"Nu suntem în stare să intrăm pe teren la Cupa Africii pe Naţiuni, suntem teribil afectaţi, am văzut moartea cu ochii. Aşteptăm avionul pentru a reveni la Lome. Suntem în discuţii în prezent cu alte selecţionate din grupa noastră (n.r. - Burkina Faso, Coasta de Fildeş şi Ghana) pentru a încerca să-i convingem să boicoteze competiţia", a declarat pe aeroportul din Cabinda mijlocaşul Alaixys Romao, legitimat la echipa franceză Grenoble.
Federaţia de fotbal din statul Togo a confirmat, vineri, că şoferul autocarului care transporta delegaţia oficială a fost ucis de teroriştii angolezi, iar alte nouă persoane au fost rănite. Între timp, jucătorii au aflat şi de moartea lui Abalo Amelete şi a lui Stanislas Ocloo, loviţi de gloanţe în violentul atac.
Atacul, revenidicat de Forţele de Eliberare din Cabinda, o enclavă congoleză din Angola, i-a şocat pe jucători. Atacantul Emmanuel Adebayor de la Manchester City a povestit cu stupefacţie felul în care au decurs evenimentele.
"Şansa noastră a fost că ne aflam în autocarul din spate. Rebelii au mitraliat mai întâi autocarul din faţă, în care se aflau bagajele noastre. Şoferul a murit pe loc, aşa că, blocaţi fiind, nu ne-a rămas decât să sperăm că nu vom fi atinşi de ploaia de gloanţe", a precizat Adebayor.
Vina pentru atac le aparţine şi togolezilor
Clipele de groază prin care au trecut membrii delegaţiei Togo de la CAN par să ţină, totuşi, şi de neatenţia Federaţiei de la Lome. Togolezii au decis să deplaseze delegaţia în Angola cu autocarul, deşi organizatorii ceruseră explicit şi insistent ca toate venirile să se facă pe cale aeriană, din motive de siguranţă.
"Regulile sunt clare! Nimeni nu ar trebui să circule cu autocarul. Nu ştiu de ce au luat această decizie, dar s-a dovedit a fi una dezastruoasă. Togo a fost singura echipă care nu a răspuns solicitării noastre şi nu a trimis nici o informare cu privire la faptul că refuză varianta închirierii unei aeronave", a declarat Virgilio Santos, membru marcat al Comitetului de Organizare al CAN.
Antena3.ro