Antena 3 CNN Sport Fotbal intern Lumea fotbalului deplânge moartea poetului Adrian Păunescu. Hagi: A fost un patriot adevărat

Lumea fotbalului deplânge moartea poetului Adrian Păunescu. Hagi: A fost un patriot adevărat

3 minute de citit Publicat la 12:41 05 Noi 2010 Modificat la 12:41 05 Noi 2010
Lumea fotbalului deplânge moartea poetului Adrian Păunescu. Hagi: A fost un patriot adevărat
Lumea fotbalului îşi aduce aminte cu admiraţie şi respect de Adrian Păunescu. Poetul a murit vineri dimineaţă, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, unde a fost internat din 26 octombrie, cu probleme cardiace, renale şi hepatice. Gică Hagi şi-a exprimat regretul pentru moartea lui Adrian Păunescu, un "mare om, un patriot în adevăratul sens al cuvântului".

"E o zi tristă pentru România. Îmi pare nespus de rău. El a făcut multe nu numai ca poet şi patriot român, dar şi pentru fotbalul românesc, faţă de care a fost mereu aproape şi prin cântecele pe care le-a compus. Pentru mine, personal, a fost un om foarte important, o persoană foarte apropiată mie, pe care l-am ascultat întotdeauna, i-am ascultat sfaturile. Este o zi tristă pentru România", a declarat Hagi pentru MEDIAFAX.

Rămâne memorabil momentul din 1999, când Adrian Păunescu l-a convins Hagi să revină la echipa naţională de fotbal, după ce acesta avusese un conflict cu selecţionerul din acea vreme, Victor Piţurcă. Păunescu a dus o adevărată campanie mediatică de readucere a lui Hagi la prima reprezentativă, înaintea meciului cu Ungaria - decisiv pentru calificarea la Euro 2000, iar Hagi a decis să revină.

 


Şi pentru Universitatea Craiova a însemnat mult Adrian Păunescu, unde era preşedinte onorific. Înfocat suporter al Craiovei "Maxima", Păunescu a compus versurile a două dintre cele mai populare imnuri din fotbalul românesc: "Oltenia, eterna Terranova" (Universitatea Craiova) şi "Suntem peste tot acasă" (Rapid). "Oltenia Eterna Terra Nova" s-a născut în '83, odată cu parcursul fantastic al juveţilor în Cupa UEFA, încheiat doar în semifinale, după 0-0 şi 1-1 cu Benfica.

"Din păcate, în România se vorbeşte despre adevăratele valori numai atunci când nu mai sunt. Adrian Păunescu a fost un om, un poet cu o calitate excepţională. A fost persoana care a ştiut ca înainte de revoluţie să mobilizeze mase populare, prin bine cunoscutele spectacole cu cenaclul Flacăra. Era una dintre puţinele bucurii pe care le trăiam în acea perioadă. Chiar şi eu, împreună cu colegii mei de la Universitatea, după meciuri mergeam să ne delectăm la spectacolele sale. Ataşamentul lui faţă de Craiova a fost total. A iubit oraşul, echipa şi a fost iubit de toată lumea. Pot spune că în acea perioadă s-a confundat cu Universitatea Craiova", a declarat fostul portar al Craiovei Maxima Silviu Lung.

Preşedintele clubului, Silvian Cristescu, a declarat pentru MEDIAFAX că la meciul cu Oţelul Galaţi care va fi disputat vineri seară va fi ţinut un moment de reculegere, iar oltenii vor juca având banderole negre. "Îi datorăm multe lui Adrian Păunescu. El a fost unul dintre cei mai mari artişti pe care i-a avut România, un om care a depăşit timpul şi de aceea de multe ori era neînţeles. Îmi amintesc că mergeam după meciuri la spectacolele lui, urcam pe scenă şi cântam alături de artişti", a declarat şi Aurel Ţicleanu, fostul antrenor al Universităţii

George Copos aminteşte şi el de însemnătatea lui Păunescu pentru club. "Adrian Păunescu a fost unul dintre cei mai mari poeţi ai României. Pentru noi, pentru rapidişti, Adrian Păunescu înseamnă foarte mult. A compus imnul nostru, un imn care îţi intră la suflet din primul moment în care îl asculţi, un imn care îţi face pielea de găină de fiecare dată. Adrian Păunescu a găsit cele mai frumoase cuvinte şi le-a pus la un loc. Acest imn caracterizează nu numai oamenii care iubesc Rapidul, ci şi jucătorii rapidişti. De altfel, toţi, suporteri, jucători, antrenori, conducători, ne regăsim îl el, pentru că întruchipează spiritul Rapidului. Îi mulţumim pentru acest imn", a declarat Copos pentru Mediafax.

Preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, a vorbit şi el despre importanţa lui Adrian Păunescu pentru fotbalul românesc şi spune că memoria poetului va fi onorată printr-un moment de reculegere care urmează să fie ţinut înaintea tuturor partidelor din această etapă a Ligii I. "Adrian Păunescu a fost un om de geniu. Eu nu l-am cunoscut pe Mihai Eminescu, dar cred că a fost la fel de mare ca poetul naţional. Cînd vorbesc de Păunescu, am emoţii mari, a fost un om extraordinar. A lăsat şi fotbalului românesc două imnuri extraordinare, în semn de preţuire pentru ceea ce a reprezentat vom ţine un moment de reculegere la toate meciurile acestei etape din Liga I", a dezvăluit Dumitru Dragomir la Morning Sport, pe Dolcesport.

Antena3.ro

×
x close