"Este cel mai periculos vârf himalayan. Trebuie să fii rapid, tehnic şi foarte atent. Acolo nivelul de oxigen este la o treime decât este în mediul nostru normal. Statistica arată că o treime din cei care urcă îşi pierd viaţa la coborâre, pentru că sunt epuizaţi. Pentru provocare înseamnă să fac ceva riscant, dar în condiţii de siguranţă. Am mai încercat de două ori acest vârf, dar m-am întors pentru că nu am vrut să îmi risc viaţa", a declarat alpinistul român Horia Colibăşanu pentru Mediafax.
Arhitectul şef al Timişoarei, Sorin Ciurariu, un împătimit al alpinismului şi prieten al lui Colibăşanu ştie cât de grea este misiunea pe care şi-o asumă acesta.
"Există o limită pâna la care omul obişnuit se poate încumeta să urce pe un munte, pâna la cinci mii de metri altitudine. Mai sus de atât sunt fenomene irepetabile chiar şi pentru cei care fac performanţă şi sunt alpinişti profesionişti. Acolo e o camaraderie de un alt nivel, faţă de cota zero. Tot ce face Horia sunt experienţe unice, iar performanţa lui pune Timişoara şi România pe harta cu repere în alpinism", a spus Sorin Ciurariu.
În vârstă de 33 de ani, timişoreanul care între expediţii profesează ca medic stomatolog a mai încercat de două ori să cucerească Annapurna, dar s-a retras din motive de siguranţă. El deţine, însă, multe alte recorduri naţionale. În 2004, spre exemplu, el a devenit primul român care a urcat cu succes pe vârful Lambha Pahar, cunoscut drept K2, cu o înălţime de 8.611 metri.
Antena3.ro