Era în noiembrie 2005. Vocea şi amărăciunea împletită cu ironie îi aparţin lui Octavian Belu. Până la urmă, antrenorul care a intrat în Cartea Recordurilor pentru cele 279 de medalii aduse gimnasticii româneşti, la Campionatele Mondiale, Europene si Jocurile Olimpice, nu a mai plecat să lucreze în China. Nici el, nici Mariana Bitang.
Asiana Lida Peng, convinsă de sistem să spună ?Da, plec?
Şi totuşi China rămâne o cale deschisă. Nu pentru cei doi antrenori; cel puţin nu în materialul de faţă. ?Sistemul? este însă şi astăzi un mecanism viu şi până la urmă convingător: te face să spui ?Da?, ?Da, plec?. Asiana Lida Peng spune, prin mama ei, Silvana Peng, ?Da, plec în China sau Franţa?.
Asiana Lida Peng are 9 ani. Este elevă a Colegiului Naţional Sportiv ?Cetate Deva? şi face gimnastică de la vârsta de 5 ani. De când a intrat la şcoală, adică de la 7 ani şi 8 luni, micuţa practică gimnastica de performanţă. Face parte dintr-o grupă de 6 sportive, antrenată de Adela Popa, şi vrea să ajungă ca Cheng Fei, Nadia Comăneci sau Sandra Izbaşa. Însă de visul acesta nu este de ajuns să aibă grijă doar micuţa gimnastă, antrenorul şi Colegiul ?Cetate Deva?. Aici intervine ?sistemul?; altul decât cel amintit de Octavian Belu, dar tot un ?sistem?. Pentru că el, ?sistemul?, vrea ca rolul părinţilor în desăvârşirea unui sportiv să fie hotărâtor: banii!
Asiana, în timpul unui exerciţiu la bârnă:
Internat, cantonament, echipament, totul intră în responsabilitatea părinţilor. Antrenoarea şi-ar dori câteva burse pentru micile gimnaste
?Sincer, mi-aş dori să pot să fiu în stare să o susţin, să o văd acolo unde îşi doreşte, şi sper să nu reprezint o piedică în calea drumului pe care a pornit, datorită părţii financiare. Asi nu stă în internat fiindcă nu aş avea bani să o ţin. Cantonamentul a fost suportat de noi, părinţii, sacii cu nisip fac parte din echipament şi îi cumpărăm lunar. Costumul îmbrăcat la Campionatul Naţional, a costat fiecare părinte 40 euro?, afirmă Silvana Peng.
Dacă antrenoarea Adela Popa ar fi aici, ar spune şi că ?Aş prefera să am toate gimnastele lângă mine, la cămin. Să le ştiu mâncate, duşate, odihnite?. În plus, eventualele antrenamente suplimentare ar fi mai uşor de susţinut şi, de asemenea, la plimbările în oraş ar participa toate fetele.
După cum declară Adela Popa, taxa de internat, în care sunt incluse cheltuielile cu masa şi cazarea, se ridică la 320 lei lunar. Antrenoarea continuă, cu tristeţe: ?Cand mă gândesc că 1000 ron lunar m-ar ajuta să susţin 6 copii la jumătate bursă, cazare, masă sau 3 fetiţe cu masă, casă, integral; dar sigur că de-aş avea aceşti bani, i-aş împărţi la 6 fetiţe.?
Când a plecat pe dumul acesta, familia s-a gândit doar la dorinţa şi potenţialul Asianei de a face gimnastică de performanţă şi de a deveni, peste ani, o mare sportivă a României. Visul care-ţi şopteşte, repetat la secundă, ?împlineşte-mă? sau talentul care-ţi macină ochii şi sufletul între surâsuri şi lacrimi, până când omul şi harul ajung să se înţeleagă, să se cunoască şi să crească armonios împreună....poate toate vă sună cunoscut.
De altfel, faptul că gimnastica nu mai beneficiază de susţinerea financiară a statului român este subliniat şi pe site-ul Colegiului Naţional Sportiv ?Cetate Deva?:
?Gimnastica românească este, fără îndoială, tezaur naţional. Această uriaşă comoară a poporului român, care i-a adus faimă şi glorie printre naţiunile lumii, constituia cândva prioritate de stat pentru autorităţi. Din păcate, cum schimbările, reformele şi alinierile au afectat tradiţii adânc împământenite, şi gimnastica a fost nevoită să se supună rigorilor bugetare din ce în ce mai restrictive şi sufocante. Acum, din lipsa banilor, zecile de fetiţe, care vor să se împărtăşească din gloria locului întâi al gimnasticii mondiale, nu pot să continue drumul început şi abandonează cursa. Pentru a fi susţinute, statul român ar trebui să le acorde micuţelor gimnaste, ce provin, în general, din zonele defavorizate ale României, burse pentru a putea învăţa şi a se putea antrena în laboratorul campionilor din Deva-Colegiul Naţional Sportiv "Cetate Deva?.
