Antena 3 CNN Show Showbiz Marii artişti români care au pierit în cutremurul din `77

Marii artişti români care au pierit în cutremurul din `77

2 minute de citit Publicat la 16:40 04 Mar 2017 Modificat la 16:40 04 Mar 2017
o_1bacs71fa4b3si2v9glo1ncs8.jpg
Foto: youtube.com

Toma Caragiu, Alexandru Bocăneţ şi Doina Badea. Sunt marii artişti care au pierit în cutermurul din 1977 şi au dublat şocul pe care l-au avut românii după seara fatidică în care au pierit mii de suflete.

Destinele celor trei s-au împletit într-un mod tragic. Toma şi Doina Badea locuiau în centrul Capitalei şi blocurile lor s-au prăbuşit aproape unul peste altul.

Marele actor Toma Caragiu era liber pe 4 martie 1977. Pe la ora prânzului, soţia sa, Elena Caragiu, s-a hotărât brusc să plece din Bucureşti. Așa că pleacă amândoi și petrec ziua la un prieten în Titu. Ar fi putut rămâne acolo, dar spre seară, sotia se plictisește si îl anunță că vrea să plece în plimbare pe Valea Prahovei. Toma a privit-o straniu, iar ea i-a adresat o întrebare premonitorie, cum și-au adus aminte martorii: "Ce te uiţi aşa la mine, de parcă ţi-ai lua adio?!

Ar fi putut pleca și el spre munte, dar a vrut să se ducă acasă, la București. Odată ajuns, îi telefonează lui Alexandru Bocăneţ, prietenul său bun şi acesta vine în vizită. Cutremurul îi prinde împreună. La ora 21:22, oraşul se zguduia apocaliptic. Blocul Colonadelor 3 în care locuia Toma Caragiu, aflat în spatele Casei Şuţu, Muzeul de Istorie al Bucureştilor, din centrul Capitalei s-a prăvălit, ca într-un film, în relanti. Întâi partea de sus, alunecând etaj cu etaj. Întreaga masă a clădirii s-a năruit.
Apartamentul lui Toma, aflat la etajul al doilea, a rămas aproape intact. În panica momentului, cei doi prieteni au ales cea mai nefericită variantă: să coboare pe scări. Au fost găsiți sub ruine abia după șase zile. În șocul provocat de cutermurul în sine vestea morţii celor doi a provocat un val de suferinţă şi empatie fără precedent în acele vremuri. Toma Caragiu era printre cei mai cunoscuţi şi iubiţi artişti pentru rolurile memorabile din filme sau pentru apariţiile din programele de divertisment de la televizor. Monologurile lui erau aşteptate an de an de Revelion şi erau celebre şopârlele pe care le strecura la adresa

Alexandru Bocăneţ era cotat drept unul dintre cei mai talentaţi regizori de televiziune. A facut multe emisiuni distractive, "music-hall" şi "show"-uri, influienţat de regizori din occident. Folosea toate invenţiile "tehnice ale momentului: multiplica imaginile, împărţea ecranul, făcea "zoomuri", cum încă nu se văzseră la noi.

Bocăneţ a fost cel care a "descoperit" renumitul Trio, format din Dan Tufaru, Anda Calugareanu si Florian Pittis.

În 1977 şi Doina Badea era o vedetă. Fermecase publiucul cu vocei ai caldă. După ani de deziluzii îşi găsise în sfârşit marea iubire. Pe Traian. Aveau doi copii mici şi erau fericiţi că se mutaseră de curând in casă nouă.

Repartiţia apartamentului in blocul Barului Continental, aflat tot în spatele muzeului Şuţu a fost însă nefastă. Cei patru membri ai familei au fost prinşi în dărâmături. Blocul Doinei Badea era amplasat în spatele imobilului în care locuia Toma Caragiu. În momentul cutremurului, clădirea s-a prăbuşit peste cea din faţă, provocănd căderea scărilor în blocul lui Toma Caragiu. Scări pe care în secundele tragediei şi-au găsit sfârşitul Toma şi Bocăneţ.

Toma a fost îngropat pe 11 martie 1977, la Cimitirul "Bellu" din Bucureşti nu departe de cavoul lui Constantin Tănase, cel pe care îl evocase în rolul său din Actorul si sălbaticii.

 

 

×
TOP articole
x close