Antena 3 CNN Economic Noile tarife de referinţă RCA: Asigurările auto vor fi mai scumpe în București și Ilfov

Noile tarife de referinţă RCA: Asigurările auto vor fi mai scumpe în București și Ilfov

asigurarea obligatorie pret plafonat
ASF a publicat noile tarife de referință RCA. Sursa foto: Profimedia Images
de Ioana Coman    |    24 Iul 2024   •   18:36

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat noile tarife de referinţă pentru asigurările auto de tip RCA. A fost schimbată formula de calcul pentru asigurările obligatorii, iar acum nu se mai ţine cont de capacitatea cilindrică a motorului ci de puterea acestuia, dar şi de zona geografică. Astfel, pentru Bucureşti - Ilfov avem creşteri şi de 60% pentru persoanele fizice.

Asigurările auto obligatorii vor fi mai scumpe în Bucureşti şi în Ilfov. Explicaţia ţine de faptul că în aceste locuri accidentele sunt mai frecvente iar valoarea daunelor este printre cele mai mari din ţară.

Așa arată tabelul publicat de ASF. În cazul unui şofer cu vârstă sub 30 de ani, din Bucureşti sau Ilfov, cu o maşină cu putere sub 50 de kilowaţi, adică până în 67 de cai putere, valoarea RCA va fi de 3.260 de lei. În restul judeţelor scade considerabil şi va costa 1.880 de lei. Asta pentru maşinile cu putere mică.

Dacă ne uităm la bolizii de mare putere, acelaşi şofer sub 30 de ani, în Bucureşti, cu o maşină cu putere mai mare de 300 de kw, adică peste 400 de cai putere, va plăti RCA 4.355 de lei. În restul judeţelor puţin peste 3.000 de lei.

Maşinile cu o putere cuprinsă între 151 şi 200 de kw, adică între 162 şi 268 de cai, au cel mai mare RCA: în Bucureşti peste 4.700 de lei, în restul judeţelor aproape 3.700 de lei. Această clasă de putere este şi cea mai des întâlnită pe şoselele noastre.

Odată cu vârsta, mai scade şi RCA-ul, dar valorile rămân destul de mari în cazul şoferilor cu vârste înttre 31 şi 40 de ani şi 41 - 50 de ani, adică cei mai mulţi şoferi activi.

În categoria 41 - 50 de ani pentru un SUV, de exemplu, de 250 de cai putere, în Capitală plăţiţi un RCA în valoare de 3.500 de lei, în restul țării aproape 2.100 de lei.

În cazul celor care au maşina pe firmă, tarifele sunt ceva mai respirabile. Pentru o maşină puternică, de peste 270 de cai, în Bucureşti RCA va costa 2.300 de lei, în restul judeţelor aproape 1.600 de lei.

În cazul utilitarelor şi camioanelor de tonaj mare, dacă sunt deţinute de persoane fizice, tarifele RCA încep de la 1.400 de lei la maşini mai mici de 3 tone şi jumătate şi se duc până la 7.500 de lei la cele de 20 de tone. Dacă e pe firmă, tariful este de peste 9.000 de lei.

Dacă doriți să vă faceţi singuri un calcul orientativ pentru RCA, puterea în KW a maşinii este trecută în talon, apoi cu această infoarmaţie consultaţi site-ul ASF şi vedeţi în tabel, unde vă încadraţi ca tarif.

×
Subiecte în articol: RCA polite RCA asigurare auto ASF
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close