În trecut, au existat mai multe greve izolate de-a lungul întregii ţări, însă sindicatul care îi reprezintă pe muncitorii din cele 12 oraşe gazdă încearcă o acţiune comună pentru obţinerea unor condiţii mai bune.
Claudio da Silva Gomes, unul dintre liderii sindicali, a declarat marţi că muncitorii sunt pregătiţi să intre în grevă luna următoare, în cazul în care companiile care se ocupă de construcţia şi renovarea arenelor nu vor accepta să plătească aceleaşi salarii şi beneficii tuturor angajaţilor, indiferent de oraşul în care îşi desfăşoară activitatea.
„Avem muncitori care fac exact aceeaşi muncă, dar care primesc un alt salariu, în funcţie de oraşul în care lucrează. Acest lucru nu are sens. Dacă fac aceeaşi muncă, ar trebui să primească acelaşi salariu, indiferent de regiunea unde îşi desfăşoară activitatea”, a spus Gomes, conform AP.
Gomes a adăugat că unii muncitori au salarii diferite chiar dacă sunt angajaţi în cadrul aceleiaşi companii.
Astfel de discrepanţe sunt obişnuite în Brazilia, în orice sector al economiei, angajaţii din nord şi nord-est, regiuni mai puţin dezvoltate, câştigând de aproape două ori mai puţin decât cei din sud şi sud-est.
„Va fi foarte dificil să ajungem la o înţelegere, deoarece diferenţa dintre muncitorii din nord şi cei din sud este destul de mare”, a precizat Gomes.
În total, 20.000 de muncitori lucrează la construcţia sau renovarea stadioanelor pe care se vor disputa partidele Cupei Mondiale din 2014.
Sindicatul îşi doreşte un slariu lunar unic de 580 de dolari pentru toţi angajaţii, aceleaşi beneficii de bază, precum şi o sumă mai mare de bani pentru orele suplimentare.
FIFA a anunţat deja că pregătirile pentru Cupa Mondială din 2014 sunt în întârziere, iar construcţia noilor arene reprezintă unul dintre motivele de îngrijorare. O posibilă grevă ar crea o şi mai mare întârziere din acest punct de vedere, mai ales în oraşele care, în 2013, urmează să găzduiască meciurile de la Cupa Confederaţiilor.