?Există o posibilitate ca Viaceslav Nagoviţîn şi Prinţul Albert al II-lea să participe la proiect. Dacă se întâmplă acest lucru, proiectul va primi noi posibilităţi de finanţare?,declara Arnold Tulohonov, directprul Institutului de Mamangement al Naturii din Baikal al Academiei ruse de ştiinţă.
Baikal, numit şi Marea Sacră de localnici pentru frumuseţea sa este cel mai vechi şi cel mai adânc lac, fiind format acum circa 25 milioane de ani. Face parte din patrimoniul UNESCO şi reţine circa 20% din resursele de apă dulce ale planetei, găzduind sute de specii unice de floră şi faună.
Două mini submarine folosite pentru a cereceta fundul Lacului Baikal din Siberia de Est au făcut 52 de scufundări în perioada iulie-septembrie 2008 ca parte a primei etape de studiu a lacului. Oricum multe întrebări rămân încă fără răspuns, inclusiv originea lacului sau organismele unice care au habitatul aici.
În timpul scufundărilor, cercetătorii au luat mostre şe de petrol, care se scurge în lac şi este digerat de organismele din lac.
Cea de-a doua etapă a expediţiei va începe în primăvara anului 2009 şi va cuprinde 160 de scufundări pe parcursul a doi ani.