China poate să fie o destinaţie, chiar dacă Asiana vrea să ajungă acolo doar la concursuri
?Nu înţeleg de ce nu au sponsor (n.r. Colegiul Naţional Sportiv ?Cetate Deva?, aflat în subordinea Ministerului Educaţiei) şi cine e în măsură să se ocupe de această problemă. Federaţia nu poate ajuta deocamdată, e vorba de vârste mai mari. Am găsit deja un centru în Franţa. Nu cred că există ceva care să mă oprească din drumul meu?, mai ales dacă ţii cont şi de faptul că ?Dacă vrei să-i faci un rău Asianei, îi spui ?Azi nu mai mergi la gimnastică!? ?, declară Silvana Peng.
Şi totuşi, visul Asianei s-ar putea împlini în altă parte. Dacă nu va reuşi să-şi continue cariera în ţară, gimnasta româncă Asiana Lida Peng ar putea să se antreneze în China, având în vedere că ?legătura cu China e frecventă, deoarece toată familia soţului meu se află în China şi Hong Kong?, după cum afirmă mama sportivei.
Şi chiar dacă la întrebarea ?Asiana, ai vrea să ajungi în China??, micuţa răspunde ?La concursuri...?, gimnasta visează să fie ca Cheng Fei, ?pe care am văzut-o la televizor, la Jocurile Olimpice de la Beijing, şi pe youtube?, dar şi ca Nadia Comăneci ori Sandra Izbaşa.
La 9 ani, Asiana are deja patru medalii. Următoarele s-ar putea să fie câştigate pentru alt steag
Asiana a participat anul acesta pentru prima oară la competiţii. Se descurcă cel mai bine într-un spaţiu de 10 centimetri lăţime şi poate că nu departe de-acum telespectatorii din China se vor ruga pentru exerciţiul ei mondial sau olimpic la bârnă şi-i vor ţine pumnii unui sportiv plecat din România. Şi atunci, unii dintre noi îşi vor aduce aminte că primele rezultate ale Asianei au fost cele obţinute în 2009, la Buzău:
1. Campionatul Şcolar de Juniori ?Mica Gimnastă?, din luna aprilie:
-medalie de aur la bârnă
-medalie de argint la paralel
-locul VIII la individual compus
-medalie argint cu echipa, din care fac parte Mădălina Blendea, Andreea Iridon, Laura Jurca, Adela Florea, Alina Brotei.
2. Campionatul Naţional de Juniori, luna mai:
- medalie argint cu echipa
Când va împlini 12 ani, Asiana ar putea ajunge la lotul naţional de juniori. Tot la Deva, în aceeaşi curte în care se află actuala ei şcoală, doar că se va antrena în altă clădire şi va ieşi de sub jurisdicţia Ministerului Educaţiei. Ar fi salvarea ei şi a celorlalţi sportivi ca ea. Dar până atunci? Ce face statul român pentru a creşte sportivi de performanţă? Poate e mai uşor să numeri la un moment dat medaliile naţionale, europene, mondiale şi olimpice ale gimnastelor şi... părinţilor sau, la acelaşi moment al bilanţului, să constaţi că sportivii tăi au ajuns mari în altă ţară.
Asiana şi-a început viaţa cu un antrenament: s-a născut prematur şi a luptat să trăiască
?În ciuda faptului ca s-a născut la 7 luni, de doar 1800g, şi-a dorit mult să trăiască, fiind un copil deosebit de vioi. Căţărată peste tot, am decis, când împlinise 5 ani, să mergem la Deva în vederea selecţiei. În ziua în care am ajuns, a fost văzută de d-na Pia, care mi-a sugerat să rămână chiar de atunci. Ne-am întors în Caransebeş, jud.Caraş-Severin, unde domiciliam, am făcut bagajul şi a doua zi ne-am prezentat la Colegiul Naţional Sportiv Cetate Deva.? Silvana Peng, mama Asianei.
7 luni şi 1,8 kilograme e ca şi cum ţi-ai începe viaţa cu un antrenament. În fragmentul redat de Silvana Peng sunt de fapt mai multe începuturi...un suflet decide să-şi înceapă viaţa cât mai devreme posibil şi luptă pentru asta, iar sportul urcă la un moment dat mai sus decât copilăria şi devine cea mai importantă ?jucărie? din viaţa unui boţ de om.
