Antena 3 CNN Sport Cupa Mondială Brazilia şi Croaţia deschid cea de-a 20-a ediţie a Cupei Mondiale

Brazilia şi Croaţia deschid cea de-a 20-a ediţie a Cupei Mondiale

M.T.
4 minute de citit Publicat la 09:43 12 Iun 2014 Modificat la 09:43 12 Iun 2014
aaa.jpg
Cea de-a 20 ediţie a Cupei Mondiale va începe în această seară, de la ora 23, la Sao Paulo, cu meciul dintre Brazilia, echipa gazdă, şi Croaţia. Este startul unui turneu aşteptat cu interes şi curiozitate în întreaga lume. Şi nu doar din punct de vedere fotbalistic.

O ţară nebună după fotbal şi care a cucerit de cinci ori titlul de campioană mondială. Teoretic, este locul ideal pentru o Cupă Mondială. Dar un sondaj recent a arătat că 61% dintre brazilieni consideră că organizarea competiţiei este un „lucru rău”, pentru că astfel au existat mai puţini bani pentru investiţii în educaţie, sănătate şi alte servicii publice. Organizarea costisitoare şi haotică a Mondialului a stârnit nemulţumire în întreaga ţară, iar acest lucru a fost vizibil încă de anul trecut, atunci când a avut loc Cupa Confederaţiilor, iar populaţia a manifestat masiv. Demonstraţii de protest au avut loc şi în ultimele luni, iar altele sunt programate şi în perioada disputării turneului final.

Cu toate acestea, preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, a declarat că majoritatea investiţiilor publice realizate din 2007, precum modernizarea aeroporturilor şi lucrările de mobilitate urbană, au fost „pentru Brazilia”, nu pentru campionatul mondial. „Noi am construit şi am îmbunătăţit aeroporturi, porturi, şosele, poduri, căi de acces, linii de transport rapide şi am făcut-o în primul rând pentru brazilieni. Toate aceste realizări nu vor pleca în valizele turiştilor după Cupa Mondială. Ele vor rămâne aici, în beneficiul tuturor brazilienilor. Cupa Mondială durează o lună, dar beneficiile vor rămâne toată viaţa”, a explicat ea.

Rousseff a continuat să susţină că această Cupă Mondială va fi una de succes şi crede că „Brazilia a depăşit toate obstacolele şi este pregătită, pe teren şi în afara lui. Pesimiştii au fost învinşi de determinarea şi de munca grea depusă de poporul brazilian, care nu renunţă niciodată”.

În ciuda declaraţiilor oficiale, există încă dubii că Brazilia este cu adevărat pregătită pentru o astfel de competiţie. Multe lucrări sunt în întârziere, unele dintre stadioanele care vor găzdui meciurile turneului nu sunt complet terminate, iar problemele politice şi sociale nu lipsesc. În urmă cu câteva zile, angajaţii de la metroul din Sao Paulo au intrat în grevă, nemulţumiţi de nivelul salariilor, iar confederaţia sindicală a personalului de la sol din cele trei aeroporturi din Rio de Janeiro a anunţat, miercuri, lansarea unei greve de 24 de ore.

Succesul competiţiei este vital pentru Rousseff, care, în octombrie, va candida pentru un al doilea mandat. Un turneu fără probleme şi chiar o victorie a Braziliei ar putea să-i ofere o şansă în plus actualului preşedinte în cursa electorală, consideră unii analişti. În acelaşi timp, Cupa Mondială reprezintă şi o repetiţie pentru Jocurile Olimpice din 2016, care vor avea loc la Rio.

„Începând de joi, ochii întregii lumi vor fi asupra Braziliei, pentru cea mai importantă Cupă Mondială din istorie”, a afirmat Dilma Rousseff. Fără îndoială, Mondialul din acest an are potenţialul de a fi cel mai frumos şi cel mai spectaculos din întreaga istorie a competiţiei. Mai mult ca sigur un al şaselea titlu mondial pentru gazde ar asigura succesul turneului. Alternativa nu este deloc încurajatoare. „Dacă Brazilia este eliminată înainte de finală, prevăd multe probleme. Cupa Mondială va da măsura capacităţii noatre, pe teren şi în afara lui. Au existat multe probleme de organizare şi dacă Brazilia nu ajunge în finală, sunt convins că acestea vor fi exacerbate”, a declarat pentru The Guardian Marcos Guterman, jurnalist brazilian şi autor al cărţii "Fotbalul explică Brazilia".

Naţionala gazdă este considerată principala favorită la cucerirea trofeului, iar o victorie i-ar ajuta pe brazilieni să şteargă din memorie eşecul dureros de acum 64 de ani, când au pierdut titlul mondial în faţa Uruguayului pe teren propriu. Întreaga ţară aşteaptă totul de la Neymar şi de la selecţionerul Luiz Felipe Scolari, cel care s-a aflat pe bancă şi la precedentul succes, în 2002. Dacă va repeta performanţa din urmă cu 12 ani, Scolari va deveni doar al doilea antrenor care cucereşte de două ori titlul mondial, după italianul Vittorio Pozzo, în anii '30.

Brazilia va avea însă adversari redutabili în încercarea de a deveni pentru a şasea oară campioană mondială. Careul de aşi al favoritelor este completat de Argentina lui Messi, de la care toată lumea aşteaptă în sfârşit să confirme la o competiţie de asemenea anvergură, Spania, deţinătoarea trofeului, şi Germania. De asemenea, echipe ca Italia, Franţa, Anglia, Olanda, Uruguay sau Portugalia nu trebuie scoase din ecuaţie, fără a uita de posibilele surprize pe care le-ar putea produce echipe precum Belgia, Chile sau Croaţia.

Cupa Mondială revine în America de Sud după 36 de ani, ultima ediţie desfăşurată pe acest continent fiind cea din 1978, în Argentina. În precedentele ocazii, echipele sud-americane au câştigat de fiecare dată, iar brazilienii speră că tradiţia va continua. Dar Scolari nu se gândeşte încă la finală: „Avem şapte paşi de făcut şi trebuie să urcăm treptat, nu putem sări. Primul pas este cel cu Croaţia”. Un debut cu dreptul este vital pentru gazde, care nu au convins în meciurile de pregătire. Mai mult decât atât, la ultimul amical, 1-0 cu Serbia, naţionala Braziliei a fost fluierată de fani, din cauza jocului slab. O victorie dublată de o prestaţie solidă în primul joc de la Cupa Mondială ar face uitat acest episod şi ar creşte optimismul în rândul suporterilor.

„E timpul nostru”, au spus atât Scolari, cât şi Neymar la conferinţa de presă de miercuri. O declaraţie valabilă şi în cazul Braziliei ca ţară.

×
x close