Finala Ligii Campionilor din 2009 a arătat un fotbal doar pe alocuri spectaculos în oraşul care era în timpuri istorice inima unui imperiu de aur. Şi, în asemenea decor, cine putea să aibă prima sclipire dacă nu deţinătorul Balonului de Aur, Cristiano Ronaldo. Portughezul l-a făcut să tremure pe Pep Guardiola încă din minutul al treilea, când a executat viclean o lovitură liberă de la 30 de metri, însă Valdes a respins în faţă şi fundaşii l-au salvat. Manchester a fost singura echipă care a părut trează în începutul de meci, iar Ronaldo părea capabil să muşte în orice moment, şutând de încă două ori în doar câteva minute.
"Extratereştrii s-au trezit, însă, în stil de mare campioni şi au lovit la prima acţiune mai periculoasă. Iniesta i-a pasat lui Eto'o la limita careului mic, în lateral, iar camerunezul l-a întors uşor pe Vidic, lansând un şut perfid pe sub Van der Sar la colţul scurt. Barcelona se vedea la conducere după doar zece minute, iar şocul s-a dovedit unul puternic pentru United, care a pierdut instantaneu avântul pe care-l arăta. Ronaldo a rămas, însă, periculos pentru echipa lui Alex Ferguson, doar Pique fiind capabil să-l oprească prin fault, cu preţul unui cartonaş galben. Barcelona, care a avut o posesie inferioară în prima jumătate de oră, a înclinat terenul pe final spre poarta lui Van der Sar şi pe final catalanii au fost în mai multe rânduri aproape de gol, prin Messi sau Xavi, argentinianul şutând de la 25 de metri şi întinzându-l serios pe "olandezul zburător". Cu Barcelona incapabilă să producă pericol real şi United tranchilizată de scorul nefavorabil, scorul pauzei nu putea fi decât 1-0, cu speranţa că echipele vor putea să arate un fotbal mai deschis în repriza secundă.
United nu şi-a revenit nici după pauză
Maestrul fotbalului englez, scoţianul Ferguson a mutat curajos la pauză şi l-a trimis pe atacantul Tevez în locul mijocaşului Anderson. Fotbalul nu a venit, însă, din partea englezilor, Messi şi Xavi fiind agonizant de aproape de gol în primele minute ale reprizei. Mai întâi Messi nu a ajuns la centrarea pe jos a lui Eto'o, apoi Xavi a lovit rădăcina barei din lovitură liberă în minutul 53. Jucătorii lui United şi-au dat, însă, seama de pericolul care-i păştea dacă nu începeau să pună probleme şi au ieşit încet din "cochilie", dar ocaziile clare au întârziat să apară. Inexplicabil, Barcelona, o echipă cu apărarea "cariată" puternic de suspendări şi accidentări, a cedat iniţiativa din minutul 60 şi a aşteptat atacurile campioanei Europei pentru a pleca pe contraatac.
Tactica a dat roade iar Xavi a trimis de la marginea careului o lasă liftată spre o ţintă neobişnuită, Messi. Argentinianul a uitat pentru ce era cunoscut şi a trimis o lovitură de cap şocant de profesionistă peste Van der Sar, ducând scorul la 2-0 pentru Barcelona în minutul 70. Sectorul de tribune ocupat de catalani a explodat într-o mare de confetti iar victoria părea foarte aproape pentru tânărul antrenor Pep Guardiola.
Ronaldo putea fi din nou omul salvator pentru United dar, poate în mod nedrept, cel mai periculos om al primei reprize şi marcatorul din finala de anul trecut a Ligii a ratat incredibil de la şapte metri în minutul 72, irosind şansa echipei sale ade a revenit în joc cu şanse reale. Din acest moment, Manchester nu a reuşit să mai creeze pericol real la poarta lui Valdez, iar nervii au arătat faţa urâtă a unei campioane rănite, Ronaldo şi Scholes, intra în locul lui Giggs, având intervenţii dure şi fiind avertizaţi de Busacca. Englezii au încercat imposibilul pe final, dar nici un jucător în roşu nu părea capabil să depăşească o defensivă montată să câştige trofeul, partida încheindu-se ciudat pentru o finală de Liga Campionilor: liniştit.
Vedeţi golurile finalei aici.
Echipele trimise în teren de Guardiola şi Ferguson.
FC Barcelona: Valdes - Puyol, Toure, Pique, Sylvinho - Xavi, Busquets, Iniesta - Messi, Eto'o, Henry
Manchester United: Van der Sar - O'Shea, Vidic, Ferdinand, Evra - Anderson, Carrick, Giggs - Park, Rooney, Ronaldo
Antena3.ro