Rusia a fost preferată Angliei şi candidaturilor comune Spania/Portugalia şi Belgia/Olanda, în timp ce Qatar a învins la vot Australia, Statele Unite ale Americii, Coreea de Sud şi Japonia pentru turneul din 2022.
Rio Ferdinand: Cu ce am greşit?
Rusia primise laude chiar şi de la preşedintele FIFA, Sepp Blatter, pentru prezentarea candidaturii şi pentru posibilităţile de organizare oferite, iar viitoarele gazde ale CM au promis că nu vor dezamăgi. "Ne-aţi încredinţat Cupa Mondială pentru 2018 şi promit că nu veţi regreta. Haideţi să scriem istoria împreună", a declarat preşedintele comitetului de organizare din partea Rusiei.
"Mulţumim că aţi crezut în schimbare. Mulţumim că aţi crezuz în Qatar. Nu vă vom dezamăgi. Suntem mândri să organizăm Cupa Mondială din 2022", a declarat şi oficialul din Qatar.
Supărarea a fost mare în tabăra englezilor, Rio Ferdinand postând imediat un mesaj pe Twitter prin care îşi exprima uimirea faţă de decizia FIFA. "Wow! Rusia va găzdui Cupa Mondială din 2018... atât de dezamăgit. Ce am fi putut face mai mult? Cu ce am greşit noi?", s-a întrebat Rio Ferdinand.
Premiere şi globalizare
FIFA a făcut prin aceste decizii un nou pas spre globalizarea susţinută de Sepp Blatter până în prezent. CM 2018 şi CM 2022 vin astfel cu două premiere, competiţia supremă în fotbal fiind organizată în premieră în Europa de Est, respectiv într-o ţară arabă.
Pentru a găzdui turneul final, o candidată a avut nevoie de susţinerea majorităţii membrilor FIFA, adică de cel puţin 12 voturi. În cazurile fără majoritate, candidatura cu cele mai puţine voturi a fost eliminată, organizându-se o nouă rundă a votului până când a fost atinsă o majoritate. În caz de egalitate între ultimele două candidate, votul decisiv i-a revenit preşedintelui FIFA, Sepp Blatter.