În prima "eră galactică", cea a lui Zidane, jucători precum Claude Makelele, Fernando Morientes, Pedro Munitis şi Samuel Eto'o au fost puşi pe liber de Florentino Perez. Banii strânşi pe atacantul camerunez, de exemplu, au fost investiţi în Michael Owen, care însă nu s-a ridicat niciodată la nivelul aşteptărilor, în timp ce Eto'o a cucerit trofee cu Barcelona şi poate vor urma altele cu Inter. De această dată, Florentino Perez a fost nevoit să arunce ca pe mere stricate doi jucători din naţionala "portocalelor mecanice": olandezii Arjen Robben şi Wesley Sneijder. Deşi doreau să rămână la Madrid, poate o vreme în postura de rezerve pentru Ronaldo şi Kaka, aceştia au ajuns la Bayern Munchen, respectiv Internazionale Milano.
Cu un efect de bumerang, această mutare s-a întors împotriva conducătorilor de la Real. La capătul unui sezon în care finala Ligii Campionilor va fi găzduită de stadionul de casă al "albilor", Santiago Bernabeu, Sneijder şi Robben revin la Madrid în postura de adversari, după ce şi-au condus fiecare dintre ei noile echipe în ultimul act al competiţiei. În acest timp, Real Madrid priveşte sărbătoarea de pe teren propriu de la televizor, pentru a treia oară consecutiv, şi se consolează doar cu gândul că marea rivală, FC Barcelona, s-a împiedicat de asemenea înaintea finalei. Organizată pentru prima oară într-o zi de sâmbătă, finala Ligii Campionilor se va desfăşura pentru a patra oară pe Santiago Bernabeu, după ediţiile din 1957, 1969 şi 1980. Doar în prima a reuşit Real să fie o gazdă deplină şi să îşi adjudece trofeul, după 2-0 cu Fiorentina.
După două sezoane afectate de accidentări, Robben s-a alăturat bavarezilor în luna august şi a ajutat echipa să ajungă pentru prima oară din 2001 în finala Ligii Campionilor. "Sunt foarte fericit să mă întorc la Madrid. Am luat o decizie foarte bună când am plecat la Bayern şi am ştiut asta încă dinainte să ne calificăm în finala Ligii. Mă simt foarte bine la acest club", a spus Robben. Şi celălalt internaţional olandez a contribuit la calificarea echipei sale în ultimul act al Ligii Campionilor, performanţa atinsă de Sneijder & Co fiind cu atât mai importantă cu cât Inter nu mai jucase o finală din 1972, când Ajax-ul unui alt olandez, Cruyff, se impunea cu 2-0.
În acest context, unii consideră că este greu de justificat vânzarea celor doi jucători olandezi de către Real Madrid. Cu siguranţă Ronaldo şi Kaka ar fi fost titulari incontestabili, însă Sneijder ar fi putut profita acum de forma slabă a brazilianului, iar Robben să continue să joace din postura de rezervă. Ar fi fost poate un pic nedrept pentru doi dintre cei mai talentaţi jucători din lume, astfel că Real s-a orientat către rezerve precum Fernando Gago, Esteban Granero sau Rafael van der Vaart. Iar Perez, în sinea lui, are motive de bucurie: Kaka şi Cristiano Ronaldo au vândut mai multe tricouri într-un sezon decât ar fi vândut Robben şi Sneijder în cariera lor. Astfel, investiţia a fost amortizată, la capitolul fotbalistic însă Real Madrid a dat faliment, după ce a fost trimisă acasă pentru al şaselea sezon consecutiv în prima rundă eliminatorie.
Wesley Sneijder
A devenit unul dintre cei mai importanţi jucători de la mijlocul terenului pentru Inter. Jocul pe contraatac al lui Jose Mourinho se bazează pe Sneijder şi, alături de Esteban Cambiasso, Inter are un cuplu de mijlocaşi gata să opună rezistenţă oricărei echipe din Europa.
- a dat pasă decisivă pentru Eto'o, la Londra, când Inter a învins cu 1-0 Chelsea şi s-a calificat liniştită în sferturile de finală. Italienii câştigaseră cu 2-1 în tur.
- după 1-0 acasă cu ŢSKA Moscova, Inter avea un meci dificil în deplasare. Olandezul a liniştit apele în minutul 6, când a marcat ceea ce avea să fie golul unei alte victorii cu 1-0.
- în partida tur cu Barcelona, din semifinale, Sneijder a readus Inter în joc, egalând, 1-1, în minutul 30. Inter a câştigat apoi cu 3-1, avantaj conservat pe Nou Camp.
Arjen Robben
Robben a devenit cel mai talentat jucător de la Bayern şi a devenit mai decisiv şi decât presupusa vedetă a echipei, Franck Ribery. Golurile uimitoare împotriva Fiorentinei şi a lui Manchester United au fost vitale, dovedind totodată că nu este un jucător care se stinge atunci când întâlneşte nume mari.
- a deschis scorul din penalty în Bayern - Fiorentina 2-1 şi apoi a marcat golul calificării în retur. În minutul 65, în Italia, Robben a marcat pentru 2-3 şi Bayern s-a calificat graţie golurilor înscrise în deplasare.
- după 2-1 pentru Bayern în partida tur, Robben a avut ultimul cuvânt de spus şi în dubla cu Manchester United, când de asemenea a punctat pentru 2-3 şi a asigurat calificarea graţie golurilor înscrise în deplasare.
- a marcat golul victoriei lui Bayern, scor 1-0, cu Olympique Lyon, din parta tur a semifinalelor. În retur, Bayern a câştigat cu 3-0, golurile fiind marcate de Olic, însă Robben a avut o evoluţie apreciată.
Antena3.ro