În limba tibetană, numele muntelui Lhotse înseamnă „vârful de sud”. Pereţii verticali ating 4.000 de metri, fiind una dintre cele mai periculoase regiuni de escaladat din lume. Pentru aclimatizare, Horia şi echipa sa internatională, au ales un alt optimiar, vârful Makalu (8436 m), situat în partea centrală a munţilor Himalaya, la graniţa dintre China şi Nepal. Aici, alpiniştii vor rămâne cel puţin două săptămâni, urmând ca apoi să se îndrepte către tabăra de bază Lhotse.
„Participarea la o nouă expediţie a fost planificată din timp şi sperăm ca vremea să fie cu noi, mai ales că vom încerca o ascensiune pe o nouă rută. Nouă ne rămâne să învingem «slăbiciunea din noi», aşa cum spunea un mare alpinist, pentru că Muntele nu poate fi niciodată învins”, a declarat Horia Colibăşanu.
Horia Colibăşanu practică alpinismul din 1998 şi a participat la expediţii în Caucaz, Tian Shan, Alpi şi Himalaya. Reuşitele înregistrate prin escaladarea optimiarilor K2, Manaslu, Annapurna şi Dhaulgiri i-au adus alipinistului român titlul de vicecampion mondial şi pe cel de Alpinistul anului 2010, acordat în urma campaniei Annapurna.