Antena 3 CNN Sport Ce înseamnă „vulturul albanez”, gestul care a dus la oprirea meciului România-Kosovo

Ce înseamnă „vulturul albanez”, gestul care a dus la oprirea meciului România-Kosovo

A.S.
2 minute de citit Publicat la 11:31 16 Noi 2024 Modificat la 10:38 17 Noi 2024
vulturul albanez meci romania kosovo 15 noiembrie 2024
Lumbardh Dellova, fotbalistul Kosovo, făcea „vulturul albanez”. Foto: Getty Images

În timpul meciului de vineri România-Kosovo de pe Arena Națională, fotbalistul Lumbardh Dellova din echipa adversă a făcut „vulturul albanez”, un gest care a devenit simbol pentru identificarea etnică și culturală pentru albanezii din întreaga lume, dar care a stârnit revoltă în tribune. Ce înseamnă, de fapt, acest gest?

Acest gest, inspirat de vulturul bicefal de pe steagul Albaniei, simbolizează mândria și solidaritatea etnică albaneză. Pe 15 noiembrie 2024, la finalul meciului România – Kosovo de pe Arena Națională, utilizarea sa de către jucătorii kosovari a provocat controverse, fiind perceput de mulți suporteri români drept un gest provocator, potrivit Libertatea.

Numit „shenja e flamurit” (semnul steagului) în albaneză, gestul reprezintă unitatea etnică și mândria națională albaneză, fiind asociat cu termenii „Shqiptar” (fiu al vulturului) și „Shqipëri” (țara vulturilor), care subliniază legătura simbolică dintre acest popor și vulturul mitologic.

Deși frecvent întâlnit în sport, în special în fotbal, unde albanezii îl folosesc pentru a celebra golurile sau victoriile, gestul a generat controverse în trecut. Un exemplu notabil este cel de la Cupa Mondială FIFA din 2018, când jucătorii elvețieni Xherdan Shaqiri și Granit Xhaka, de origine kosovară, l-au folosit în meciul împotriva Serbiei, atrăgând sancțiuni FIFA și reacții internaționale.

Gestul a stârnit revolta suporterilor români

Pe Arena Națională din București, gestul a fost perceput ca o provocare, amplificând tensiunile legate de rivalitățile istorice și etnice din Balcani. Fanii români, familiarizați cu semnificația simbolică a acestuia, l-au considerat o sfidare directă, reacționând prin scandarea „Serbia, Serbia”.

Supărați, jucătorii kosovari au luat o pauză de 70 de minute, timp în care au mers în vestiar și au comandat pizza, lăsându-i pe tricolori să aștepte să fie reluat meciul. Dar acest lucru nu s-a mai întâmplat, iar meciul a fost abandonat de kosoveni.

Gestul „vulturului albanez” nu se limitează la lumea sportului. În 2018, cântăreața greacă de origine albaneză Eleni Foureira a generat controverse după ce l-a făcut într-o fotografie la Eurovision. Deși a fost bine primit în Albania, gestul a atras critici în Grecia. Astfel, semnul vulturului bicefal rămâne un simbol puternic al identității albaneze, cu ecou dincolo de domeniul sportiv.

Gestul vulturului albanez continuă să fie un simbol al mândriei etnice, dar folosirea sa în contexte tensionate, cum sunt competițiile sportive, adesea stârnește controverse.

Autoritățile sportive internaționale, precum FIFA, au intervenit în trecut pentru a sancționa jucătorii care au utilizat gestul în contexte percepute ca provocatoare sau inflamatoare.

Pentru majoritatea albanezilor, însă, vulturul bicefal rămâne un simbol al demnității, mândriei naționale și dorinței de unitate. Deși aparent simplu, acest gest vizualizează forța și reziliența unui popor care și-a păstrat identitatea prin provocări istorice, afirmându-se cu mândrie pe scena internațională.

×
x close