Antena 3 CNN Sport Gimnastul Marius Urzică, regele calului cu mânere, împlinește 40 de ani

Gimnastul Marius Urzică, regele calului cu mânere, împlinește 40 de ani

3 minute de citit Publicat la 08:16 30 Sep 2015 Modificat la 08:16 30 Sep 2015
marius.jpg
În urmă cu 40 de ani, la 30 septembrie 1975, s-a născut gimnastul Marius-Daniel Urzică, multiplu campion olimpic, mondial și european. Este considerat cel mai bun gimnast din lume la cal cu mânere, alături de slovenul Miroslav Cerar și ungurul Zoltan Magyar.

Născut în localitatea Toplița, județul Harghita, Marius Urzică a urmat cursurile Liceului Teoretic Român din Gheorghieni și apoi ale Academiei Naționale de Educație Fizică și Sport din București.

A început gimnastica în 1981, la clubul CSȘ Gheorghieni, avându-l ca antrenor pe Iosif Ferenc. Apoi, activează cu dublă legitimare la AS Progym Gheorghieni — ANEFS București, iar din 2000 la CS Dinamo București.
Gimnast de o mare valoare, Marius Urzică a obținut de-a lungul carierei numeroase succese interne și internaționale. Debutul internațional îl face în 1991, la Istanbul, unde obține primul său succes la juniori, titlul de campion balcanic la cal cu mânere, aparatul său favorit.

În 1993, câștigă medalia de aur la Campionatele Europene de juniori de la Geneva, la același aparat. În 1994, cucerește, la cal cu mânere, atât titlul european, la Praga, cât și pe cel mondial, la Brisbane, Australia.
În 1995, la Sabae, Japonia, face parte din echipa de gimnastică masculină care obține prima medalie la un campionat mondial în proba pe echipe, clasându-se pe locul trei.

Prima participare la Olimpiadă, Atlanta 1996, îi aduce medalia olimpică, argint la cal cu mânere. La campionatele Mondiale de la Tianjin, China, anul 1999, se clasează al doilea la același aparat.

La Campionatele Europene din 2000, de la Bremen, cucerește titlul european în proba sa favorită, cal cu mânere, și argint în proba pe echipe.

La Jocurile Olimpice de la Sydney, din 2000, și-a îndeplinit cel mai mare deziderat, obținerea titlului olimpic la cal cu mânere. A fost primul titlu de campion olimpic la gimnastică din istoria sportului românesc.

Au urmat titlurile mondiale în 2001, la Gent, Belgia și 2002, la Debrecen, la același aparat, precum și titlul european în 2004, la Ljubljana, cu echipa. De altfel, la concursul Glasgow Grand Prix din 2001, Marius Urzică a reușit o prestație perfectă, pentru care a primit nota 10, conform www.gymn-forum.net. În 2002, obține medalia de aur la Campionatul European din Patras, Grecia, tot la cal cu mânere.

La Olimpiada de la Atena 2004 a cucerit medalia de argint la cal cu mânere și cea de bronz cu echipa. În 2005, a obținut argintul la Campionatele Europene desfășurate la Debrecen, în Ungaria. Marius Urzică s-a retras din competițiile oficiale la sfârșitul anului 2005, dar nu a renunțat la sportul pe care l-a practicat de la o vârstă fragedă.

A devenit antrenor de gimnastică la copiii de la Clubul Sportiv Dinamo. S-a apucat, în paralel, și de demonstrații, înființând, în 2006, ''Romanian Golden Team'', o echipă de gimnaste și gimnaști români campioni, alături de care a transformat evoluția sportivă în spectacol. Printre spectacolele oferite de echipa înființată de Marius Urzică s-a numărat cel de la inaugurarea modernei săli de gimnastică din orașul francez Angers, în 2008.

Talentul său a fost remarcat de dansatorul și coregraful român Răzvan Mazilu, care l-a cooptat în proiectul ''Urban kiss'', prezentat și pe scena Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (2008).

De la începutul anului 2010, a devenit antrenor în staff-ul tehnic al lotului masculin de gimnastică al României. În martie 2014, decide să renunțe la echipa națională masculină de gimnastică, plecând în Qatar, unde antrenează o grupă de juniori.

Pentru performanțele obținute i s-a acordat titlul de maestru emerit al sportului, la 10 octombrie 2000 i s-a conferit Ordinul național ''Pentru Merit'', în grad de comandor, iar la 23 iulie 2008, Ordinul și Medalia ''Meritul Sportiv'' clasa I, potrivit Agerpres.

×
x close