Mircea Lucescu declara înaintea meciului care putea strica tot sezonul Şahtiorului încă de la primele meciuri că se teme foarte mult de publicul timişorean. Avea de ce, întrucât fluierul de început al meciului a răsunat într-un vulcan în erupţie, cu jucătorii lui Neluţu Sabău purtaţi parcă pe braţe de suporterii din tribune. Atmosfera apăsătoare i-a afectat puternic pe cei de la Şahtior, iar brazilienii din atac au avut mari probleme. Şahtior a jucat încă de la început cartea atacului, ştiind că trebuie să înscrie. Surprinzător, însă, apărarea fără cusur a Timişoarei i-a făcut pe ucraineni să paseze mai mult în lateral decât în faţă, singurele ocazii venind în prima repriză în urma loviturilor de colţ.
Timişoara nu a reuşit nici ea mare lucru în atac, dar acest lucru nu l-a deranjat pe Sabău, preocupat în special de apărare. Bucur a reuşit, totuşi, să destabilizeze defensiva lui Lucescu în minutul 39, când a făcut cu lejeritate două driblinguri în careul lui Şahtior, pentru a trimite apoi mingea în plasa laterală, provocând un puternic suspin în tribune. Încercările fără vlagă ale ucrainenilor au continuat până la fluierul care a pus capăt reprizei, dar lipsa de inspiraţie nu a dispărut şi scorul pauzei a fost 0-0 "pentru" FC Timişoara.
Repriza a doua începe bine pentru Timişoara. Gigel Bucur face o nouă fază de pus în ramă şi driblează uşor trei fundaşi al Şahtiorului până Kucher trimite mingea în corner, în extremis. Începând cu acest moment, Timişoara prinde curaj şi înghesuie deţinătoarea Cupei UEFA în propriul careu. Îngrijorat de cursul jocului, "Il Luce" îl trimite în teren pe brazilianul Willian, în locul lui Gai. Tot bănăţenii sunt aproape de gol, însă, iar Nibombe trimite cu capul pe lângă poarta lui Pyatov din poziţie excelentă. Surprinzător, minutul 60 o găseşte pe Timişoara calificată încă şi la conducerea jocului.
Ajunsă probabil de gândul descalificării, trupa lui Mircea Lucescu s-a aruncat în atac şi ucrainenii au început, încetul cu încetul să combine în careul lui Pantilimon. Schimbarea din joc, însă, nu era de ajuns. Profesorul Lucescu şi elevul Sabău au încercat să încline decisiv balanţa calificării, iar Jadson i-a făcut loc lui Gladkyi la Şahtior, iar nervosul Alexa a părăsit terenul, înlocuit de Scutaru.
Într-adevăr Şahtior a căpătat consistenţă în atac din acest moment şi Pantilimon a putut şi el să îşi arate calităţile, prinzând loviturile şi centrările adversarilor, cel puţin una pe minut. Normal pentru o echipă cu un buget de peste 100 de milioane de euro pe sezon şi cu prezenţii la sferturile de finală ale Ligii Campionilor în acest sezon.
Finalul de meci a fost unul interzis cardiacilor cu Şahtior ratând din toate poziţiile, iar eroul Pantilimon scoţând şuturi foarte grele. Nervii au atins cote maxime în ultimele minute în tabăra ucrainenilor când Neluţu Sabău a scos doi aşi din mânecă şi a efectuat două schimbări în ultimele minute, scoţându-i pe Stancu şi Bucur.
Minutele de prelungiri au trecut extrem de greu, chiar dacă Timişoara s-a aflat aproape în exclusivitate în atac, Parks ratând chiar o ocazie rarisimă, singur cu portarul Pyatov. Sorţii au fost de partea românilor însă, iar fluierul de final a aruncat tribunele în aer, lăsându-i pe favoriţi înmărmuriţi de contraperformanţa realizată.
FC Timişoara: Pantilimon - Bonfim, Nibombe, Cisovsky, Artiom Karamyan - Stancu, Alexa, Bourceanu, Arman Karamyan - Parks, Bucur
Rezerve: Pedro Taborda, Latovlevici, Scutaru, Luchin, Ionescu, Magera, Curtean
Şahtior Doneţk: Pyatov - Srna, Chygrynskiy, Kucher, Raţ - Hubschman, Fernandinho - Jadson, Ilsinho, Gai - Luiz Adriano
Rezerve: Khudzhamov, Kobin, Lewandowski, Gladkiy, Willian, Ischenko, Aghahowa
Antena3.ro