Este cea mai mare absurditate din istoria sportului, titrează presa internaţională. Sacrificiile legate de organizarea evenimentului vizează în principal corupţia.
Investigaţiile pornite în urma desemnării Qatar-ului ca ţară gazdă a Campionatului mondial de fotbal vizează în principal infrancţiunea de spălare de bani, numită fraudă electronică şi multe altele.
Ziarele titrau, mare, încă din momentul desemnării în 2010, "Qatar şi-a cumpărat Cupa Mondială".
Ţara a construit între timp stadioane, infrastructură rutieră, spitale sau aeroporturi noi, dar cu ce costuri, se întreabă presa internaţională.
Autorităţile din Qatar sunt acuzate şi de încălcarea drepturilor omului, de legile prvind femeile şi membri ai comunităţii LGBTQ care sunt consideraţi infractori.
Qatar-ul nu stă bine nici la libertatea de exprimare. Codul penal al ţării incriminează criticarea emirului, blasfemia împotriva Islamului şi răspândirea ştirilor care nu sunt pe placul conducerii sale.
Cea mai gravă acuzaţie este cea a morţii a circa 6.500 de oameni, obligaţi să ridice infrastructura utilă competiţiei. Cifra nu a fost însă confirmată de autorităţile locale.
Totodată scandalul fanilor plătiţi al interdicţiei la alcool sau al banderolelor sunt alte controverse pentru Cupa Mondială.
Două anchete distrincte au început deja în cazul Qatarului. Una a procurorilor Elveţieni şi cealaltă a departamentului de justiţie din SUA.
Americanii au urmărit penal, până acum, până vreo 50 de inculpaţi, dintre care 27 de persoane şi 4 corporaţii. Acestea au pledat vinovate pentru diverse acuzaţii de luare de mită şi spălare de bani, dar multe dintre investigaţii sunt încă în desfăşurare pentru a se apăra FIFA a susţinut că a fost folosită de diverşi indivizi pentru a-şi atinge propriile obiective, potrivit The New Zork Times.