Pentru că imaginea arbitrului cu cătuşe la mâini este, chiar şi pentru public, un moment de bilanţ, atunci este de precizat că Sorin Corpodean debuta în Liga I acum 14 ani iar talentul îl lansa pe urmele lui Crăciunescu şi Porumboiu. Nu este de ajuns, ar spune unii, şi practica o demonstrează încă o dată. Da, trebuie să munceşti pentru a confirma, numai că de data aceasta este vorba despre un alt gen de perseverenţă: perseverenţa de a te menţine profesional în legalitate. Începând cu 2001 numele Corpodean a fost asociat cu scandaluri de proporţii şi acuzaţii de corupţie lansate frecvent, potrivit Gsp
"În 2002, atunci cînd eram la început, mi s-a spus că trebuie să cotizez pentru a nu fi furat. Am plătit 5.000 de dolari pentru Corpodean, printr-un intermediar, aşa trebuia să faci pentru a rezista".
Declaraţia îi aparţine lui Gigi Becali, iar intermediar în această "afacere" era Jean Pădureanu, "părintele" Cooperativei.
Probabil că suporterii diferitelor echipe îşi aduc aminte de faze de joc cu decizii controversate adoptate de Sorin Corpodean, de analizele interminabile din presa vremii şi de poziţiile conciliante ale conducerii FRF. FC Braşov-Rapid (1-0) din noiembrie 2001, Astra - FC Naţional (3-2) din toamna lui 2002 sunt doar două momente în care arbitrul-artificie a adus prejudicii fotbalului românesc. Mircea Sandu a declarat atunci că "E un arbitru de top, e bine văzut la UEFA".
Dar UEFA nu-l aprecia! L-a retrogradat în anul 2003 de la categoria First Class la Second Class, iar în 2005 l-a trimis încă o categorie în jos. Era un mesaj destul de clar, complet codificat însă pentru FRF, până când forul european le-a transmis românilor un desen:
"Recomandarea noastră e să-l scoateţi pe Corpodean de pe lista FIFA şi să promovaţi un alt arbitru pentru că el nu mai are nici o perspectivă".
Şi chiar dacă Sorin Corpodean primea unul sau două meciuri internaţionale într-un an, Mircea Sandu şi Ionuţ Lupescu au considerat că ceea ce nu este bun pentru alţii, este ideal pentru noi. Iar când calităţile profesionale nu-l mai recomandau în teren, putea să direcţioneze voturi pentru Mircea Sandu la alegerile pentru conducerea FRF, din postura de preşedinte al AJF Alba, şi să-i ia apoi locul lui Gheorghe Constantin în funcţia de preşedinte al CCA. Voturi se spune că a direcţionat, dar preşedinte al CCA nu a ajuns, pentru că, explica Gheorghe Constantin, conform Gsp:
"Vor să-l numească pe Corpodean. Nici măcar nu mi-am dat demisia. Ei bine, nu mai plec, chiar m-a deranjat că vor să-l pună pe Sorin. Să mă dea afară dacă vor această schimbare, eu de bunăvoie nu mai plec."
Şi Costică "Vâlcea" nu a plecat, deşi Lupescu era oricând pregătit să ne vândă un brand cu certificat UEFA contrafăcut:
"Corpodean are o imagine foarte bună la UEFA şi eu îmi doresc în fruntea CCA o persoană care să aibă şanse mari să intre în comisia de arbitri de la UEFA" (vara 2008)
Sorin Corpodean este un exemplu de personaj spălat la "Spălătoria FRF". Era "plantat" apoi în teren să reproducă nişte mişcări învăţate de cu seara cu ajutorul unor stimuli de memorie şi să-l depăşească, la număr de meciuri arbitrate, pe Nicolae Rainea. Dacă ar fi ploaie afară şi ne-am apuca de numărat, ar ieşi 268 de meciuri (cu unul mai mult decît Rainea) şi 1, 2, 3..... Corpodean a fost reţinut. Este acuzat de luare de mită în meciul FC Vaslui - FC Argeş. 1, 2, 3 ....15.000 de dolari.
Acum, omul-artificie se stinge. Meciul de fotbal s-a terminat sau poate tocmai stă să înceapă. Nu se ştie.
Antena3.ro