Antena 3 CNN Sport JO 2024 Sportivii participanți la Jocurile Olimpice de la Paris au făcut un apel pentru pace

Sportivii participanți la Jocurile Olimpice de la Paris au făcut un apel pentru pace

 Thomas Bach, pre?edintele Comitetului Interna?ional Olimpic (CIO)
Thomas Bach, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO). Sursa foto: Captură video Youtube ABS-CBN News
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Iul 2024   •   22:56

Sportivii olimpici au lansat, luni, un apel pentru pace, cu ocazia inaugurării Frescei Armistiţiului Olimpic pentru Jocurile de la Paris, în prezenţa preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, informează DPA, citat de Agerpres.

Într-un comunicat difuzat de CIO se precizează că sportivi din toate cele 206 Comitete Olimpice Naţionale şi echipa de refugiaţi a CIO au purtat eşarfe şi au fluturat steaguri cu sloganul "Dă o şansă păcii", la evenimentul care a avut loc în Satul Olimpic.

„Sunteţi ambasadorii păcii ai timpurilor noastre", le-a spus sportivilor preşedintele CIO, Thomas Bach, prezent la eveniment.

„Voi, sportivii olimpici, ne veţi arăta cum ar fi lumea noastră dacă am trăi cu toţii în acelaşi spirit olimpic de convieţuire paşnică. Veţi concura cu înverşunare unul împotriva celuilalt. În acelaşi timp, în acelaşi timp, veţi trăi paşnic împreună sub acelaşi acoperiş, aici în Satul Olimpic. Respectaţi aceleaşi reguli şi, cel mai important, vă veţi respecta reciproc. În acest fel, veţi transmite un mesaj răsunător de pace de la Paris către lume", a subliniat conducătorul Mişcării Olimpice.

„Fie ca acest apel să inspire toţi liderii politici ai lumii să acţioneze pentru pace", a adăugat Thomas Bach.

Fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice, începând cu JO de iarnă de la Torino (2006), a beneficiat de o pictură murală unică dedicată păcii şi Armistiţiului Olimpic, în satul sportivilor, prezentând semnăturile a mii de sportivi, antrenori şi oficiali ai echipelor participante.

Armistiţiul Olimpic a fost iniţial în vigoare pentru Jocurile din Grecia antică, pentru a permite trecerea în siguranţă a sportivilor şi spectatorilor.

El a fost reînfiinţat în anii 1990, Naţiunile Unite aprobând pentru prima oară Armistiţiul Olimpic în 1993, sub numele "Construirea unei lumi mai paşnice şi mai bune prin sport şi idealul olimpic".

Armistiţiul pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Paris a fost adoptat în noiembrie anul trecut.

×
Subiecte în articol: jocurile olimpice 2024 sportivi apel pace
Citește mai multe din JO 2024
» Vezi toate știrile din JO 2024
Cele mai noi știri
Parteneri
x close