În Brazilia a inceput deja Campionatul Mondial de Fotbal. Iar pentru organizarea acestuia, in lipsa investitorilor privati, oficialitatile braziliene au bagat adanc mainile in buzunarele statului.
Totusi, daca calulele pe care le-au facut sunt corecte, beneficiile economice vor fi foarte mari.
Cel mai fierbinte punct de pe harta lumii este acum Brazilia. După 7 ani de la câştigarea dreptului de a organiza Campionatul Mondial de fotbal, după lucrări şi investiţii masive, s-a dat in sfârşit lovitura de început.
Brazilia aşteaptă un adevărat miracol economic de pe urma organizării campionatului. Autorităţile cred că turneul va aduce încasări de 90 de miliarde de dolari. Însă pe cât de mare a fost bucuria veştii că Brazilia va fi gazda fotbalului mondial, pe atât de mare este acum nemulţumirea brazilienilor faţă de autorităţi.
În lipsa investitorilor privaţi, statul brazilian a fost nevoit să bage adânc mâna în buzunar în condiţiile în care creşterea economică a Braziliei a scăzut de la 7% în 2010 la 2%, cât este prevăzut pentru acest an. Uriaşele cheltuieli pentru mondiale raportate la nivelul de trai tot mai scăzut al brazilienilor au provocat proteste peste tot în ţară.
Brazilienii au preconizat că vor cheltui 14 miliarde de dolari pentru pregătirea infrastructurii unui asemenea eveniment. Stadioanele, autostrăzile şi terminalele de aeroport au epuizat cea mai mare parte din buget. Distanţele mari şi mărimea oraşelor au făcut ca brazilienii să aloce 900 de milioane de dolari doar pentru construirea traseelor care să lege aeroporturile şi gările de stadioane.
Autotităţile braziliene au investit foarte mult şi în securitate, având în vedere gradul ridical al infracţionalităţii. 840 de milioane de dolari. Iar peste 170.000 de poliţişti şi agenţi de paza se vor află pe străzi.
Spre comparaţie, la campionatul din 2006 nemţii au cheltuit 6 miliarde de dolari, japonezii şi coreeni 5 miliarde în 2002, iar Africa de Sud 4 miliarde în 2010. Acum rămâne de văzut dacă brazilienii au dat sau nu lovitura. Economic vorbind.