián Crismanich (Argentina) și Carlo Molfetta (Italia). La feminin au luat aurul olimpic la Londra Wu Jingyu (R.P. Chineză), Jade Jones (Marea Britanie), Hwang Kyung-seon (Coreea de Sud) și Milica Mandic (Serbia).