Michael Jackson, cântăreţ, compozitor, dansator şi poate cel mai faimos star al timpurilor moderne, a murit pe 25 iunie, cu mai puţin de o lună înainte de debutul turneului de adio, o serie record de 50 de concerte în Marea Britanie. ?În iulie 2008, după trei ani departe de lumina reflectoarelor, Jackson a anunţat o serie de concerte pe Arena O2 din Londra, chemarea lui la rampă?, aminteşte CNN, în timp ce The Times adaugă că unele spectacole, programate iniţial pentru luna iulie, au fost amânate pentru 2010: ?Jackson urma să cânte pe 13 iulie la Londra. Pe 20 mai şi-a amânat primele patru concerte, spunând că are nevoie de mai mult timp pentru repetiţii?.
?Soarta i-a răpit această ultimă apariţie. Moartea lui Jacko înseamnă că artistul nu va avea niciodată şansa să îşi încheie cariera cu un ultim record. Un milion de fani au aşteptat timp de o decadă să participe la spectacolele de final. Cincizeci erau planificate începând din iulie până în primăvara lui 2010?, scrie şi The Sun.
BBC aminteşte de îngrijorările cauzate chiar de amânarea primelor concerte. S-a speculat că Michael Jackson nu ar putea din punct de vedere fizic să facă faţă, însă organizatorii au insistat asupra faptului că showurile au fost mutate din cauza complexităţii spectacolelor. ?Întotdeauna m-am îndoit de faptul că ar putea să îşi ducă programul la bun sfârşit. Era solicitant pentru un om sănătos, dar pentru corpul bolnav al unui om la 50 de ani. Mă întreb dacă nu cumva stresul pregătirii pentru aceste concerte i-a fost fatal lui Michael Jackson. Am sperat cu toţii că în acest moment al vieţii sale va putea fi din nou Michael Jackson?, a declarat Paul Gambaccini de la BBC.
Conform CNN, puţini au fost cei care au influenţat artiştii aşa cum a făcut-o Michael Jackson. Tineri cântăreţi, de la Justin Timberlake la Usher şi Chris Brown, i-au copiat mişcările, sunetul şi stilul. ?A fost, pentru mulţi, interpretul desăvârşit?, a notat CNN, în timp ce The Telegraph scrie că ?orice s-a întâmplat cu acel talent, oricât de mult i-ar fi dăunat faima, discurile sunt acolo unde îi putem auzi în continuare muzica adevăratului Jackson, cel care a cântat şi dansat pe un ritm propriu?.
?Moartea lui Jackson a adus un tragic punct final unui lung, bizar şi uneori caraghios declin din vârful pe care îl atinsese în anii ?80, când era interpretul de top al muzicii pop, un artist de punte între muzica albă şi neagră, care a spart bariera rasială la MTV, care a dominat topurile şi scena?, scrie Fox News.
New York Times spune că ?Pentru milioanele de fani, Michael Jackson a fost Peter Pan al muzicii pop: micul băiat care a refuzat să crească. Dar, în pragul unei reveniri, Michael a dispărut subit, de data asta definitiv. Michael Jackson, a cărui poveste americană l-a purtat de la băiatul minune al muzicii la superstar mondial şi apoi către o persoană tristă, vânată de procese, operaţii estetice eşuate şi paparazzi, a murit după o carieră de 40 de ani. Precum Elvis Presley sau Beatles, este imposibil să calculăm efectul lui Jackson asupra muzicii, dar a fost indiscutabil cel mai mare artist din lume, vânzând peste 750 de milioane de albume?.
The Telegraph aminteşte şi de o declaraţie făcută de Michael Jackson într-un interviu din 1983, pentru Smash Hits, la 20 ianuarie. ?Îl iubesc pe ET pentru că îmi aduce aminte de mine. Cineva de pe altă planetă care a venit şi s-a împrietenit cu voi. Această persoană are, gen, 800 de ani şi este foarte înţeleaptă şi vă poate învăţa să zburaţi. E o fantezie grozavă. Cine nu ar vrea să zboare??, a spus Michael Jackson, care zeci de ani şi-a purtat fanii într-un basm al muzicii, pe aripile unui înger.
Antena3.ro