Antena 3 CNN Sport JO 2024 Secretarul general al ONU cere „un armistițiu” global în timpul Jocurilor Olimpice: „Să depună armele”

Secretarul general al ONU cere „un armistițiu” global în timpul Jocurilor Olimpice: „Să depună armele”

Andreea Ştefan
3 minute de citit Publicat la 08:54 24 Iul 2024 Modificat la 08:54 24 Iul 2024
New Project - 2024-07-24T085023.551
Antonio Guterres spune că obiectivul final este să obținem „pacea pentru toţi" | Sursă foto: Getty Images

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel la „depunerea armelor" la nivel global cu prilejul Jocurilor Olimpice de la Paris. Mesajul său video va fi difuzat în timpul ceremoniei de deschidere de vineri, informează AFP marţi.

„Lumea se adună la Paris pentru a celebra puterea sportului. Pentru a aduce speranţa. Pentru a transcende culturile. Pentru a uni popoarele. Pentru a promova respectul reciproc şi fair-play-ul", a declarat Antonio Guterres în acest mesaj difuzat marţi de serviciile sale, potrivit Agerpres.

„Acestea sunt şi idealurile Naţiunilor Unite. În spiritul Armistiţiului Olimpic, fac un apel la toată lumea să depună armele. Pentru a construi punţi. Pentru a încuraja solidaritatea. Şi să tindem spre obiectivul final: pacea pentru toţi", se arată în mesaj.

„Le doresc mult succes atleţilor olimpici şi paralimpici. Ne inspiraţi să visăm mai mult. Fie ca flacăra olimpică să lumineze calea către o lume a păcii şi armoniei", a adăugat secretarul general al ONU, în timp ce conflictele fac ravagii în întreaga lume.

În noiembrie, Adunarea Generală a ONU a adoptat tradiţionala sa rezoluţie prin care cere tuturor ţărilor din lume să respecte „Armistiţiul Olimpic" din a şaptea zi înainte de începerea Jocurilor Olimpice (26 iulie-11 august) şi până în a şaptea zi după încheierea Jocurilor Paralimpice (28 august-8 septembrie).

Inspiraţi de tradiţia greacă antică „ekecheiria" care impunea încetarea oricărei ostilităţi pe parcursul Jocurilor Olimpice antice, acest „armistiţiu" a fost reintrodus de ONU în 1993, în urma unei iniţiative a Comitetului Olimpic Internaţional.

Sportivii participanți la Jocurile Olimpice de la Paris au făcut un apel pentru pace

Sportivii olimpici au lansat, luni, un apel pentru pace, cu ocazia inaugurării Frescei Armistiţiului Olimpic pentru Jocurile de la Paris, în prezenţa preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, informează DPA, citat de Agerpres.

Într-un comunicat difuzat de CIO se precizează că sportivi din toate cele 206 Comitete Olimpice Naţionale şi echipa de refugiaţi a CIO au purtat eşarfe şi au fluturat steaguri cu sloganul "Dă o şansă păcii", la evenimentul care a avut loc în Satul Olimpic.

„Sunteţi ambasadorii păcii ai timpurilor noastre", le-a spus sportivilor preşedintele CIO, Thomas Bach, prezent la eveniment.

„Voi, sportivii olimpici, ne veţi arăta cum ar fi lumea noastră dacă am trăi cu toţii în acelaşi spirit olimpic de convieţuire paşnică. Veţi concura cu înverşunare unul împotriva celuilalt. În acelaşi timp, în acelaşi timp, veţi trăi paşnic împreună sub acelaşi acoperiş, aici în Satul Olimpic. Respectaţi aceleaşi reguli şi, cel mai important, vă veţi respecta reciproc. În acest fel, veţi transmite un mesaj răsunător de pace de la Paris către lume", a subliniat conducătorul Mişcării Olimpice.

„Fie ca acest apel să inspire toţi liderii politici ai lumii să acţioneze pentru pace", a adăugat Thomas Bach.

Fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice, începând cu JO de iarnă de la Torino (2006), a beneficiat de o pictură murală unică dedicată păcii şi Armistiţiului Olimpic, în satul sportivilor, prezentând semnăturile a mii de sportivi, antrenori şi oficiali ai echipelor participante.

Armistiţiul Olimpic a fost iniţial în vigoare pentru Jocurile din Grecia antică, pentru a permite trecerea în siguranţă a sportivilor şi spectatorilor.

El a fost reînfiinţat în anii 1990, Naţiunile Unite aprobând pentru prima oară Armistiţiul Olimpic în 1993, sub numele "Construirea unei lumi mai paşnice şi mai bune prin sport şi idealul olimpic".

Armistiţiul pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Paris a fost adoptat în noiembrie anul trecut.

×
x close