Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a criticat marți ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, în cadrul căreia a fost prezentată o secvență cu un grup de persoane la o masă, inclusiv câteva drag queens, amintind de Cina cea de Taină și generând controverse, transmite AFP, citat de Agerpres.
„Respectul pentru #IisusHristos este un subiect incontestabil (...) pentru musulmani. Condamnăm aceste insulte îndreptate împotriva figurilor sfinte ale religiilor divine, inclusiv a lui Iisus Hristos #Olympic2024", este scris pe contul oficial de X al ayatollahului Khamenei.
Respect for #JesusChrist (pbuh) is an indisputable, definite matter for Muslims. We condemn these insults directed at the holy figures of divine religions, including Jesus Christ (pbuh).#Olympic2024
— Khamenei.ir (@khamenei_ir) July 30, 2024
În timpul ceremoniei de deschidere de la 26 iulie, secvenţa care a creat controverse, intitulată 'Festivite' ('Sărbătoare'), începe cu imaginea unui grup de persoane la o masă, inclusiv mai multe drag queens celebre, evocând ultima cină a lui Iisus cu apostolii săi. Sub conducerea DJ-ului francez Barbara Butch, activistă feministă şi lesbiană, au defilat apoi mai multe modele, printre care şi femeia transgender Raya Martigny. Unii au interpretat această scenă ca pe o batjocură la adresa Cinei cea de Taină.
Şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat marţi „imoralitatea comisă împotriva lumii creştine" în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris şi a anunţat că doreşte să îl sune pe Papa Francisc pe acest subiect.
„Îl voi suna pe Papă cu prima ocazie pentru a împărtăşi cu el imoralitatea comisă împotriva lumii creştine şi împotriva tuturor creştinilor. Jocurile Olimpice au fost folosite ca un instrument de perversiune care corupe natura umană", a declarat şeful statului la o şedinţă a partidului său.
Preşedintele Erdogan, care îşi anunţase iniţial sosirea la Paris pe 26 şi 27 iulie, lăsând apoi să planeze unele îndoieli, şi-a justificat absenţa susţinând că nepoata lui l-a avertizat să nu meargă în capitala Franţei.
„Macron m-a invitat. Am spus că pot veni. Dar nepoata mea de 13 ani mi-a spus să nu merg acolo, (...) că vor organiza o demonstraţie LGBT. Ea mi-a arătat imagini pe Instagram", a afirmat el.
„Vă puteţi imagina că un eveniment sportiv menit să unească oamenii a fost deschis cu ostilitate faţă de valorile rasei umane?", a mai spus Erdogan.
„Ceea ce s-a făcut la Paris este un proiect ce vizează aducerea oamenilor la un nivel mai scăzut decât animalele", a adăugat şeful statului turc.
Numeroase personalităţi şi instituţii religioase, inclusiv islamice, precum şi o serie de lideri şi oficiali internaţionali au criticat ceremonia din cauza acestei scene.
Organizatorii au dat asigurări că „nu a existat deloc intenţia de a trata fără respect un grup religios".
„Dacă oamenii au fost jigniţi, ne pare foarte rău", a declarat Anne Descamps, purtătoarea de cuvânt a Jocurilor Olimpice.
Directorul artistic al ceremoniei de deschidere, Thomas Jolly, a negat orice dorinţă de a parodia Cina cea de Taină. Nu aceasta a fost „inspiraţia mea", a spus el, explicând că a vrut „să facă o mare sărbătoare păgână legată de Zeii Olimpului".