Antena 3 CNN Sport JO 2024 Federaţia Română de Gimnastică a cerut analiza FIG şi a depus două memorii la TAS în cazul Sabrinei Voinea: „A fost eroare de arbitraj”

Federaţia Română de Gimnastică a cerut analiza FIG şi a depus două memorii la TAS în cazul Sabrinei Voinea: „A fost eroare de arbitraj”

sabrina voinea sol jo 2024
Sabrina Voinea, în finala de la sol, la JO 2024. Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    06 Aug 2024   •   17:59

Federaţia Română de Gimnastică (FRG) a anunţat, marţi, că a cerut analiza Federaţiei Internaţionale de specialitate pentru eroarea de arbitraj din finala de la sol de la Jocurile Olimpice de la Paris, precizând totodată că a depus două memorii la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne pentru repunerea în drepturi a Sabrinei Voinea, care a pierdut medalia de bronz în urma contestaţiei delegaţiei Statelor Unite ale Americii.

"Într-o scrisoare adresată d-lui Morinari Watanabe - Preşedintele FIG, Carmencita Constantin, preşedintele FRG, cere prezentarea analizei detaliate şi justificarea notelor la Dificultate şi Execuţie obţinute de Sabrina Maneca Voinea. Sabrina a fost penalizată cu o zecime pentru o ipotetică ieşire din covor, care poate fi dovedită că a fost eroare de arbitraj.

În acelaşi timp FRG a solicitat ca în spiritul transparenţei să se facă publice analiza detaliată şi justificare pentru cele 9 gimnaste participante în finala de la sol, pentru a putea oferi un răspuns oficial gimnastelor, comunităţii gimnasticii din România, autorităţilor guvernamentale şi de stat, media naţională şi internaţională", se menţionează în comunicatul citat.

Totodată Federaţia Română de Gimnastică a depus la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) două memorii, urmând procedurile acestui for. Unul face referire la modul de soluţionare al contestaţiei gimnastei Jordan Chiles, după anunţarea clasamentului, iar cel de-al doilea, la felul în care au fost soluţionate contestaţiile pentru Sabrina Maneca Voinea şi gimnasta americană.

"Apreciind impactul negativ asupra Anei Maria Bărbosu şi Sabrinei Maneca Voinea, Federaţia Română de Gimnastică urmăreşte prin demersurile sale corectarea greşelilor de arbitraj şi repunerea în drepturi a sportivelor noastre", se mai arată în comunicatul FRG.

Fosta gimnastă Camelia Voinea, mama şi antrenoarea Sabrinei Maneca-Voinea, a declarat, marţi că intenţionează să conteste la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) decizia arbitrelor din finala de la sol de luni, prin care fiica sa a pierdut medalia de bronz. Ea s-a arătat încrezătoare că medalia va putea fi "recuperată".

Camelia Voinea a anunţat retragerea gimnastei după ce nu a obţinut o medalie la sol, luni, la Jocurile Olimpice de la Paris. ''Sabrina nu a ieşit din covor la nicio linie acrobatică, sunt toate aici, merita medalie! Noi astăzi aici am întrerupt gimnastica, pentru drepturile noastre nu se zbate nimeni! Vă iubim infinit pe toţi cei care ne-aţi susţinut. Atât am putut suporta!'', a scris Camelia Voinea pe Facebook.

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a trimis, luni, o scrisoare de protest către Federaţia Internaţională de Gimnastică, adresată direct preşedintelui Morinari Watanabe, pentru reanalizarea contestaţiei exerciţiului din finala la sol al Sabrinei Maneca-Voinea, la Jocurile Olimpice de la Paris, potrivit unui comunicat al COSR.

COSR precizează că ''Sabrina Voinea a fost depunctată cu o zecime pentru că ar fi plecat într-o linie acrobatică cu călcâiul în afara liniei. Imaginile video şi foto infirmă această teorie''.

Mihai Covaliu: Facem tot ce se poate pentru a obţine dreptate pentru Sabrina

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a afirmat, marţi, la Paris, că instituţia pe care o conduce şi Federaţia Română de Gimnastică vor face tot posibilul pentru a obţine "dreptate", pentru sportiva Sabrina Maneca-Voinea, care nu a primit "nota pe care o merita" în finala de la sol, potrivit Agerpres.

"Se pare că dintr-o eroare de arbitraj, dintr-o interpretare, am ajuns într-o situaţie în care, rând pe rând, două sportive din România au fost dezavantajate. În primul rând, sportiva Sabrina Voinea, pentru că aici vorbim despre nota pe care a primit-o, şi care dacă era corectă, Sabrina era în poziţia în care să câştige medalia de bronz. Contestaţia pe care sportiva din America a făcut-o e regulamentară, orice sportiv poate depune o contestaţie.

