A IX-a ediție a Jocurilor Olimpice s-a desfășurat la Amsterdam, în Olanda, în perioada 28 iulie - 12 august 1928. Celălalt oraș candidat a fost Los Angeles, care însă a primit dreptul de organizare a Jocurilor Olimpice din 1932. Ceremonia de deschidere a fost oficiată de Prințul Hendrik, soțul reginei Wilhelmina a Olandei, scrie Agerpres.
La Amsterdam, a avut loc, pentru prima dată, ceremonialul aprinderii flăcării olimpice, purtată, ca și în zilele noastre, prin mai multe țări de către ștafete, iar parada națiunilor a avut în frunte, tot pentru prima oară, delegația Greciei și s-a încheiat cu țara-gazdă, tradiție care este păstrată până în ziua de azi.
Organizatorii olandezi au amenajat special pentru acest eveniment un complex olimpic, care avea la mijloc un stadion, cu o parte a tribunelor acoperită. Ovalul culoarelor de atletism a fost înconjurat de o pistă de 500 m pentru cursele cicliste. De o parte și de alta a stadionului, au fost construite un bazin de înot și săli pentru box și scrimă, majoritatea întrecerilor olimpice fiind concentrate pe un spațiu foarte restrâns, un progres extraordinar în organizarea Jocurilor Olimpice. Au fost primele jocuri olimpice organizate de către Comitetul Olimpic Internațional în timpul președinției belgianului Henri de Baillet-Latour. Pentru prima dată, compania Coca-Cola a sponsorizat Jocurile Olimpice.
La ediția din 1928 a Jocurilor Olimpice au luat parte 2.883 de sportivi din 46 de țări, dintre care 2.606 bărbați, iar 277 femei. La Amsterdam, femeile au luat parte pentru prima dată în probele de atletism și gimnastică, atleta poloneză Halina Konopacka devenind prima campioană olimpică la atletism (aruncarea discului). Participanții au concurat la 14 discipline sportive: atletism, canotaj, box, ciclism, scrimă, fotbal, gimnastică, haltere, hochei, lupte, natație, pentatlon modern, echitație, yachting.
Johnny Weissmuller s-a remarcat, din nou, la probele de înot, obținând două medalii de aur. Finlandezul Paavo Nurmi a câștigat medalia olimpică de aur cu numărul nouă din cariera sa, la cursa de 10.000 de metri, iar canadianul Percy Williams a fost învingător atât pe distanța de 100 m, cât și pe cea de 200 m. Fotbalul a fost dominat de sud-americani, reprezentativa Uruguayului impunându-se, în finală, în fața Argentinei.
Prințul Olav al V-lea al Norvegiei a devenit primul membru al unei Case Regale care a obținut o medalie la hochei, în fața a 50.000 de oameni, iar egipteanul Ibrahim Moustafa a fost primul sportiv din afara Europei care a câștigat aurul la lupte greco-romane. Luigina Giavotti a devenit cea mai tânără medaliată la Olimpiadă, după ce a câștigat argintul la gimnastică, la doar 11 ani și 302 zile. India a cucerit prima sa medalie de aur la hochei pe iarbă, dintr-o serie de șase astfel de medalii, obținute la Olimpiade până în anul 1956.
Clasamentul pe medalii a poziționat echipa Statelor Unite pe primul loc, cu 22 de medalii de aur, 18 de argint și 16 de bronz, fiind urmată de echipa Germaniei, cu 10 medalii de aur, 7 de argint și 14 de bronz. A urmat Finlanda, pe locul al III-lea, cu 8 medalii de aur, 8 de argint și 9 de bronz. De altfel, a fost prima participare a Germaniei la Olimpiadă, după o absență de 16 ani, din cauza suspendării survenite în urma războiului.
România a fost reprezentată la Jocurile Olimpice din 1928 de atleți și scrimeri. Dintre scrimerii români s-a remarcat Mihai Savu, care a ajuns până în semifinale. Atleții au fost eliminați în serii și calificări. Dintre cei 21 de sportivi români, două au fost femei.