Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Cel mai mare antrenor român din toate timpurile, desființat de Johan Cruyff: A distrus Ajax-ul lui Rinus Michels

Cel mai mare antrenor român din toate timpurile, desființat de Johan Cruyff: A distrus Ajax-ul lui Rinus Michels

3 minute de citit Publicat la 13:18 24 Mai 2017 Modificat la 13:18 24 Mai 2017
o_1bgsve00812rr14dv5o8102pbudd.jpg

Cel mai mare jucător olandez din toate timpurile, fostul antrenor legendar al Barcelonei, Johan Cruyff, îl desființează pe Ștefan Kovacs, considerat la rându-i, cel mai titrat antrenor român din istorie. 

În autobiografia sa, apărută după moartea sa în primăvara lui 2016, Cruyff susține că românul Kovacs a distrus minunata echipă a lui Ajax Amsterdam, care cucerea trei Cupe ale Campionilor în anii '70. Asta deși ultimele două trofee au fost cucerite chiar cu Piști Kovacs pe bancă. Cruyff îl descrie pe Kovacs în termeni deloc măgulitori și afirmă că din cauza acestuia a plecat apoi la Barcelona, în 1973.

"În 1973, Ajax era invincibilă. Trei ani am câștigat tot ce se putea câștiga. În ultimele două sezoane, asta s-a întâmplat fără Rinus Michels, care s-a mutat la Barcelona după ce am câștigat prima Cupă a Campionilor în 1971. I-a succedat românul Ștefan Kovacs. Un tip simpatic, dar mult mai puțin disciplinat. Și dacă antrenorul impune mai puțină disciplină, sfârșește prin a avea o mulțime de opinii din partea jucătorilor.

Kovacs era genul de antrenor care spunea: "Bine, băieți, astea sunt regulile. Gândiți-vă la ele, faceți asta, faceți cealaltă și progresați". Lucrurile au mers bine la început. În pofida inevitabilelor diferențe de opinii din vestiar, care au apărut pe măsură ce jucătorii au evoluat ca indivizi, disciplina grupului nostru încă ne păstra uniți. După ce am cucerit a doua Cupă a Campionilor în 1972, fisurile au început totuși să iasă la iveală. Toată lumea a fost extaziată de meci. A fost un fotbal de cel mai înalt nivel, încă o dată în finală. Dar în club, oamenii au început să aibă idei peste nivelul lor. Totul a început cu viziunea lui Kovacs, el încurajând autodezvoltarea în rândul jucătorilor, dar nu aplica același principiu și în ceea ce îl privea pe el însuși. Dacă li se dă frâu liber jucătorilor, apar dificultăți în relațiile din echipă. Dacă fiecare ar fi avut opiniile sale, punând însă pe primul loc binele colectiv al echipei, nu ar fi contat atât de mult. Dar nu așa s-a întâmplat. Mai mult, unii jucători s-au înstrăinat fiindcă nu înțelegeau ce li se cerea să facă, ori au refuzat să accepte faptul că ceea ce făceau nu ar fi dus la rezultatul dorit. Iată de ce am plecat de la Ajax la Barcelona în august 1973.

Sub conducerea lui Kovacs am simțit că situația se îndrepta rapid de la rău spre cât se poate de rău, așa că nu mai puteam rămâne. În timp ce Michels planificase întotdeauna antrenamentele, stilul lui Kovacs, bazat pe autodezvoltare, sublima disciplina în timpul antrenamentelor și în zilele de meci. Fiindcă eram considerat cel mai bun fotbalist din club și, cu siguranță, eram cel mai cunoscut, Kovacs, prin metodele lui, avea tendința să mă situeze în centrul atenției. Dar lumea uita, adesea, că toți coechipierii mei erau și ei niște fotbaliști excepțional de buni și, neîndoielnic, mai buni pe posturile lor - fundași, mijlocași, extremă stângă și așa mai departe - decât aș fi putut fi eu vreodată", scrie Cruyff.

Cine sunt Kovacs și Cruyff

Născut în 1920 la Timișoara, Ștefan Kovacs a antrenat-o pe Steaua în perioada 1967-1971, după care a preluat-o pe Ajax Amsterdam. Cu formația olandeză a cucerit două Cupe ale Campionilor Europeni, două campionate ale Olandei, Cupa Olandei, Supercupa Europei și Cupa Intercontinentală. După plecarea de la Ajax, Kovacs a preluat naționala Franței cu care nu a mai reușit rezultate notabile. Kovacs a murit în 1995, la Cluj.

Johan Cruyff a câștigat trei Baloane de Aur, fiind cel mai exponențial reprezentant al Fotbalului total conceput de antrenorul Rinus Michels. Le-a antrenat pe Ajax și pe Barcelona, influența sa asupra fotbalului olandez și a celui spaniol fiind una enormă. A murit în 2016, după o bătălie cu cancerul. 

Johan Cruyff, Driblingul meu, Autobiografia, editura Publica, București, 2017


 

×
x close