La turneul final din 2010, jocul spectaculos şi abordarea ofensivă imprimate de un alt argentinan, Marcelo Bielsa, a transformat naţionala chiliană în favorita multor fani neutri, însă parcursul său s-a încheiat în optimile de finală, unde a pierdut în faţa Braziliei. Patru ani mai târziu, nucleul acelei echipe s-a păstrat, dar jucătorii au câştigat experienţă şi mulţi dintre ei au ajuns la maturitatea necesară pentru o astfel de competiţie. La fel de important, au în Sampaoli un adevărat continuator al filosofiei lui Bielsa, iar prestaţia din meciul cu Spania a confirmat acest lucru.
„Nu ştiu dacă este cea mai bună echipă din istoria acestei ţări, timpul ne va spune asta. Vreau însă să evidenţiez maniera în care jucătorii mei au neutralizat o echipă atât de puternică precum cea a Spaniei. Cel mai important lucru este că jucăm ca o echipă şi din acest motiv suntem atât de periculoşi şi avem rezultate atât de bune”, a declarat tehnicianul de 54 de ani, după succesul cu 2-0 obţinut în faţa campioanei mondiale.
Faza care a dus la deschiderea scorului reprezintă imaginea cea mai bună a echipei care este Chile în acest moment. Joc colectiv, viteză, incisivitate, talent. Nimic nu a fost întâmplător. Era doar minutul 20 al partidei de pe Maracana, dar senzaţia lăsată de acţiunea la care au participat Alexis Sanchez, Arturo Vidal şi Charles Aranguiz a fost că Spania nu are nicio şansă să revină.
Probabil că în urmă cu un an şi jumătate nimeni nu se gândea că Chile poate învinge Spania într-o asemenea manieră. Sud-americanii pierduseră trei meciuri consecutive în preliminariile Cupei Mondiale, iar calificarea era pusă în pericol. Federaţia chiliană a decis să-l înlocuiască pe Claudio Borghi cu Jorge Sampaoli, un antrenor recomandat de rezultatele foarte bune obţinute cu Universidad de Chile, pe care a condus-o spre trei titluri şi un succes în Copa Sudamericana, a doua competiţie la nivel de club din America de Sud.
„Preiau acest post având o responsabilitate uriaşă, aceea de a duce echipa la Cupa Mondială din Brazilia”, spunea Sampaoli la momentul numirii sale ca selecţioner. Startul a fost ratat, înfrângere cu 1-0 în Peru, dar apoi au urmat cinci victorii şi o remiză în ultimele şase jocuri, iar Chile s-a calificat de pe locul 3 în zona Americii de Sud.
Cu toate acestea, puţin ar fi dat şanse chilienilor într-o grupă cu finalistele ultimei ediţii a Cupei Mondiale. Sampaoli nu a pus însă presiune pe jucătorii săi. Ba chiar le permite acestora să joace biliard sau tenis de masă pe bani, în cantonament. „Totul este pentru distracţie şi îi ajută să se relaxeze. În acele momente există foarte multă bună dispoziţie, iar acest lucru îi ajută să întărească unitatea grupului”, explică antrenorul argentinian.
Rezultatele acestei abordări s-au văzut. Chile a învins Australia cu 3-1 şi Spania cu 2-0, iar în ultimul meci din grupa B va înfrunta Olanda, un meci care va decide ocupanta primului loc şi, foarte probabil, echipa care va evita Brazilia în optimi. „Vom juca la fel şi împotriva olandezilor, pentru că ştim că avem nevoie să câştigăm pentru a termina pe primul loc în grupă”, a spus Sampaoli.
Indiferent de rezultat, Olanda - Chile se anunţă încă de pe acum unul dintre meciurile clasice de la actuala ediţie a Cupei Mondiale.