Peste 6.000 de sportivi si 3.000 de reprezentanti oficiali ai echipelor sunt asteptati sa participe la editia inaugurala a Jocurilor Europene, competitie olimpica multi-sporturi, gazduita in aceasta vara, intre 12 si 28 iunie, de orasul Baku, capitala statului Azerbaidjan.
Romania va participa la acest eveniment cu aproximativ 150 de sportivi, numarul final urmand a se stabili dupa incheierea ultimei competitii de calificare.
Cele 18 arene pe care se vor disputa intrecerile la cele 20 de sporturi si discipline sportive sunt gata de competitie.
O parte dintre bazele sportive au fost construite special pentru Jocurile Europene, o parte au fost mordernizate, iar pentru sporturi unde amenajarea se impune doar cu cateva zile inainte de startul competiilor, planurile au fost definitivate.
12 sporturi vor oferi posibilitati de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016. Acestea sunt: tir cu arcul, atletism, box, ciclism, judo, tir, natatie, tenis de masa, taekwondo, triatlon, volei si wrestling.
Cea mai impunatoare si mai noua baza sportiva, construita in nordul orasului special pentru Jocurile Europene, este Stadionul National, unde vor avea loc ceremoniile de deschidere si inchidere ale Jocurilor si concursurile de atletism. Conceput sa fie cel mai mare stadion multi-functional din tara, acesta va putea gazdui si meciuri de fotbal, capacitatea din tribune fiind de 64.000 de locuri.
De asemenea, foarte noua si impresionanta este Arena Nationala de Gimnastica, a carei deschidere oficiala a avut loc in aprilie anul trecut. In incinta Arenei construita in apropiere de centrul orasului, in partea de sud, vor avea loc intreceri la cinci discipline sportive: gimnastica artistica si ritmica, sarituri la trambulina, gimnastica aerobica si acrobatica, care vor putea fi urmarite din trbune de circa 7.000 de spectatori.
O alta cladire imensa, situata pe Faleza Centrala din Baku, langa Piata Steagului National - un alt obiectiv turistic al orasului - este deja cunoscuta "Cristall Hall", unde in anul 2012 a avut loc concursul european de muzica usoara Eurovision. Fiind una dintre cele mai mari arene, Cristall Hall va fi divizata, prin paravane, in trei sali mai mici, CH 1 - unde se vor disputa meciurile de volei, CH 2 – gazda intrecerilor de box, si CH 3- unde vor avea loc concursurile de scrima, karate si taekwondo.
In CH 1, cu o capacitate de 6000 de locuri, au avut loc, in martie anul trecut, intrecerile feminine de volei din cadrul Final Four al Ligii Campionilor CEV.
Tot pe faleza, special pentru Jocurile Europene, a fost construit „Acvatic Center”, cu o capacitate de 6000 de locuri pe durata Jocurilor, unde se vor desfasura competitiile de inot, inot sincron si sarituri in apa. In cadrul acestui complex ultramodern, proiectat sa fie emblematic pentru Baku, va fi construita si o arena cu doua bazine, unde se vor disputa intrecerile de polo, care va functiona doar pe durata Jocurilor. De asemenea temporar, pentru a functiona doar pe durata Jocurilor Europene, va fi construit Parcul Jocurilor Europene (PJE) unde vor fi amenajate arenele de disputare a competitiilor de baschet 3x3, volei pe plaja si fotbal pe plaja. Intrecerile de tenis de masa si badminton se vor disputa in Sala Sporturilor din Baku, cu o capacitate de 1700 de locuri, a carei constructie, in centrul orasului, a fost finalizata la inceputul acestui an. In afara orasului au fost amplasate alte doua baze sportive, care vor functiona doar pe timpul Jocurilor Europene : Mountain Bike Velopark - care cuprinde primul traseu de Mountain Bike construit vreodata in Azerbaidjan, si BMX Velopark – ale carui trasee in sine vor putea fi folosite dupa competitie de publicul larg, ca mostenire a Jocurilor Europene. Cursa de ciclism pe sosea va avea loc pe un traseu cu o lungime de 13,5 km, care va fi amenajat in centrul orasului, inclusiv orasul vechi.
Cea mai departata baza sportiva se afla in orasul Mingachevir, la 288 km de Baku, la aproximativ patru - cinci ore de mers cu masina. Este vorba de Centrul Olimpic de Canotaj al Azerbaidjanului, de pe malurile canalului nautic amenajat pe raul Kur, unde se vor disputa intrecerile de canoe sprint, la care vor putea asista zilnic 1500 de spectatori.
Una dintre bazele modernizate pentru Jocurile Europene este Arena Heydar Aliyev, proiectata pentru 8.000 de spectatori, unde se vor desfasura toate tipurile de lupta: judo, lupte libere si grecoromane si sambo. Acest complex sportiv a fost construit in perioada URSS, fiind initial un patinoar in care functiona scoala de patinaj artistic, iar din momentul declararii independentei Azerbaidjanului, complexul a obtinut statutul de Centru Republican pentru Lupte.
Pe Stadionul Tofiq Bahramov, cel mai vechi obiectiv sportiv al orasului, se vor desfasura competitiile de tir cu arcul. In zilele obisnuite, acest stadion este un centru al fotbalului, unde joaca echipele de club Neftci, Inter si Karabah, precum si selectionata nationala a Azerbaidjanului.
Remarcabil este faptul ca majoritatea arenelor sportive au fost construite extrem de compact, majoritatea aflandu-se in centrul orasului, langa cunoscuta faleza din Baku si Orasul Vechi.
Baku a fost desemnat sa organizeze prima editie a Jocurilor Europene de catre Asociatia Comitetelor Olimpice Europene in decembrie 2012. Comitetul Operational al Jocurilor Europene de la Baku va organiza Jocurile in colaborare cu Asociatia Comitetelor Olimpice Europene.