Antena 3 CNN Sport EURO 2024. Olanda a învins Polonia cu 2-1

EURO 2024. Olanda a învins Polonia cu 2-1

euro 2024 Olanda-Polonia
EURO 2024. Olanda s-a impus în fața Poloniei cu 2-1
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Iun 2024   •   20:38

Olanda a învins Polonia cu 2-1, duminică, în primul meci din Grupa D de la Campionatul European de Fotbal din Germania.

Campioana din 1988 a câştigat prin golul lui Wout Weghorst (83), după ce Polonia a deschis scorul prin Adam Buksa (16), iar Cody Gakpo (29) restabilise egalitatea.

Deşi a dominat cea mai mare parte a timpului (posesie 64%), echipa antrenată de Ronald Koeman s-a impus destul de greu, după o mutare inspirată a selecţionerului.

Selecţionata Olandei a început ofensiv şi Gakpo (2) a şutat la colţul scurt, dar portarul Szczesny a respins în corner. Reijnders (12) a trimis de la 12 metri, însă a fost imprecis, notează Agerpres.

La primul lor raid mai serios, polonezii au obţinut un corner, Zielinski a executat foarte bine, iar Buksa s-a înălţat şi a marcat cu capul din şase metri (16).

Citește și: Tricolorii au călătorit cu trenul spre München pentru partida cu Ucraina de la EURO 2024. Edi Iordănescu și-a sărbătorit ziua de naștere înainte de meci

Olanda a reluat ofensiva la poarta lui Szczesny, dar portarul lui Juventus a respins voleul trimis de van Dijk (20). Depay (22) a fost imprecis, şutând peste poartă de la 15 metri, după o minge aşezată de Simons.

Batavii au reuşit egalarea în minutul 29, când Gakpo a pătruns pe centru şi a şutat din afara careului, mingea fiind deviată de Salamon. Jucătorul lui Liverpool a marcat astfel în patru meciuri consecutive din faza grupelor la turnee finale.

Polonia şi-a mai creat o singură şansă în prima repriză, însă Verbruggen a respins şutul lui Kiwior din lovitură liberă (31).

Olandezii au mai avut două ocazii bune de a intra în avantaj la cabine, dar Gakpo a reluat peste poartă din şase metri centrarea lui Ake (42), iar şutul din cădere al lui Depay (45+1) s-a dus milimetric pe lângă bară.

Echipa lui Koeman a avut iniţiativa şi după pauză, dar Szczesny a avut o intervenţie salutară în faţa lui Depay, după centrarea lui Gakpo şi recentrarea lui Dumfries (47). Simons (54) a fost lipsit de precizie la finalizarea unui contraatac purtat de Gakpo (54).

Polonia, decimată în atac de absenţele unor jucători ca Milik, Lewandowski, Grosicki (ultimii doi aflaţi totuşi pe banca de rezerve), a creat o fază periculoasă în min. 58, când Zalewski a centrat cu efect, Kiwior a recepţionat liber în careu şi a şutat, dar Verbruggen a avut o intervenţie salutară.

Citește și: Programul meciurilor la EURO 2024. Când și la ce oră joacă echipa României

Portarul lui Brighton este cel mai tânăr goalkeeper care joacă la EURO în ultimii 60 de ani, la vârsta de 21 de ani şi 303 zile, după spaniolul Jose Angel Iribar, care avea 21 de ani şi 108 zile în 1964.

Verbruggen a fost la post şi la şutul de la distanţă al lui Zielinski (59). Olanda a fost cea care a presat mai mult, însă fără a reuşi să concretizeze.

Dumfries a şutat la colţul lung, puţin pe lângă ţintă (65), după care a fost blocat de portar (70), la capătul unui triunghi cu Malen şi Depay. De Vrij a reluat periculos cu capul, dar peste poartă (73), la cornerul executat de Depay.

Olanda a marcat golul victoriei în minutul 83, prin Weghorst, la doar două minute de la intrarea sa pe teren, atacantul echipei germane Hoffenheim reluând din marginea careului mic o minge trimisă de Ake.

Polonezii s-au aruncat în atac pentru a smulge egalarea, dar Verbruggen şi-a făcut datoria, respingând reluarea lui Swiderski din 6 metri (89) şi reţinând şuturile de la distanţă ale lui Moder (90+2) şi Zalewski (90+5).

Olanda debutează cu dreptul la turneul din Germania şi îşi păstrează cea mai mare medie de goluri marcate din istoria EURO, 1,67 pe meci, după ce a înscris 67 de goluri în 40 de partide.

Celălalt meci al grupei se va juca luni seara, între Austria şi Franţa (Dusseldorf, 22:00). Următoarele partide din grupă vor avea loc pe 21 iunie, Polonia - Austria (Berlin, 19:00) şi Olanda - Franţa (Leipzig, 22:00).

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close