Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Baschet Plecarea lui LeBron ar putea avea un impact economic simţitor pentru oraşul Cleveland

Plecarea lui LeBron ar putea avea un impact economic simţitor pentru oraşul Cleveland

3 minute de citit Publicat la 17:51 05 Iul 2010 Modificat la 17:51 05 Iul 2010
Plecarea lui LeBron ar putea avea un impact economic simţitor pentru oraşul Cleveland

Înainte de apariţia lui LeBron James erau mii de locuri libere la majoritatea partidelor disputate de Cleveland Cavaliers pe teren propriu, iar centrul era gol după lăsarea serii. Cu el în echipă, fiecare meci se joacă cu casa închisă, iar barurile şi restaurantele din apropierea arenei sunt pline ochi.

Aflaţi în faţa posibilităţii să piardă un superstar ca agent liber, locuitorii oraşului se întreabă dacă "Regele" James, aşa cum este poreclit LeBron, nu va lua cu el şi o parte a economiei deja chinuite a oraşului, scrie NBA.com. "Regatul se aşterne acolo unde este regele", a spus Nick Kostis, proprietarul unui restaurant din apropierea arenei "Cavalerilor".

James se află la Cleveland încă de când a fost draftat în 2003, dar acum este curtat de mai multe echipe din NBA. Cavaliers îi oferă un contract mai lung şi mai profitabil decât restul formaţiilor din NBA, conform regulamentului, însă celelalte echipe încearcă să îl convingă că ele sunt biletul pentru titlul de campion mult râvnit şi care nu a fost cucerit încă de Cavs.

Conform NBA.com, James a ajutat economia oraşului cu destule milioane de dolari. Echipa lui avea o medie de spectatori de 11.500 până la venirea lui, iar acum vinde fiecare bilet din sala de 20.000 de locuri. Cel mai mare star al competiţiei a atras totodată şi venituri mai mari din partea televiziunilor, precum şi din vânzarea de tricouri. "A creat un alt motiv pentru a vizita acest oraş. El este cel mai mare spectacol de pe planetă, iar nouă ne place spectacolul", a declarat Kostis.

Strada East Fourth este acum plină de restaurante, cafenele, baruri şi, în majoritatea serilor, de oameni. O rază de speranţă pentru centrul oraşului Cleveland, care se culcă odată cu lăsarea soarelui. Kostis, cunoscut de mulţi drept părintele fondator al străzii pietonale East Fourth, a recunoscut că pierderea lui LeBron ar fi o lovitură, dar crede că zona este suficient de puternică să reziste. "Nu ne vom închide prăvăliile, asta a sigur", a spus el.

Deşi prezenţa unui star mondial ar fi un câştig pentru orice oraş, oamenii cred că oraşul Cleveland, lovit de recesiune, are nevoie de LeBron mai mult decât alte oraşe care încearcă să îl atragă. New York a lansat campania "Hai, LeBron", la care ia parte şi primarul Michael Bloomberg şi mai multe staruri ce şi-l doresc pe jucătorul de 25 de ani la Knicks, în timp ce Miami şi Chicago sunt alte destinaţii posibile. Comisia de Sport a oraşului Cleveland, de cealaltă parte, promovează MoreThanAPlayer.org, un site care notează eforturile municipalităţii de a-l convinge pe LeBron să rămână. Afişe mari pe care scrie "Acasă: Mai mult decât un jucător" au fost înşirate pe mai toate clădirile din centrul oraşului. Sute de fani au făcut un apel la jucător să rămână în echipamentul Cavaliers şi îi sezonul următor, organizând un marş cu pancarte pe care scria "Acasă".

Este imposibil de zis câţi bani ar pierde cu exactitate oraşul dacă James pleacă, dar Dave Gilber, preşedintele Comisiei, a spus că LeBron este o atracţie turistică importantă. Fiecare meci de pe teren propriu din sezonul regulat atrage un venit de aproximativ 3,7 milioane de dolari, din vânzări de bilete, suveniruri, mâncare, rezervări hoteliere, a spus Tamera Brown, vice-preşedinte de marketing pentru Positively Cleveland, o organizaţie care promovează turismul oraşului. Multiplicat la cele 41 de meciuri de pe teren propriu, asta înseamnă peste 150 de milioane de dolari.

În mod evident, mulţi din acei bani rămân în oraş şi dacă pleacă James, dar totul depinde şi de cât de bine vor juca cei de la Clevaland Cavaliers. James are totuşi fanii lui, pentru că este crescut în zonă, la Akron, şi pentru că a fost de două ori cel mai bun jucător din NBA. "Să ai mai puţini astfel de fani înseamnă că sunt mai puţini bani cheltuiţi", a spus un specialist.

Contribuţia echipei Cleveland Cavaliers la economia oraşului este comparabilă cu cea a muzeului Rock and Roll, care are un impact economic de peste 100 de milioane de dolari anual. Unii se îndoiesc însă că un singur jucător poate avea un asemenea impact asupra economiei. Justin Sydnor, profesor de economie la Şcoala de Management Weatherhead a Universităţii Case Western Reserve, a spus că oamenii vor continua să-şi cheltuie banii, chiar dacă este vorba de un meci al "cavalerilor" sau de un restaurant din centrul oraşului.

Antena3.ro

×
x close