Ciclismul a fost un sport popular încă de la apariția bicicletei, la jumătatea secolului al XVIII-lea, iar întrecerile de ciclism au fost cuprinse în programul olimpic la toate edițiile Jocurilor Olimpice moderne, potrivit site-ului Comitetului Olimpic și Sportiv Român, www.cosr.ro, citat de Agerpres.
Ciclismul este, în sensul larg al cuvântului, deplasarea pe sol folosind mijloace de transport puse în mișcare de mușchii omului, cu precădere bicicletele. Ca sport, ciclismul este condus de Uniunea Ciclistă Internațională, cu sediul în Elveția. Este împărțit în mai multe genuri: ciclism pe șosea, pe teren accidentat (în limba engleza — "mountain biking"), ciclism pe pistă etc. Concurenții poartă câte un număr de concurs și culorile echipei lor. La startul unei curse câștigătorul etapei sau a cursei (în funcție de tipul întrecerii) este cel care trece primul linia de sosire.
Probele sportive de ciclism la Jocurile Olimpice de vară din 2016 se vor desfășura în perioada 6-21 august 2016 în patru locații diferite din Rio de Janeiro, Brazilia. Probele de pistă vor avea loc pe Velodromul Olimpic din Rio în zona olimpică Barra da Tijuca, probele de BMX pe Centrul Olimpic de BMX, probele de "mountain biking" pe Parcul Olimpic de Mountain Biking în zona Deodoro, iar probele de ciclism pe șosea pe Fortul Copacabana (cursă pe șosea) și pe Plaja Pontal (cursă contra cronometru) în zona Copacabana.
Probele de ciclism din programul JO de la Rio sunt următoarele: Ciclism pe șosea — debut olimpic Atena 1896 (Cursa masculină pe șosea, Cursa feminină pe șosea, Contratimp individual masculin, Contratimp individual feminin); Ciclism pe pistă — debut olimpic Atena 1896 (Sprint masculin individual, Sprint feminin individual, Sprint masculin pe echipe, Sprint feminin pe echipe, Keirin masculin, Keirin feminin, Urmărire masculină pe echipe, Urmărire feminină pe echipe, Omnium masculin, Omnium feminin); Mountain biking — debut olimpic Atlanta 1996 (Cross-country masculin, Cross-country feminin); BMX — debut olimpic Beijing 2008 (masculin și feminin).
Clasament general pe medalii la ciclism la Jocurile Olimpice este: 1. Franța (41 aur, 27 argint, 22 bronz — 89 total), 2. Italia (32 aur, 16 argint, 9 bronz — 57 total), 3. Marea Britanie (26 aur, 26 argint, 23 bronz — 75 total). Urmează, în ordine, Olanda, SUA, Australia, Germania, fosta URSS, Danemarca și Belgia.
Sportivii cei mai medaliați la ciclism pe șosea sunt, la masculin, danezul Henry Hansen (două aur, un argint), suedezii Ragnar Malm (câte un aur, argint și bronz) și Gosta Petterson (un argint și două bronz), iar la feminin olandeza Leontien Zijlaard-Van Moorsel (trei de aur), americanca Kristin Armstrong (două de aur) și franțuzoaica Jeannie Longo-Ciprelli (un aur, două argint, un bronz).
La ciclism pe pistă, la bărbați, primul este britanicul Chris Hoy (6 aur, un argint), urmat de compatriotul său Bradley Wiggins (3 aur, un argint, două bronz) și americanul Burton Downing (două aur, trei argint, un bronz). La femei conduce franțuzoaica Felicia Ballanger (trei de aur), urmată de australianca Anna Meares (două aur, un argint, două bronz) și chinezoaica Shuang Guo (două de argint, două de bronz).
Cele mai multe medalii la Mountain biking le-a obținut, la masculin, francezul Julien Absalon (două de aur), urmat de compatriotul său Miguel Martinez (un aur, un bronz) și olandezul Bart Brentjens (un aur, un bronz). La femei, conduce la această probă italianca Paola Pezzo (două medalii de aur), urmată de nemțoaica Sabine Spitz (câte o medalie de aur, de argint și de bronz) și franțuzoaica Julie Bresset (un aur).
La proba BMX, în top se află, la bărbați, letonul Maris Strombergs (două de aur), australianul Sam Willoughby (un argint) și americanul Mike Day (un argint), iar la femei franțuzoaica Anne-Caroline Chausson (un aur), columbianca Mariana Pajon (un aur) și neo-zeelandeza Sarah Walker (un argint).
Alți mari cicliști medaliați la olimpiadă au fost: spaniolul Miguel Induráin, germanii Jan Ullrich și Olaf Ludwig, belgianul Axel Merckx, italianul Fabio Casartelli, olandezul Hennie Kuiper etc.
România a participat pentru prima dată la Jocurile Olimpice cu cinci rutieri, în 1952, la Helsinki, după care a mai fost prezentă la șapte ediții ale JO, în 1960, 1964, 1968, 1972, 1980, 2004 și 2012, nereușind să obțină vreo medalie.
La JO de la Londra, în 2012, România a fost reprezentată în întrecerile pe șosea de Andrei Nechita, după o absență de 32 de ani în această probă.
În clasamentul pe medalii la ciclism la JO de la Londra 2012, prima s-a clasat Marea Britanie (8 aur, câte două de argint și de bronz), urmată de Germania (un aur, 4 argint, un bronz) și Franța (un aur, 3 argint). Au urmat, în ordine, Australia, SUA, Columbia, Olanda, Kazakhstan, Danemarca, Letonia și Cehia.
Printre sportivii care au obținut medalii de aur la JO de la Londra se numără, la masculin, Alexander Vinokourov (Kazakhstan), Bradley Wiggins, Chris Hoy și Jason Kenny (toți din Marea Britanie), Lasse Norman Hansen (Danemarca), Jaroslav Kulhavý (Cehia), Maris Strombergs (Letonia), iar la feminin Marianne Vos (Olanda), Kristin Armstrong (SUA), Victoria Pendleton și Laura Trott (ambele din Marea Britanie), Anna Meares (Australia), Julie Bresset (Franța), Mariana Pajón (Columbia). De asemenea, la probele pe echipe învingătoare au fost Marea Britanie (în trei probe) și Germania.