Antena 3 CNN Actualitate Cum își antrenează mintea sportivii de performanță şi cum gestionează momentele de stres. Mirela Zivari: „În sport, câștigi cu mintea"

Cum își antrenează mintea sportivii de performanță şi cum gestionează momentele de stres. Mirela Zivari: „În sport, câștigi cu mintea"

zivari david popovici antena 3 cnn hepta
Antrenarea minții și autocontrolul sunt decisive într-o competiție, pentru sportivii de performanţă, spune psihologul Mirela Zivari. Sursa foto: Antena 3 CNN/Hepta
de Milena Niță    |    04 Aug 2024   •   14:20

În spatele medaliilor și trofeelor obținute de campioni se află și o muncă grea cu psihicul lor, dar şi reguli care trebuie respecte cu sfințenie, spun psihologii.

Așadar, antrenarea minții și autocontrolul sunt decisive într-o astfel de competiție.

„În sport, întotdeauna câștigi cu mintea. Îți pregătești corpul, abilitățile tale fizice prin toate antrenamentele pe care le desfășori și în mare parte dintr-o zi a unui sportiv de performanță, activitățile se conturează doar în jurul pregătirii. 

Dar când vine vorba de minte și de felul în care ei își gestionează momentele de stres, vorbim despre cel mai important factor, și anume încrederea. În jurul încrederii, avem și motivația lor internă. Un sportiv adevărat care obține performanță nu-și focusează mintea doar pentru o competiție, ci pentru a se autodepăși. 

El ştie să-și controleze gândurile, știe să își controleze acele emoții negative și știe să își vizualizeze reușita. 

Sunt foarte multe echipe, foarte mulţi sportivi, poate mai puțin în România, dar cu siguranță vorbim despre psihologii sportivii implicați alături de antrenori în pregătirea unui sportiv de performanță încă din anii 50.

Ce au ei de făcut în acest antrenament mental, pe lângă încredere, este să-și dezvolte duritatea mentală. E un concept care pare puțin ciudat. 

Sunt foarte concentrați, știu să transforme orice situație mai puțin plăcută, un eșec într-o oportunitate de învățare și au înăuntrul lor o nevoie de a se autodepăși. 

Faptul că pe parcursul competiției în sine, în acele minute, secunde, când în funcție de felul în care creierul tău a învățat cum să facă mișcarea, reușești să obții locul întâi, sau doi sau trei pe podium, ține foarte mult de modul cum ți-ai antrenat mintea”, a explicat psihologul Mirela Zivari, duminică, la Antena 3 CNN.

Întrebată cum ne putem antrena noi mintea, cei de rând, care nu facem sport de performanță, dar poate trecem prin examene importante și există multă presiune asupra noastră, specialistul a vorbit de rutină.

„Ceea ce am învățat de la sportivi și învățăm de fiecare dată este programul zilnic, rutina, faptul că în fiecare zi este extrem de bine conturată ora de începere a unui antrenament, ora de finalizare, tipurile de antrenament care sunt pe parcursul unei zile (pentru că au cel puțin trei antrenamente pe zi, pe lângă antrenamentul specific sportului, care practic este și pregătirea fizică), deci și noi avem nevoie atunci când ne pregătim pentru competițiile vieții noastre, să știm foarte bine că e vorba de antrenament.

Şi dacă pe lângă această programare a timpului nostru există încredere și ne dăm seama că mintea noastră trebuie să se urce pe acea idee că vom reuși, avem multe șanse ca și noi, oamenii de rând, care nu practicăm un sport de performanță, să obținem o reușită în ceea ce noi ne propunem”, a recomandat psihologul Mirela Zivari.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close