Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Anglia, Japonia şi Coreea de Sud, "favoritele" FIFA pentru CM 2018 şi 2022

Anglia, Japonia şi Coreea de Sud, "favoritele" FIFA pentru CM 2018 şi 2022

2 minute de citit Publicat la 17:28 17 Noi 2010 Modificat la 17:28 17 Noi 2010
Anglia, Japonia şi Coreea de Sud, "favoritele" FIFA pentru CM 2018 şi 2022
Dorinţa Qatar de a găzdui Cupa Mondială din 2022 ar putea pune în pericol sănătatea jucătorilor şi a spectatorilor din cauza temperaturilor ridicate, în ciuda faptului că au fost propuse sisteme de răcire pe stadioane. FIFA a mai avertizat totodată că mărimea este în defavoarea Statelor Unite, Australiei şi Rusiei, conform raportului tehnic întocmit pentru evaluarea candidaturilor în vederea găzduirii Cupelor Mondiale din 2018 şi 2022. Forul mondial şi-a exprimat îngrijorarea că veniturile din drepturile de televizare ar scădea în cazul în care turneul din 2022 va fi găzduit în Orient sau în Australia şi a pus sub semnul întrebării candidaturile comune pentru 2018.

Se evidenţiază astfel câteva favorite în cursa pentru Cupele Mondiale din 2018 şi 2022. Anglia deţine un avantaj de organizare şi infrastructură în faţa Rusiei şi candidaturilor comune Spania/Portugalia şi Belgia/Olanda, pentru 2018, în timp ce Coreea de Sud şi Japonia, deşi se află pe un fus orar nu tocmai convenabil, sunt privite cu ochi mai buni în faţa Australiei şi Qatarului pentru 2022.

Comitetul executiv al FIFA va alege ambele gazde la Zurich, pe 2 decembrie.

Candidatura Angliei a primit critici minore cu referire la facilităţile de antrenament şi de găzduire ale echipelor, care însă s-au aplicat şi altor candidaturi. Coreea de Sud a părut de asemenea în formă bună, cu excepţia temerilor drepturilor de televizare împărţite cu Australia şi Japonia. "Există riscul scăderii veniturilor din Europa. Veniturile din Asia/Oceania trebuie să suplinească această scădere din Europa", a spus FIFA.

FIFA a lăudat Qatar pentru proiectul verde şi spectaculos, dar a spus că organizarea Cupei Mondiale într-o ţară atât de mică ar putea fi problematică. "Faptul că 10 din 12 stadioane se află într-o rază de 25-30 de kilometri ar putea reperezenta o provocare operaţională şi logistică. Orice întârziere în finalizarea proiectelor de transport ar putea avea un impact asupra operaţiunilor FIFA. Mai mult, pare greu de testat o reţea de transport în condiţii comparabile cu cele de la Cupa Mondială", scrie raportul FIFA.

Grija cea mare este însă căldura insuportabilă din zonă. "Este un risc pentru jucători, oficiali şi spectatori. E nevoie de precauţii". Hassan Al-Thawadi, directorul executiv al Qatar 2022, a declarat într-un comunicat de presă: "Precauţiile de care se vorbeşte în raport au fost luate, noi făcând propunerea instalării soluţiilor de aer condiţionat pe stadioane, în cantonamente, în zonele fanilor şi alte zone exterioare. Ele sunt deja operaţionale în Qatar, trebuie doar dezvoltate în următorii ani".

Despre Rusia, FIFA a spus: "Vastitatea ţării şi izolarea faţă de restul statelor, împreună cu faptul că reţeaua liniilor ferate rapide este limitată, ar putea pune presiune pe traficul aerian, producând posibile probleme de transport, fără să existe alternative". Rusia a declarat de asemenea printr-un comunicat că aceste probleme sunt în curs de rezolvare şi nu vor mai exista în 2018. Într-o situaţie similară se află şi SUA cu Australia, conform raportului FIFA.

Despre candidaturile comune, FIFA a spus că acest concept ar putea pune probleme în vederea asigurării unor standarde uniforme şi implementarea lor în domenii precum cele legislative, de IT, frecvenţe, siguranţă şi securitate.

×
TOP articole
x close