Unul dintre foştii şefi ai agenţiei naţionale anti-doping a descris această zi ca fiind „cea mai neagră” din istoria sportului australian, care se bucura de o reputaţie excelentă datorită corectitudinii sale.
Concluziile raportului se bazează pe o anchetă care s-a desfăşurat pe parcursul ultimului an.
„Ceea ce am găsit este şocant şi va dezgusta fanii sportului australian. Am descoperit că folosirea de substanţe interzise este întâlnită la scară largă printre sportivii profesionişti. Vorbim despre un număr mare de sportivi, dar şi despre un număr important de echipe”, a declarat ministrul de Interne Jason Clare.
„Din ceea ce am aflat, drogurile ajungeau la sportivi prin intermediul antrenorilor, doctorilor sau farmaciştilor. Au fost cazuri în care aceştia au orchestratul dopajul unor întregi echipe, iar în altele, sportivilor li s-au administrat substanţe care nici măcar nu au primit aprobarea de a fi folosite la oameni”, a continuat Clare.
Potrivit raportului guvernamental, crima organizată a afost de asemenea implicată în distribuţia substanţelor interzise, ceea ce îi expune pe sportivi la cooptarea în aranjamente în folosul mafiei pariurilor.
De altfel, un asemenea caz a fost deja identificat şi anchetat, fără ca oficialul să ofere mai multe amănunte.
Guvernul a dat însă asigurări că va face tot ce îi stă în putinţă şi va colabora cu instituţiile internaţionale anti-doping pentru a învinge acest flagel.
„Dacă vineva vrea să se dopeze şi să trişeze, îl vom prinde. Dacă cineva vrea să aranjeze un eveniment, îl vom prinde. Scopul nostru este să readucem integritatea în sport. Aceasta este slujba noastră şi asta intenţionăm să facem”, a spus Kate Lundy, ministrul Sporturilor din Australia.
La anunţarea rezultatelor raportului au participat, pe lângă cei doi miniştri amintiţi mai sus, şi şefii tuturor federaţiilor sportive australiene, care şi-au anunţat sprijinul pentru campania împotriva dopajului.
Actualul preşedinte al Agenţiei Mondiale Anti-Dpoing (WADA), fostul ministru de Finanţe australian John Fahey, a declarat că s-a întristat când a aflat concluziile raportului, dar nu a fost surprins.
„Acest lucru ne arată să dopajul în sport este viu. Nu a dispărut, iar noi trebuie să ne reînnoim eforturile şi să creştem resursele pentru a-l învinge”, a spus Fahey la ABC TV.