Asiana Lida, gimnasta pentru care mama, tatăl şi fratele şi-au schimbat viaţa
Asiana a plecat de-acasă, de la Caransebeş, de la vârsta de 5 ani. A stat singură la cămin vreme de 3 luni, după care părinţii l-au înscris la Colegiul Naţional Sportiv ?Cetate Deva?, la secţia de aerobic, şi pe celălalt copil al lor, Peng Zhi-Da Răzvan, pentru că micuţul suferea de dorul Asianei. Răzvan avea atunci 8 ani şi a fost primul membru al familiei căruia gimnasta Li-Da i-a schimbat destinul. Cei doi fraţi au locuit la internatul Colegiului ?Cetate Deva? câţiva ani de zile, până când părinţii au ales să se mute în Deva, să-şi retragă copiii de la cămin şi să locuiască în felul acesta cu toţii într-un apartament, povesteşte Silvana Peng:
?Cu doi copii la 120 de km de casa, ajunsesem voiajor. La un moment dat, la sfârşitul clasei întâi a Asianei, am realizat că nu mai sunt în stare sa plătesc cazarea şi masa acestora. Unica soluţie era să-mi găsesc un job în Deva şi să locuim toţi în chirie, lucru care s-a şi întâmplat începând din luna august 2007. Dupa 10 luni de stat în chirie, am reuşit să obţin un credit ipotecar, şi ne-am mutat la baza cetaţii, într-un apartament de 2 camere, situat foarte aproape de şcoala. Pentru că nu mă descurcam nici aşa financiar, am vândut vila în care am crescut, din Caransebeş, cu acordul tatălui meu, mama fiind decedată din 1991, şi am reuşit să-mi achit creditul. De un an de zile încerc cu disperare să-mi găsesc un job pe masura pregătirii, lucru care nu s-a petrecut. Sunt licenţiată Universitatea Petrol şi Gaze - Ploieşti - economist - management.?
Duminica, singura zi liberă a unei gimnaste
Dacă vrei să vorbeşti cu Asiana sau cu una dintre colegele ei, trebuie să-ţi notezi în agendă următorul program...
Luni, marţi, miercuri şi vineri au antrenamente între orele 10:00-12:00 şi 17:00-20:00, şcoală între 08:00-10:00 şi 12:00-14:00, masă la ora 14:00 şi odihnă până la 17:00. În zilele de joi şi sâmbătă au câte un antrenament de două ore, iar duminica este liberă. În vara aceasta micuţele au avut o vacanţă de trei săptămâni şi apoi au intrat în cantonament pentru şapte zile, la Herculane, pentru că, spune antrenoarea Adela Popa ?Trebuie să facă alergări în aer liber, trebuie să le pui musculatura în mişcare; nu pot să le aduc altfel în sală?.
?Asiana, ţi se par dure antrenamentele, te-ai gândit vreodată să renunţi la gimnastică?? Un răspuns de sportiv, cu voce de copil, te cucereşte pe loc ?Nuuuuu?. Cu alte cuvinte, povestea continuă şi, dacă vrei să afli mai multe, trebuie să mergi în urma micii sportive.
Tom şi Jerry, programaţi la 07:00 dimineaţa
Dacă ar putea să dea o declaraţie, probabil că Tom şi Jerry s-ar simţi puţin nedreptăţiţi; pentru că singurul moment al zilei când Asiana le acordă atenţie este dimineaţa, pe la ora 07:00, înainte să plece la şcoală. Dar probabil că îi împacă ea cumva, îi aşează în ghiozdan şi în felul acesta Tom şi Jerry ajung în sala de gimnastică.
La fel se întâmplă cu păpuşile, cu Cenuşăreasa şi Alba ca Zăpada, cu Beti şi Gasi, cei doi pechinezi ai familiei, ori cu castelul din China, primit de la bunici. Toţi şi-au schimbat programul pentru Asiana şi să vă gândiţi, atunci când vă uitaţi la televizor, că aşa se întâmplă cu toţi prichindeii sportivi... îşi fac exerciţiile la bârnă sau la sol împreună cu toţi prietenii lor din desene sau cărţi, pe care îi îmbracă....ghiciţi?! În roz!, culoare pe care o preferă şi Asiana.
