Antena 3 CNN Sport Cupa Mondială Spania, eliminată de la Cupa Mondială. Chile şi Olanda, primele echipe calificate în optimile de finală

Spania, eliminată de la Cupa Mondială. Chile şi Olanda, primele echipe calificate în optimile de finală

M.T.
3 minute de citit Publicat la 23:55 18 Iun 2014 Modificat la 23:55 18 Iun 2014
agerpres_7610587.jpg
Pentru a doua oară la rând şi pentru a treia oară în ultimele patru ediţii, deţinătoarea titlului părăseşte Cupa Mondială după faza grupelor. Spania a pierdut şi al doilea meci din grupa B, 0-2 cu Chile, şi nu mai are nicio şansă de a se califica în optimile de finală.

În urma victoriei obţinute în faţa campioanei mondiale, Chile îşi asigură prezenţa în faza următoare a competiţiei, la fel ca şi Olanda, cele două echipe, ambele cu punctaj maxim, urmând să se întâlnească în ultima etapă pentru stabilirea câştigătoarei grupei.

Este pentru prima oară în istoria Cupei Mondiale când echipa care a câştigat trofeul la ediţia precedentă nu mai are şanse matematice de calificare înaintea ultimul meci din grupă. Celelalte campioane mondiale care au părăsit turneul după faza grupelor au fost Italia (1950 şi 2010), Brazilia (1966) şi Franţa (2002).

În precedentele zece întâlniri directe dintre Chile şi Spania, sud-americanii nu au câştigat niciodată. În cele două meciuri care au avut loc la Cupa Mondială, ibericii au avut de fiecare dată câştig de cauză. Unul dintre acesta, în 1950, a avut loc chiar pe Maracana, acelaşi stadion care a găzduit şi duelul de miercuri seară. Seara care a încheiat supremaţia spaniolă în fotbal, o supremaţie care a însemnat şase ani de succese. În această perioadă, echipele antrenate mai întâi de Luis Aragones, apoi de Vicente Del Bosque au câştigat două titluri europene şi unul mondial.

Chile a câştigat cu 2-0 şi a încheiat brutal seria incredibilă a Spaniei. După doar două meciuri disputate la Cupa Mondială din Brazilia, spaniolii sunt eliminaţi, nu au nici măcar un punct, iar golaverajul lor este 1-7. În două partide, elevii lui Del Bosque au primit mai multe goluri decât au făcut-o în total la Euro 2008 şi 2012 şi Cupa Mondială din 2010. Cu adevărat finalul unei ere.

Chilienii au început meciul tare, ratând două ocazii mari în primele două minute. Nu a fost doar un foc de paie, pentru că sud-americanii au continuat să fie echipa mai periculoasă, iar deschiderea scorului a venit firesc, în minutul 20, la capătul unei frumoase acţiuni colective, finalizată de Eduardo Vargas, din mijlocul unui careu orfan de fundaşi.

Ibericii au făcut ce ştiu mai bine, un joc de posesie, însă acesta nu a mai reuşit să le aducă rezultatele din trecut. Cu excepţia unui şut peste poartă al lui Xabi Alonso şi a unei ocazii irosite de Diego Costa, o adevărată dezamăgire a turneului final, portarul chilienilor, Claudio Bravo, a avut foarte puţin de lucru. Mai mult decât atât, cu două minute înainte de pauză, Charles Aranguiz a dublat avantajul echipei lui Jorge Sampaoli, cu un şut din interiorul careului, după ce Iker Casillas a respins slab o lovitură liberă executată de Alexis Sanchez.

Începutul reprizei a doua a arătat o echipă a Spaniei care a dat senzaţia că poate forţa o revenire care să o menţină în cursa pentru calificare. În doar câteva minute, Diego Costa şi Sergio Busquets au ratat însă două ocazii incredibile, care au lovit şi mai tare în moralul deja zdruncinat al campionilor mondiali. Pe contraatac, Mauricio Isla putea duce scorul la 3-0, dar jucătorul lui Juventus a trimis peste poartă din câţiva metri, ultimele zbateri ale spaniolilor însemnând câteva şuturi de la distanţă în minutele de final, dar Bravo s-a aflat de fiecare dată la post la execuţiile lui Santo Cazorla şi Andres Iniesta.

În ultima etapă a grupei B, Spania va încerca să-şi repare imaginea şifonată şi golaverajul în faţa Australiei, în timp ce Olanda şi Chile se vor întâlni la Sao Paulo, pentru a decide ocupanta primului loc, ceea ce, cel mai probabil, înseamnă evitarea Braziliei în optimi.

×
x close