Sezonul 2019-2020 al Ligii Campionilor se va încheia, după o pauză de 5 luni, printr-un mini-turneu de 17 zile organizat în Portugalia. În datele de 7 și 8 august se vor disputa cele 4 optimi rămase, urmând ca sferturile de finală și semifinalele să se desfășoare într-o singură manșă. Pe lângă asta, accesul spectatorilor va fi interzis, iar eventualele testări pozitive care ar putea apărea în Portugalia ar putea da peste cap complet acest turneu.
Abel Xavier, fostul jucător al Benficăi și al lui Liverpool, a spus că lipsa fanilor și desfășurarea partidelor pe teren neutru ar trebui să echilibreze valorile echipelor rămase în competiție și că am putea foarte bine să asistăm la o mare surpriză.
"Există momente în care fanii pot provoca declicul pentru echipele mari. Cred că vom avea parte de o surpriză în acest final al competiției. Echipele mari vom simți lipsa acestui avantaj, în timp ce echipele mai mici, care nu sunt obișnuite să atingă această fază a competiției, vor avea mai puțin presiune și de aceea se vor putea exprima mai bine pe teren; vor juca mai deschis și asta va reduce diferența de valoare între formații. Din acest motiv, cred că vom avea parte de o surpriză la final" a declarat fostul internațional portughez pentru American Gambler.
Pe lângă formatul inedit în care se vor disputa meciurile din ultimele faze ale competiției, diverse voci din lumea fotbalului au semnalat inechitatea cu care se confruntă participantele rămase în luptă. Spre exemplu, PSG nu a mai jucat nici un meci oficial din data de 11 martie, întrucât campionatul francez a fost anulat din cauza pandemiei, în timp ce Bayern Munchen a disputat nu mai puțin de 11 meciuri oficiale de la reluarea fotbalului în Germania, iar formațiile din Italia și Spania încă mai au de jucat până la încheierea campionatelor interne.
Importanța scăzută pe care pare să o aibă Liga Campionilor în acest moment a fost semnalată și de către Zinedine Zidane, antrenorul celor de la Real Madrid. Galacticii tocmai au câștigat cel de-al 34-tilea titlu în Spania, iar tehnicianul francez a spus că s-a bucurat mai mult de această reușită, decât de câștigarea Ligii Campionilor de 3 ori la rând (2016-2018).
"Liga Campionilor este Liga Campionilor, dar La Liga mă face mai fericit, pentru că La Liga este ceea ce contează, de fapt." a spus Zidane conform ESPN după finalul partidei câștigate de formația sa cu scorul de 2-1 în fața celor de la Villarreal.
Sursa Foto: Hepta / DPA Images / Martin Rickett
Manchester City tocmai a scăpat de interdicția de a participa în cupele europene în următorii doi ani, decizie care fusese dictată în prima instanță din cauza încălcării legii fairplay-ului financiar (FFP). Jurgen Klopp, antrenorul campioanei Angliei, Liverpool, a avut o reacție interesantă cu privire la această rezoluție.
"Din punct de vedere personal, sunt fericit că City poate juca Champions League anul viitor, deoarece dacă mă gândesc la competiția internă. Dacă City are 10-12 partide mai puțin, nu cred că cineva are vreo o șansă să-i învingă.
Dar nu cred că ieri a fost o zi bună pentru fotbal. FFP este o idee bună. Este acolo pentru protejarea echipelor și a competiției, așa că nimeni nu cheltuiește și trebuie să se asigure că banii pe care vor să-i cheltuiască provin din surse corecte.
Nu depinde de mine să judec acest lucru și nu o fac, dar cred că ar trebui respectat fairplay-ul financiar. Sper ca FFP să rămână, doar pentru că trasează un fel de granițe peste care să nu poți trece, și asta este bun pentru fotbal.
Dacă începeți să faceți asta [n.r. excepții de la regulă], nimeni nu va mai ține cont de ea, iar cei mai bogați oameni și cele mai bogate țări își vor putea face de cap." le-a spus Klopp jurnaliștilor de la Eurosport.
Întrebat dacă crede că renunțarea la fairplay-ul financiar ar putea avea un impact major asupra viitorului fotbalului, neamțul a răspuns cât se poate de direct:
"Competiția ar deveni foarte dificilă și asta ar duce automat la crearea unui fel de Superligă Mondială, cu un număr de aproximativ 10 echipe, iar totul ar depinde de cine deține clubul și nu de numele echipelor. Așa că este logic să avem aceste reguli."
Declarațiile excentricului antrenor ne aduc aminte de fosta organizație G-14, care între anii 2000 și 2008 avea de gând să creeze o competiție continentală care să înlocuiască UEFA. Ulterior, numărul cluburilor implicate a trecut de 100, iar inițiativa a fost reorganizată în cadrul Asociației Cluburilor Europene. În contextul actual, în care apele sunt zbuciumate, există voci care spun că este foarte posibil ca fotbalul să traverseze schimbări majore, însă acest lucru va depinde într-o bună măsură și de evoluția pandemiei la nivel continental.