Nu visa lucruri mărunte, pentru că ele nu au puterea să miște inimile oamenilor, îndrăznește și fă ca visurile tale să treacă dincolo de cei mai înalți munți.
În ochii mari ai lui Petru Pungă se pot vedea conturate cele mai înalte aspirații: Rio 2016 sunt cuvintele care însumează ani de pregătire, sute de ore de antrenamente și multă speranță în oameni și în mai bine.
Începuturile poveștii sale ar putea fi considerate de mulți dintre noi o piedică în calea atingerii visurilor, însă nu și pentru Petru.
”Am avut o viață zbuciumată”, începe el. ”În urma unui vaccin anti-polio, făcut la vârsta de 1 an și 5 luni am rămas paralizat de la brâu în jos. Însă eu mă situez de partea celor norocoși... 80% din cei care au făcut vaccinul, din respectivul lot, au murit, iar restul de 20% au rămas cu paralizii la ambele membre inferioare, sau la unul din picioare. Părinții mei nu au vrut să accepte diagnosticul medicilor, nu-și închipuiau pentru mine o viață în căruciorul cu rotile. Așa că am fost la zeci de medici, am cerut zeci de păreri și am stat sute de zile spitalizat în speranța unui miracol”, continuă Petru.
Pentru că anii treceau, iar situația lui Petru nu se schimba, familia a decis că trebuie să îi ofere lui Petru oportunitatea de a avea o viață normală. L-au dus așadar la o școală din Cluj, unde persoanele cu dizabilități motorii aveau la dispoziție toate facilitățile și puteau învăța într-un mediu propice dezvoltării lor intelectuale și sociale.
”12 ani am stat departe de casă, iar în anul în care m-am reîntors, viața mi-a oferit o nouă lovitură: tatăl meu a decedat. Vreme de doi ani de zile nu am fost în stare de nimic. Am fost puternic afectat de dispariția prematură a tatălui meu. Însă mi-am dat seama că trebuie să fac ceva cu viața mea, așa că m-am angajat la o companie puternică ce își deschisese porțile în Codlea, Brașov. Am lucrat acolo pe un aparat de sudură cu ultrasunete, făcând componente pentru mașinile de lux. Din cauza crizei economice care a lovit România, în 2009 am rămas fără loc de muncă și m-am decis să mă pensionez pe caz de boală. Pentru că timpul îmi permitea, m-am dedicat sportului. De mic eram pasionat de sport, însă acum am început serios antrenamentele”, povestește Petru.
A început să joace baschet, tenis de masă și tenis de câmp, dar interesul pentru tenisul de câmp i-a fost stârnit de campionul Anton Ciprian, care a organizat o tabără de instruire, loc în care și-a descoperit talentul și aptitudinile pentru acest sport.
”După ce m-am întors din tabăra de instruire mi-am dorit atât de mult să fac performanță în acest domeniu, încât mi-am achiziționat un scaun special cu ajutorul sponsorilor care au crezut în mine. Din anul 2012 am început să apelez la serviciile unui antrenor profesionist, iar rezultatele nu au încetat să apară. Tot din 2012 am început să lucrez pentru domnul Simon Maurer, o persoană care a crezut în mine și care mi-a oferit un loc de muncă în compania lui, iar de atunci pot spune că viața mea s-a schimbat radical”, continuă Petru.
A participat la numeroase turnee naționale și internaționale, iar titlul de campion național la tenis de câmp l-a obținut cu multă muncă și pasiune: ”Programul meu în fiecare zi arată cam așa: mă trezesc în fiecare dimineață la ora 5:00, merg la antrenamente, apoi de la ora 08:00 vin la muncă. Dar nu vreau să mă opresc aici. Visul meu este să ajung la Olimpiada de la Rio, din 2016. Este un vis îndrăzneț și pot ajunge aici doar cu ajutorul celor care cred în mine. Întotdeauna mi-am spus:
Stă în puterea fiecăruia dintre noi să împlinim acest vis, pentru că românii cred în visurile campionilor lor!
#rio2016 #petrulario2016
Turnee la care a participat:
19-22 februarie 2013 Preston Anglia North West Challenge
22-25 aprilie 2013 Turneul National Bucuresti FRT ( LOCUL 3)
3-12 mai 2013 World Team Cup (calificari Antalia)
24-29 martie 2014 World Team Cup Antalia
22-26 aprilie 2014 Turneul National Bucuresti (locul1)
26-01 iunie 2014 Olanda BNP Paribas World Team Cup
19-21 iulie 2014 Budapesta Ungaria Return Cup
28-02 noiembrie 2014 Elvetia Sion Cup
28-31 mai 2015 Turneul National Bucuresti FRT (locul 1)