Nu discutăm despre nota primită de sportiva din Statele Unite, pentru că nu este treaba noastră acest lucru. În timp, cum s-a analizat evoluţia exerciţiului Sabrinei Voinea, aici sunt câteva semne de întrebare şi de ieri până astăzi s-a analizat de către toată lumea. Sunt elemente care ne fac să credem că nota putea fi mai mare, pentru că Sabrina Voinea nu a ieşit în afara suprafeţei regulamentare, de pe covor, şi acea săritură 'Popa' a fost executată absolut corect. Şi asta spun specialiştii, nu spun eu acest lucru.

Sigur că se poate merge şi la TAS, Federaţia Română de Gimnastică va face aceste demersuri. Dar în primul rând acest demers trebuie făcut către federaţia internaţională. Facem tot ceea ce se poate face pentru a obţine dreptate pentru Sabrina. Suntem în contact cu specialiştii, inclusiv cu Nadia Comăneci şi cu toţi ceilalţi care pot da o mână de ajutor în a argumenta că Sabrina nu a primit nota pe care o merita", a declarat Mihai Covaliu.

Referitor la scrisoarea de protest transmisă Federaţiei Internaţionale de Gimnastică de COSR, adresată direct preşedintelui Morinari Watanabe, Covaliu a spus că în acelaşi timp, Federaţia Română de Gimnastică ar trebui să sesizeze forul internaţional cu privire la elementele tehnice pe care specialiştii le-au sesizat.

"Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a făcut acest demers către federaţia internaţională de gimnastică, în care am adus în atenţie acest aspect, legat de faptul că nota Sabrinei Voinea nu ni se pare corectă. Pe de altă parte, Federaţia Română de Gimnastică trebuie să facă o sesizare către federaţia internaţională şi să atragă atenţia asupra elementelor tehnice pe care le-au sesizat şi în urma reanalizării acestora sportiva din România să primească punctajul aferent şi să se stabilească dacă are impact sau nu asupra notei finale.

Considerăm că aşa trebuie să facem. Trebuie să luptăm până avem verdictul final. Până atunci trebuie să facem toate demersurile legale şi regulamentare, şi noi facem acest lucru, pentru că este un sportiv din România care a avut un exerciţiu foarte bun. Acolo sala a fost contrariată, deci nu doar românii care, să spunem, sunt subiectivi. Şi mass media internaţională astăzi consideră că exerciţiul Sabrinei a fost mult mai bun decât a fost notat. Şi aici nu discutăm despre ceea ce au făcut ceilalţi sportivi, ci doar despre faptul că sportivul din România e îndreptăţit prin valoarea sa să primească medalia de bronz", a declarat Mihai Covaliu.

Preşedintele COSR a precizat că reacţia Cameliei Voinea, mama şi antrenoarea sportivei Sabrinei Maneca-Voinea, care a anunţat retragerea din sport, este justificată prin această nedreptate, dar este convins totodată că gimnasta va continua.

"Este normal ca după o muncă de o viaţă pe care ai făcut-o pentru a îndeplini scrisul visul, făcând un exerciţiu de medalie, să ai anumite reacţii. Dar vă spun ce i-am spus aseară Cameliei Voinea. Sabrina de acum încolo, indiferent de ceea ce se va întâmpla, are de demonstrat ceva federaţiei internaţionale de gimnastică, partenerelor ei de competiţie, că este o sportivă bună şi că poate câştiga, nu medalia de bronz, ci poate chiar medalia de aur peste patru ani", a mai adăugat preşedintele COSR.

Ana Maria Bărbosu s-a clasat pe locul patru la sol, luni, în concursul de gimnastică artistică din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, în timp ce Sabrina Maneca-Voinea s-a clasat pe cinci.

Bărbosu a fost pentru câteva zeci de secunde medaliată cu bronz, însă americanca Jordan Chiles a depus contestaţie şi i s-a mărit nota, de la 13,666 la 13,766 astfel că a terminat pe poziţia a treia.

Sabrina Maneca-Voinea a făcut şi ea contestaţie pentru nota primită (13,700), dar aceasta a fost respinsă.

Medalia de aur a fost cucerită de brazilianca Rebeca Andrade, notată cu 14,166, în timp ce argintul a revenit americancei Simone Biles (14,133).

România nu a mai obţinut o medalie olimpică la gimnastică artistică din 2012 (Londra), când Sandra Izbaşa câştiga aurul la sărituri, Cătălina Ponor cucerea argintul la sol, iar echipa feminină a României lua bronz.

Echipa feminină de gimnastică a României a revenit după 12 ani la Jocurile Olimpice cu prilejul acestei ediţii. Gimnastele noastre s-au clasat pe locul 7 în finala pe echipe, Ana Maria Bărbosu pe 17, iar Amalia Ghigoarţă pe 22 la individual compus, Sabrina Maneca-Voinea pe 8 la bârnă şi pe 5 la sol, iar Ana Bărbosu pe 4 la sol.

×
Citește mai multe din JO 2024
» Vezi toate știrile din JO 2024
Cele mai noi știri
Parteneri
x close