Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Renaşterea de la Verona: Ivan Basso a câştigat Turul Italiei şi a făcut uitat scandalul de dopaj

Renaşterea de la Verona: Ivan Basso a câştigat Turul Italiei şi a făcut uitat scandalul de dopaj

Renaşterea de la Verona: Ivan Basso a câştigat Turul Italiei şi a făcut uitat scandalul de dopaj
31 Mai 2010   •   13:13


Italianul Ivan Basso a câştigat pentru a doua oară în carieră Giro d'Italia după ce a evitat orice greşeală în ultima etapă de contratimp, la Verona. Rutierul de la Liquigas, câştigător în 2006 înainte de o suspendare de doi ani pentru tentativă de dopaj, a terminat pe locul 15 în urma lui Gustav Erik Larsson în cursa de 15 kilometri desfăşurată pe străzile antice din Verona.

"Este o zi fantastică pentru mine. Turul Italiei a fost spectaculos şi imprevizibil, iar fanii s-au bucurat de asta. Vreau să mulţumesc echipei, care a fost excepţională. A fost foarte greu", a declarat Basso, în vârstă de 32 de ani.

Basso a intrat pe Arena din Verona, unul dintre cele mai bine păstrate amfiteatre romane din lume, în aplauzele şi uralele fanilor, printre care se aflau şi cei doi copii mici ai săi. Apoi a mers pe covorul roz, special conceput pentru această cursă, şi a primit trofeul renaşterii lui complete ca rutier, una de care alţi ciclişti bântuiţi de dopaje nu au avut parte. Basso a fost suspendat pentru doi ani în 2007 pentru implicarea lui în Operaţiunea Puerto, scandalul spaniol de dopaj. El a declarat că nu s-a dopat, însă pentru că a avut această intenţie a considerat că ar trebui să fie suspendat.

Turul Italiei din 2010 a fost animat de o evadare surprinzătoare în etapa a 11-a, când echipele nu au reuşit să comunice cum trebuie şi favoriţii, printre care şi liderul precedent, Alexandre Vinokourov de la Astana, au fost lăsaţi în urmă. În condiţiile în care rutierii de top precum Alberto Contador şi Lance Armstrong au zis pas Turului Italiei pentru a se concentra pe Marea Buclă din iulie, Basso s-a poziţionat bine în clasament şi i-a luat în cele din urmă tricoul de lider spaniolului David Arroyo, cu două etape înainte de final.

Câteva curse excepţionale pe munte i-au adus lui Basso un avans de 1 minut şi 51 de secunde în faţa rutierului de la Caisse d'Epargne şi 2 minute 37 de secunde în faţa colegului Vincenzo Nibali. Nibali, chemat să îl înlocuiască pe Franco Pellizotti după ce acesta a fost retras pentru dopaj, şi-a păstrat locul trei la general. El a început ultima etapă cu un avans de doar o secundă în faţa lui Michele Scarponi, dar a mai adăugat alte 12 secunde între el şi rutierul de la Androni.

Campionul mondial, australianul Cadel Evans, a fost al cincelea, în timp ce Vinokourov l-a întrecut pe australianul Richie Porte pentru locul şase. Porte, liderul surpriză după etapa a 11-a, s-a consolat cu tricoul alb pentru cel mai bun tânăr rutier, în timp ce Evans a obţinut tricoul roşu pentru punctajul general, iar un alt compatriot, Matthew Lloyd, a devenit primul australian câştigător al tricoului verde de căţărător.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close