Antena 3 CNN Sport JO 2024 "Dacă ai fost «contaminat» de două ori, n-ar trebui să participi". Scandal la Olimpiadă, Adam Peaty îi acuză pe înotătorii chinezi

"Dacă ai fost «contaminat» de două ori, n-ar trebui să participi". Scandal la Olimpiadă, Adam Peaty îi acuză pe înotătorii chinezi

adam peaty in bazin
Înotătorul britanic Adam Peaty este revoltat după ce China a câștigat aurul olimpic în proba 4 X 100 de metri ștafetă masculin. FOTO: Hepta
de Georgiana Marina    |    05 Aug 2024   •   10:36

Înotătorul britanic Adam Peaty este revoltat după ce China a câștigat aurul olimpic în proba 4 X 100 de metri ștafetă masculin, în condițiile în care doi dintre sportivi au fost testați pozitiv la medicamente interzise, rezultatul fiind pus pe seama contaminării alimentelor, scrie The Guardian.

Qin Haiyang și Sun Jiajun s-au aflat printre cei 11 înotători cărora li s-a permis să concureze la aceste Jocuri Olimpice, chiar și după ce s-a dovedit că anterior au fost testați pozitiv pentru urme de medicamente interzise.

Ștafeta britanică formată din Adam Peaty, Matt Richards, Duncan Scott și Ollie Morgan a terminat pe locul 4. Chinezii au fost cronometraţi cu timpul de 3 min 27 sec 46/100, fiind mai rapizi cu mai bine de o jumătate de secundă decât ştafeta americană, în componenţa Ryan Murphy, Nic Fink, Caeleb Dressel şi Hunter Armstrong (3:28.01). Pentru Pan a fost a doua medalie de aur la Paris, după cea din proba de 100 m liber, în care David Popovici a obţinut bronzul.

Podiumul a fost completat de francezii Yohann Ndoye-Brouard, Leon Marchand, Maxime Grousset şi Florent Manadou, care au sosit la 92/100 de învingători.

„Nu are rost să câștigi, dacă nu câștigi corect”

Adam Peaty a spus că această înfrângere a fost foarte dureroasă.

 El a subliniat că un om cu onoare nu ar trebui să participe în competiții sportive, dacă a fost prins dopat de două ori, și că o victorie obținută necinstit nu valorează nimic.

„Unul dintre citatele mele preferate este că «nu are rost să câștigi, dacă nu câștigi corect». Cred că știi asta cu adevărat în inima ta. Dacă luați (n.r.- substanțe interzise pentru îmbunătățirea performanței) și știți că înșelați, nu câștigați, nu?

Pentru mine, dacă ai fost «contaminat» de două ori, cred că, ca persoană onorabilă, ar trebui să nu participi în competiții. Dar știm că sportul nu este atât de simplu.

De asemenea, am fost întrebat despre oamenii care nu au fost pe lista de contaminare. Nu vreau să pictez o națiune sau să grupez un popor cu o singură pensulă. Cred că este foarte nedrept.

Dar au existat două cazuri și cred că este cu adevărat dezamăgitor. Am încercat să mă feresc de conversații în beneficiul echipei. Dar cred că oamenii care trebuie să-și facă treaba ar trebui să se trezească.

Trebuie să avem încredere în sistem, dar nici noi nu avem încredere în sistem. Trebuie doar să fie mai stricți. Ceea ce am spus de la început este că este un furt. Dacă înșeli, este un furt!

Și nu este vorba doar despre ei. Este vorba despre oricine este în cursă. Mă aştept, în mintea mea, că oricine este acolo trebuie să fie corect. Am făcut cea mai bună treabă ca o echipă pentru a fi corecți”, a declarat Adam Peaty, conform The Independent.

Peaty, care abia și-a revenit după infectarea cu Covid, a negat că comentariile sale au fost motivate de clasarea pe locul 4. „Nu este vorba despre podium”, a spus el. „Ne-am făcut cea mai bună treabă ca echipă, poate că a fost bronzul, cine știe, ar fi putut, cine știe? Nu am nevoie de nimic altceva ca să fac asta, asta este sportul. Și pentru mine, fiind un om de credință, nu putem lua nimic din toate astea cu noi, dar ne putem lua mândria și putem lua amintirile pe care le împărtășim cu familiile noastre, știind că am făcut-o adevărat.”

 

×
Citește mai multe din JO 2024
» Vezi toate știrile din JO 2024
Cele mai noi știri
Parteneri
x close