Conform Articolului 19 din Regulamentul Disciplinar al UEFA, din 2008, dacă un meci nu poate fi dus la bun sfârşit, victoria poate fi atribuită din oficiu împotriva clubului responsabil cu organizarea partidei, care va fi, în plus, amendat. Scorul final al partidei Dinamo ? Slovan va deveni astfel din 0-2, cât se înregistra pe tabela de marcaj, 0-3, la ?masa verde?.
Dilemele apar însă când vine vorba de celelalte sancţiuni pe care le primi clubul Dinamo. Conform punctului 2 al aceluiaşi articol, clubul responsabil poate fi sancţionat suplimentar conform Articolului 14, punctul 1, literele h-k, din Regulamentul Disciplinar. Articolul 14 redă practic Articolul 53 din Statutul UEFA, care la punctul 1 vorbeşte de sancţiuni suplimentare ca:
h) disputarea meciurile cu porţile închise;
i) suspendarea stadionului;
j) disputarea meciurilor într-o terţă ţară;
sau, punctul care îi îngrijorează cel mai mult acum pe dinamovişti:
k) descalificarea din competiţiile în curs şi/sau excluderea din competiţiile viitoare organizate de UEFA.
Punctul doi al articolului mai adaugă şi faptul că amenda pe care o va plăti Dinamo poate ajunge până la maxim un milion de euro!
Vicepreşedintele LPF, Alexandru Boc, a confirmat pentru Mediafax că rezultatul meciului Dinamo - Slovan Liberec va fi 0-3 şi a mai spus că gruparea dinamovistă va primi o suspendare a terenului de cel puţin cinci etape, la care se adaugă o amendă de cel puţin 100.000 de euro.
Varianta pesimistă
Ion Crăciunescu are însă o părere mai pesimistă şi a declarat pentru Gazeta Sporturilor că ?regulamentele în vigoare stipulează o pedeapsă foarte dură pentru asemenea incidente: o suspendare de 3 ani din Europa?. ?Pe lângă suspendare vine şi pierderea calificării în turul următor, dar şi o amendă extrem de usturătoare pentru club. Bine că n-a fost lovit un oficial al jocului în timpul acestor incidente, altfel pedeapsa ar fi fost mult mai drastică?, a spus Crăciunescu.
Varianta optimistă
Mediafax vine totuşi cu o statistică îmbucurătoare şi prezintă trei cazuri recente în care UEFA nu a exclus din competiţiile europene formaţiile gazdă, deşi partidele s-au încheiat înainte de minutul 90:
- pe 15 septembrie 2004, arbitrul Anders Frisk a fost lovit de un obiect aruncat din tribună, la meciul AS Roma ? Dinamo Kiev. Oaspeţii conduceau cu 1-0 şi au câştigat în cele din urmă cu 3-0, la ?masa verde?, o partidă la care observator de joc a fost preşedintele FRF, Mircea Sandu. Stadionul echipei italiene a fost suspendat totodată pentru două meciuri în cupele europene.
- pe 13 aprilie 2005, fanii lui Inter au aruncat pe teren cu sticle, fumigene şi alte obiecte la un derby cu AC Milan în sferturile Ligii Campionilor. Partida a fost suspendată iniţial pentru 25 de minute, apoi reluată pentru două minute şi oprită definitiv, la scorul de 1-0 pentru oaspeţi. Comisia de Disciplină a UEFA a suspendat stadionul echipei Inter Milano pentru patru meciuri în cupele europene, a acordat victoria cu 3-0 celor de la AC Milan şi a amendat clubul gazdă cu 190.000 de euro.
- în 2007, arbitrul Herbert Fandel a fost lovit de un suporter la meciul Danemarca - Suedia din preliminariile Euro 2008. Fandel a fluierat imediat finalul meciului şi a părăsit terenul. Iniţial, UEFA a decis să acorde Suediei victoria, cu scorul de 3-0, şi să amendeze cu 100.000 de franci elveţieni Danemarca, pentru ca în urma unui apel numărul de meciuri să fie redus la două, distanţa minimă faţă de Copenhaga a locurilor unde putea juca naţionala partidele de pe teren propriu de la 250 la 140 de kilometri, iar amenda la 50.000 de franci elveţieni.
Problema în cazul fanilor dinamovişti este însă că sunt recidivişti, astfel că sancţiunea pe care UEFA o va stabili nu va fi blândă. La 25 septembrie 2008, UEFA a avertizat şi a amendat cu suma de 20.000 de franci elveţieni clubul FC Dinamo pentru incidentele produse de suporterii ?alb-roşii? la partida din deplasare cu NEC Nijmegen, din prima manşă a turului întâi al Cupei UEFA, când, de asemenea, ?câinii? au fost eliminaţi cu coada între picioare din competiţie.
Antena3.ro