Antena 3 CNN Sport Imagini inedite de la Jocurile Olimpice din 1908. Doar 1% dintre sportivi erau femei. Erupția Vezuviului a mutat ediția la Londra

Imagini inedite de la Jocurile Olimpice din 1908. Doar 1% dintre sportivi erau femei. Erupția Vezuviului a mutat ediția la Londra

GettyImages-3303724
Jocurile Olimpice de la Londra din 1908. Foto: Gettyimages
de Robert Kiss    |    10 Aug 2024   •   07:03

Imagini inedite cu Olimpiada din 1908 care a avut loc în Marea Britanie, la Londra. Au participat 22 de țări și 2.008 sportivi (1971 bărbați, 37 femei) care s-au întrecut în 110 probe din 21 de sporturi. Gazdele au construit într-un interval foarte scurt Stadionul White City cu o capacitate de 68.000 de locuri, după ce inițial jocurile au fost atribuite Romei, dar după erupția Vezuviului din 1906, ele au fost mutate la Londra.

Sporturile din programul olimpiadei au fost: Atletism; Fotbal; Canotaj; Ciclism; Gimnastică; Hochei de câmp; Jeu de paume; Lacrosse; Lupte; Motonautică; Polo; Box; Rackets; Rugby; Scrimă; Sporturi nautice; Tenis; Tir; Frânghie; Tir cu arcul; Iahting. De asemenea, au fost și câteva sporturi noi printre care bărci cu motor, polo călare, rackets, tenis în sală, jeu de paume, patinaj artistic.

Ceremonia a fost deschisă de regele Eduard al VII-lea. La ceremonie, continuând practica de la Jocurile Intercalate din 1906, echipele au defilat în urma steagului național al fiecărei țări.

La Jocurile Olimpice din 1908 România nu a participat, în schimb poate fi remarcată obținerea primei medalii olimpice de către un sportiv român, este vorba de atletul Ștefan Somodi din Cluj care a obținut medalia de argint la săritura în înălțime, concurând sub drapelul Ungariei, deoarece Transilvania era în acel moment parte a Imperiului Austro-Ungar.

×
Citește mai multe din Sport
» Vezi toate știrile din Sport
Cele mai noi știri
Parteneri
x close