Ladislau Boloni, actualmente antrenor la Standat Liege, avea în 1972 doar 19 ani şi a fost contactat de ofiţerii securităţii, semnând, potrivit Mediafax, un contract de colaborare cu Securitatea, în urma căruia a primit numele conspirativ "Pista". Cu toate acestea, Boloni nu s-ar fi dovedit deloc util Securităţii, care în doi ani de zile nu a primit nici un raport informativ de la fotbalist, autorităţile renunţând la colaborare şi alegând, în schimb, să îl urmărească pe acesta.
"Are calităţi utile pentru munca de securitate, spre exemplu - e serios, are preocupări privind pregătirea sa, depune interes pentru echipă. Nu are vicii, e sincer şi obiectiv. Cu ocazia cunoaşterii personale, am tras concluzia că este posiblă realizarea recrutării candidatului", s-ar putea citi în caracterizarea făcută de ofiţerii Secu lui Boloni la recrutare, potrivit Mediafax.
Mult mai "stufos" este dosarul lui Rodion Cămătaru, anunţă sursa citată, acesta având nu mai puţin de 123 de pagini, prima fiind scrisă în 1981, când jucătorul ar fi început colaborarea cu autorităţile.
"Dintr-o fişă personală a fotbalistului, purtând girul Inspectoratului Judeţean Dolj, reiese că jucătorul "a fost atras la colaborare organizată în 1981, aducându-şi un aport corespunzător". Într-un "plan de apărare şi protecţie a sportivului Cămătaru Rodion", din februarie 1984, se precizează că "este sursă a organelor de Securitate şi a furnizat materiale de valoare care au fost exploatate la problemă sau în cadrul altor compartimente", menţionează sursa amintită.
Cămătaru ar fi dat note informative foarte apreciate de securişti despre mulţi dintre oamenii importanţi ai fotbalului românesc de atunci, printre care Marcel Răducanu, Anghel Iordănescu, Ştefan Covaci, Valentin Stănescu, Radu Nunweiller, Mircea Lucescu, Aurică Beldeanu sau Ladislau Boloni.
"Informatorul are posibilităţi foarte mari de informare, dar nu a fost dirijat şi instruit suficient datorită şi specificului activităţii pe care o desfăşoară. Apreciem că este util în continuare", a fost caracterizarea făcută de Securitate lui Cămătaru la 5 decembrie 1984, potrivit Mediafax.
Antena3.ro