?Mi-am făcut acasă un locuşor pentru păpuşi, dar nu am timp să mă joc prea mult cu ele?. Asiana Peng, gimnastă
O companie producătoare de ceaiuri, singurul prieten al gimnastelor. A trimis ceai pentru câteva luni de zile
?Eu mă gândesc să scot oameni din ele în primul rând; şi după aia gimnaste?. Este afirmaţia unui tehnician care strânge în propria-i credinţă vieţile şi destinele profesionale ale unor copii. E mai mult decât filozofie sau principii în această relaţie şi poate că devotamentul antrenoarei faţă de munca ei şi faţă de gimnaste pleacă de la un...ceai. Pentru că aşa a intrat Adela Popa în această poveste; între două antrenamente, când fetele ei se odihneau, antrenoarea le pregătea un ceai pentru atunci când se trezeau. Nu l-a mai cumpărat din banii ei, cum făcea până acum. În urmă cu câteva săptămâni s-a gândit să solicite ajutor la o firmă producătoare de ceaiuri. ?Mi-au trimis două pungi cu ceaiuri?. Şi, iată, acesta ar putea fi considerat primul sponsor al Colegiului Naţional Sportiv ?Cetate Deva?. E un început.
Prezent cu greutăţi, viitor cu speranţe. De ce au nevoie clubul, antrenoarea, gimnastele?
?Ce vreau să îmbunătăţesc?? Viaţa din afara căminului; şi cel mai important o cameră primitoare; 2 cantonamente anual, vara-iarna, atunci când revenim din vacanţe; şi să am alături un om care trage la aceeasi căruţă, lucru imposibil, deoarece Deva nu are secţie de băieţi şi cei ce termină facultatea de Educaţie Fizică se reorientează spre oraşele de unde provin, din lipsă de bani pentru o eventuală chirie ce-ar trebui platită să vină să locuiască, să lucreze la Deva?, spune Adela Popa.
În momentul de faţă, Adela Popa antrenează 14 gimnaste, dintre care 12 se aflau în pregătire; 8 sunt considerate ?mari?, născute în 1999 şi 2000, iar 4 intră la categoria ?mici?, născute în anul 2001.
Cele 12 gimnaste, în sala de antrenemante de la Deva (de la stânga la dreapta: rândul de sus - Patricia Bec, Mădălina Blendea, Eliza Pârvu, Adela Florea, Andreea Iridon, Laura Jurca, Alina Brotei, Asiana Peng; rândul de jos - Adela Ghiciuc, Alicia Botnari, Elena Stoica, Mădălina Enache)
Din aceste 12 ?mari? şi ?mici? gimnaste aflate în pregătire, 10 locuiesc la căminul clubului. Toate împart o singură cameră, iar antrenoarea a făcut demersuri să mai primească o încăpere, pentru a spori astfel confortul sportivelor. Şi odată problema spaţiului de odihnă rezolvată, Adela Popa speră să găsească un sponsor pentru dotarea camerelor cu paturi, pentru a putea renunţa la paturile suprapuse pe care le au acum la dispoziţie copiii.
Cât despre sala de antrenamente, ?Avem un cămin şi o sală în construcţie de vreo 6 ani şi probabil că în următorii 2 ani ar fi posibil funcţionale; dar aşa cum ştim, nu sunt bani pentru finisare, iar în sală noua aparatura ar costa în jur de 60 mii euro, (dacă nu greşesc). Atât ar ajunge costurile echipării unei sali. Dar sigur că nu asta este cel mai important, deoarece mi se pare ceva de domeniul ficţiunii; sunt după părerea mea lucruri mult mai uşor de realizat.?
Şcoala
Noul cămin, aflat în construcţie
Adela Popa a fost multiplă campioană naţională a României, ?in schimb ca antrenor cred ca am reusit sa fac mai mult?. În prima sa generatie, le-a promovat pe Lăcusteanu Aluissa (campioana europeana la Volos 2006) şi pe Andreea Acatrinei (componenta lotului de la Beijing, care a obţinut locul 3 cu echipa).
Aceasta este povestea unei gimnaste care se luptă cu ?sistemul?. Un copil; are doar 9 ani. Acum o cunoaşteţi puţin pe Asiana Lida Peng şi v-aţi amintit poate de acea Românie care îţi taie aripile. Doar că Silvana Peng şi soţul ei, Peng Yong, au simţit pericolul şi îşi vor trimite copilul în China sau în Franţa; sau în orice ţară responsabilă. Pentru că micuţa lor are calităţi de campion şi pentru că, numind-o Asiana, şi-au dorit ca fetiţa lor să fie unică. Iar despre Lida, în limba chineză s-ar scrie Li-Da şi, chiar dacă a fost trecut greşit în certificatul de naştere, prenumele înseamnă.... frumuseţe. E un indiciu despre ceea ce poate să urmeze şi despre esenţa unor ani din viaţa cuiva.
Cătălina Pitiş, Antena3.ro