Astfel, membrii familiei regale nu vor purta uniforme militare, așa cum prevede tradiția de zeci de ani. Decizia a fost luată ca Harry, mezinul prințesei Diana să nu se simtă stânjenit. Odată ce a renunțat la îndatoririle și titlurile regale, în 2020, Harry a renunțat și la titlurile militare pe care le dobândise, iar acest fapt nu îi mai dă dreptul să îmbrace uniforma la evenimentele și recepțiile familiei regale.
Harry risca să fie singurul membru al familiei regale care nu poartă o uniformă militară la înmormântarea prințului Philip, urmând să poarte haine civile.
Mai mult decât atât, decizia de a renunța la uniformă cu ocazia acestui eveniment l-ar viza și pe prințul Andrew, Ducele de York. El urma să fie avansat, în 2020, la gradul de amiral, odată cu împlinirea vârstei de 60 de ani. Având în vedere prietenia controversată cu Jeffrey Epstein, dar și abuzurile sexuale de care a fost acuzat, el nu a mai fost avansat în grad.
Potrivit The Guardian, în mijlocul familiei regale ar fi existat inclusiv discuții cu privire la o posibilă absență a prințului Andrew de la înmormântarea tatălui său.
Prințul William și prințul Harry merg separat la ceremonia de înmormântare
Relația dintre cei doi copii ai prințesei Diana s-a confruntat cu mai multe suișuri și coborâșuri în ultimii ani. O serie de speculații au apărut în mai multe rânduri, în presa britanică, cu privire la relația dintre cei doi prinți.
William și Harry ar fi avut discuții în contradictoriu pe teme precum căsătoria lui Harry cu actrița americană Meghan Markle, sau presupusa infidelitate a prințului William. Totodată, odată cu părăsirea îndatoririlor regale de membrii seniori și renunțarea la titlul, Harry și Meghan au dat startul unor tensiuni între ei și cuplul format din William și Kate.
Ducii de Cambridge au fost nevoiți să preia o serie de atribuții ale foștilor Ducii de Sussex, îndatoriri care ar fi adus și mai multă aglomerație în viața personală a lui William și a lui Kate.
Totuși, se pare că nu acestea vor fi motivele pentru care Harry și William nu merg împreună la înmormântare. Cei doi nu vor merge unul lângă altul, dar vor fi așezați în același rând. Între William și Harry se va afla vărul lor, Peter Phillips.
William va merge al doilea, după prințul Charles, având în vedere că este cel de-al doilea în linia succesiunii la tron, iar apoi va fi urmat de vărul Peter și de Harry.
Înmormântarea prințului Philip
Funeraliile vor începe la Palatul Windsor, iar trupul prinţului Philip va fi transferat la Catedrala Saint George din Windsor cu un vehicul marca Land Rover care a fost configurat în mod special de prinţ.
Persoanele din public nu vor putea participa la funeralii din cauza restricţiilor antiepidemice, dar ceremonia funebră va fi transmisă în direct de televiziuni.
Sâmbăta viitoare, la ora 15.00, în întreaga Mare Britanie va fi păstrat un minut de reculegere în memoria prinţului Philip, pentru a marca "vasta sa contribuţie şi moştenirea durabilă", conform familiei regale.
Prinţul Harry va veni din Statele Unite la funeraliile bunicului său, dar soţia sa, Meghan, care este însărcinată, a fost sfătuită să nu se deplaseze în Marea Britanie.
Prinţul Philip, soţul reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii, a decedat vineri dimineaţă, la vârsta de 99 de ani. Ducele de Edinburgh a murit la Castelul Windsor.
"Cu profundă tristeţe, Majestatea Sa Regina a anunţat moartea iubitului ei soţ, Alteţa Sa regală prinţul Philip, duce de Edinburgh. Alteţa Sa regală a decedat în pace în această dimineaţă, la Castelul Windsor", a comunicat Palatul Buckingham.