Antena 3 CNN Sport Încep Jocurile Paralimpice de la Paris 2024. Cine sunt sportivii care vor reprezenta România. Ceremonia, deschisă de Jackie Chan

Încep Jocurile Paralimpice de la Paris 2024. Cine sunt sportivii care vor reprezenta România. Ceremonia, deschisă de Jackie Chan

GettyImages-2168587631
Eduard Novak este unul dintre cei șase sportivi români care participă la Jocurile Paralimpice de la Paris. Foto: Gettyimages
de R.K.    |    28 Aug 2024   •   11:25

Capitala Franței găzduiește 11 zile de competiție pentru Jocurile Paralimpice 2024. Ceremonia de deschidere va avea loc miercuri, iar probele se vor desfăşura până duminică 8 septembrie. Aproximativ două milioane de bilete pentru a asista la probele din cadrul Jocurilor Paralimpice de la Paris au fost vândute până marţi, în ajunul ceremoniei de deschidere. România participă cu șase sportivi la Jocurile Parlalimpice de la Paris.

Ce sunt Jocurile Paralimpice

Unsprezece zile de competiție și 22 de sporturi. Cu nu mai puțin de 549 de medalii în joc, vor participa 4.400 de sportivi din 128 de națiuni diferite, fiecare dintre ei cu o dizabilitate fizică sau cognitivă.

Când încep Jocurile Paralimpice

Ceremonia de deschidere a celei de-a 17-a ediție a Jocurilor Paralimpice de vară va avea loc la Paris miercuri, 28 august, de la ora 21:00, ora României. Ca și în cazul Jocurilor Olimpice din această vară, ceremonia va fi organizată nu pe un stadion, ci în oraș, locația fiind mutată de pe râul Sena la Champs Élysées. O „paradă a poporului” va fi accesibilă publicului larg înainte de a ajunge pe Place de la Concorde, fosta locație a „ parcului urban ” olimpic, care va pune apoi în scenă partea culmină a serii și aprinderea torței paralimpice. Competițiile încep joi.

Unde se vor ține competițiile

O serie de locații folosite și pentru Jocurile Olimpice de la Paris urmează să fie din nou folosite, 18 dintre cele 35 de locații olimpice fiind reutilizate pentru Jocurile Paralimpice. Stade de France și La Défense Arena vor găzdui din nou atletism și, respectiv, înot, iar ciclismul va reveni la Velodromul Saint-Quentin-en-Yvelines. Nisipul a fost îndepărtat de pe stadionul Turnul Eiffel pentru ca fotbalul pentru persoanele nevăzătoare să ia locul voleiului pe plajă. Singurul eveniment care va avea loc în afara capitalei Franței va fi para-shooting-ul de la Châteauroux.

Care sunt evenimentele cheie

La fel ca și Jocurile Olimpice, piesa centrală a Jocurilor Paralimpice este programul de atletism. Competiția începe vineri, 30 august, se desfășoară timp de nouă zile și aduce medalii în fiecare zi. Alte evenimente marcante de urmărit vor fi finala de rugby în scaun cu rotile de luni, 2 septembrie, și ziua finală în para-canotaj de pe Stadionul Nautic Vaires-sur-Marne, duminică, 1 septembrie.

Ce este o „clasificare”

O caracteristică semnificativă a sportului cu dizabilități este că sportivii sunt selectați pentru competiție în funcție de natura și severitatea dizabilității lor. Pentru a asigura o competiție corectă, toți sportivii trebuie să treacă prin procesul de clasificare în care sunt evaluați de experți tehnici și medicali pentru a se asigura că sunt selectați într-o categorie adecvată. Acesta este unul dintre motivele pentru care există atât de multe medalii; există zeci de clasificări diferite, în special în atletism.

Clasificarea poate fi cauza unor mari controverse, atleții fiind uneori excluși din competiție, deoarece deficiența lor nu este considerată a fi suficient de mare. Este, de asemenea, o problemă politică, cu o dezbatere dacă ar trebui să existe mai multe clasificări pentru a permite mai multă incluziune sau mai puține pentru a crește competitivitatea.

Cine poartă flacăra olimpică pentru Jocurile Paralimpice

Celebrul actor Jackie Chan va fi miercuri principalul purtător al torţei Jocurilor Paralimpice, înainte de ceremonia de deschidere de la Paris, relatează Le Figaro.

Actorul va participa la ştafeta finală, alături de Elsa Zylberstein, Jarry şi Benjamin Millepied.

Jackie Chan va prelua ştafeta la ora locală 17.27 pe rue Vieille du Temple, în arondismentul 4, cu doar câteva ore înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice, la ora locală 20.00, de pe Champs-Elysées până în Place de la Concorde.

Cine sunt sportivii români care participă la Jocurile Paralimpice

România este reprezentată de şase sportivi, la trei discipline:

  • judo pentru nevăzători: Alexandru Bologa şi Daniel Vargoczki
  • para-ciclism: Eduard Novak şi Theodor Matican
  • para-tenis de masă: Camelia Ciripan şi Bobi Simion.

Primii care vor intra în competiţie vor fi Camelia Ciripan şi Bobi Simion, joi, de la ora 18:45, în proba de dublu mixt, împotriva perechii japoneze Yuri Tomono şi Koyo Iwabuchi.

Câte bilete au fost vândute

Aproximativ două milioane de bilete pentru a asista la probele din cadrul Jocurilor Paralimpice de la Paris au fost vândute până marţi, în ajunul ceremoniei de deschidere, a anunţat şeful comitetului de organizare, Tony Estanguet, citat de AFP.

„Noi am vândut deja în jur de două milioane de bilete. Avem stadioane care vor fi pline”, a declarat Tony Estanguet într-o conferinţă de presă la care a fost însoţit de preşedintele Comitetului Internaţional Paralimpic, Andrew Parsons.

La începutul după-amiezii, Paris 2024 a pus în vânzare noi bilete pentru cele mai solicitate locaţii, precum Grand Palais, stadionul temporar de lângă Turnul Eiffel sau Castelul Versailles, care până acum nu erau disponibile la vânzare.

Dintre spectatori, „200.000 de şcolari” vor fi pe stadioane, pentru „a profita de începutul anului şcolar” luni, 2 septembrie, a spus Tony Estanguet. „Este şi o modalitate de a trimite un mesaj pentru această grupă de vârstă, schimbarea perspectivei depinde şi de această generaţie”, a adăugat el.

Mai sunt disponibile 500.000 de bilete, mai ales la discipline ca haltere, atletism, unde probele vor avea loc pe Stade de France, sau boccia, un sport doar paralimpic, asemănător cu petanque.

„Boccia a avut mare succes la Tokyo. Este nevoie de îndemânare, strategie (...) la Jocuri, prima impresie a publicului este adesea surpriza, dar apoi se produce legătura cu sportivii”, a afirmat Parsons.

„Ştiu că vom continua să vindem bilete chiar şi în timpul competiţiei şi până la final, cum s-a întâmplat cu Jocurile Olimpice”, a asigurat Estanguet.

Ceremonia de deschidere va avea loc miercuri, iar probele se vor desfăşura până duminică 8 septembrie.

×
Citește mai multe din Sport
» Vezi toate știrile din Sport
Cele mai noi știri
Parteneri
x close