Întrebat în jurnalul televizat al postului France 2, pe 15 octombrie 2010, despre modul de creare a unui parfum, Jean-Paul Guerlain, în vârstă de 73 de ani, a răspuns: "Pentru o dată în viaţă, am muncit ca un negru. Nu ştiu dacă negrii au muncit întotdeauna aşa cum am muncit eu atunci, dar...".
Tribunalul l-a iertat pe Jean-Paul Guerlain pentru prima propoziţie, dar l-a condamnat pentru cea de-a doua.
Pe lângă această amendă, el va trebuie să plătească daune de 2.000 de euro fiecăreia dintre cele trei asociaţii antirasiste care au depus plângere în justiţie contra sa: MRAP, LICRA şi SOS Racisme.
Basile Ader, avocatul lui Guerlain, nu ştie deocamdată dacă clientul său, care nu a fost prezent joi la tribunal, va face apel la această condamnare.
După declaraţia din octombrie 2010, protestele şi apelurile la boicotarea produselor casei Guerlain s-au multiplicat, în ciuda scuzelor publice prezentate de Jean-Paul Guerlain.
Cu ocazia audierilor de pe 2 februarie, fostul "nas" (creator de parfumuri, n.r.) al casei Guerlain a spus că a comis o "imbecilitate".
"Am vrut să-i facă pe jurnalişti să râdă şi acum regret", a explicat parfumierul în vârstă de 75 de ani.
"Cer iertare întregii comunităţi negre pentru această imbecilitate", a repetat în mai multe ocazii Jean-Paul Guerlain, cunoscut până la acest incident pentru faptul că a lansat peste 40 de parfumuri de lux, precum Vétiver, Habit rouge, Samsara şi Jardins de Bagatelle.
În timpul procesului, asociaţiile antirasiste au denunţat "rasismul ordinar" al parfumierului, iar procurorul a cerut condamnarea acestuia la plata unei amenzi de cel puţin 7.500 de euro.
Retras din activitate în 2002, după 47 de ani petrecuţi în afacerea familiei sale, Jean-Paul Guerlain a rămas, până în octombrie 2010, consultantul actualului "nas" al casei Guerlain, Thierry Wasser.
Grupul Guerlain a întrerupt orice colaborare cu Jean-Paul la câteva zile după cuvintele acestuia despre persoanele de culoare.