Antena 3 CNN Sport JO 2024 Ar putea primi medalie Sabrina Voinea dacă îi e admisă contestația? Ce s-a întâmplat într-un caz similar la Olimpiada de la Atena

Ar putea primi medalie Sabrina Voinea dacă îi e admisă contestația? Ce s-a întâmplat într-un caz similar la Olimpiada de la Atena

sabrina voinea in timpul unui exercitiu
Oficialii români au cerut reexaminarea exerciţiului Sabrinei Voinea, care ar fi fost penalizată incorect pentru o ieşire în afara suprafeţei.FOTO: Profimedia Images
de Georgiana Marina    |    08 Aug 2024   •   10:12

Răspunsul de la TAS în cazul gimnastelor românce ar putea veni chiar joi, sau cel târziu până duminică, la încheierea Jocurilor Olimpice. Un caz similar cu cel al Sabrinei Voinea a mai fost la Jocurile Olimpice de la Atena 2004, când arbitrii au judecat greşit exerciţiul sud-coreeanului Yang Tae-Young, iar acesta a pierdut aurul la individual-compus în favoarea americanului Paul Hamm.

Atunci, arbitrii au fost găsiţi vinovaţi şi sancţionaţi, dar asiaticului nu i s-a făcut dreptate, iar podiumul final nu s-a schimbat.

Yang Tae-Young a fost atunci în centrul uneia dintre cele mai mari controverse ale Jocurilor Olimpice. O eroare de jurizare la Jocurile din 2004 i-a adus o penalizare de 0,1 puncte pentru exercițiul la paralele, suficient pentru a-l costa aurul în competiția generală.

Federația de Gimnastică a recunoscut că lui Hamm i s-a înmânat aurul din greșeală, dar a refuzat să schimbe rezultatul și să schimbe medaliile, deoarece oficialii au declarat că sud-coreenii nu au depus contestația la timp.

Federația i-a suspendat pe arbitrii care au greșit, iar președintele ei, Bruno Grandi, i-a scris lui Hamm sugerându-i să-i dea medalia de aur lui Yang, ca gest de echitate sportivă.

După ce Hamm a refuzat, Yang a trimis cazul la Curtea de Arbitraj pentru Sport, dar recursul său a fost respins.

Indiferent de rezultat, Sabrina Voinea nu are de gând să se retragă: "O să stau de vorbă cu mama. Eu îmi doresc foarte mult să continui acest sport, pentru că ştiu că am muncit foarte mult şi vreau să arăt că sunt din ce în ce mai bună. O să încerc să vorbesc cu mama, să încerc să o conving să ne reîntoarcem în sala de gimnastică". 

Sabrina Voinea şi Ana Maria Bărbosu au revenit în ţară, miercuri, după Jocurile Olimpice, dar luptă în continuare pentru medalia de bronz de la sol. Numai Tribunalul de Arbitraj Sportiv poate schimba rezultatul în cazul gimnastelor noastre, iar un răspuns ar putea veni până la finalul săptămânii. 

Contestaţia lui Jordan Chiles, în urma căreia Ana Bărbosu a pierdut medalia de bronz, a fost făcută după terminarea competiţiei, acuză oficialii români. Aceştia au cerut tribunalului ad-hoc de la Jocurile Olimpice să anuleze decizia arbitrelor şi să revină la clasamentul iniţial. De asemenea cer reexaminarea exerciţiului Sabrinei Voinea, care ar fi fost penalizată incorect pentru o ieşire în afara suprafeţei.



 

 

 

 

   

×
Citește mai multe din JO 2024
» Vezi toate știrile din JO 2024
Cele mai noi știri
Parteneri
x close