După 40 de ani, România ar putea fi pentru a doua oară gazda Universiadei de vară. Proiectul aparţine mai multor tineri din asociaţia "Student Sport" de la Universitatea Bucureşti. Vor fi necesare investiţii importante, dar şi imaginea României va avea de câştigat nemăsurat pe plan internaţional, spun iniţiatorii.
Organizarea Universiadei de Vară din 2021 ar fi cel mai mare proiect de ţară din ultimii ani, consideră iniţiatorii. Competiţia ar putea reuni mii de sportivi din întreaga lume şi va aduce un capital de imagine important pentru România. Câştigul poate fi atât material dar şi pentru sănătatea tinerilor din România. Un asemenea eveniment ar putea schimba modul de viaţă sedentar spre care tinde populaţia.
Adrian Socaciu şi Daniel Tandreu, reprezentanţi ai Asociaţiei "Student Sport", au explicat, în ediţia de marţi a emisiunii
Daily Income, problemele pe care le întâmplină în încercarea de a organiza evenimentul.
„În momentul de faţă cadidatura României depinde de o semnătură de la Ministerul Educaţiei ca să-şi depună intenţia de a organiza Universiada de vară 2021”, a declarat Adrian Socaciu.
Potrivit lui Daniel Tandreu, candidatura României presupune „o scrisoare de intenţie şi o taxă de participare de 10.000 de euro”. „Odată ce această scrisoare este depusă, înseamnă că suntem candidaţi şi că intrăm într-un concurs cu alte ţări care şi-au depus şi ele candidatura”, a mai explicat Daniel Tandreu.
Conform oficialilor Federaţiei Internaţionale a Sportului Universitar, sunt şanse mari ca România să primească acceptul pentru organizarea Universiadei din 2021.
Universiada este o manifestare sportivă şi culturală destinată studenţilor din toată lumea. Competiţia este organizată la fiecare doi ani, fiind al doilea eveniment ca anvergură, după Jocurile Olimpice. Până în luna martie, România trebuie să achite o taxă 10.000 de euro Federaţiei Internaţionale a Sportului Universitar, iar răspunsul final va veni în luna noiembrie.